Engelli Bireylerin Hayatını Kolaylaştıracak 6 Parlak Girişim

Teknoloji her anlamda hayatımızı kolaylaştıran bir rol üstleniyor. Her gün hepimizin hayatını kolaylaştıran birçok yeniliği deneyimliyoruz. Özellikle engelli bireylerin hayatını bir nebze daha olsun kolaylaştıracak her türlü yeniliği, onların özgürlük alanını daha da genişlettiği için sevinçle karşılıyoruz.

Sadece yeni bir akıllı telefon ya da tablet çıkarmaktan ziyade, yaşama koşullarını gözle görülebilir bir biçimde iyileştiren teknolojik yenilikleri  “yardımcı teknoloji“ olarak tanımlayabiliriz. Kişilere günlük işleri konusunda yardımcı olan bu teknolojiler arasında öne çıkan bazıları ise şunlar;

Kenguru Electric Car

Tekerlekli sandalye kullanıcılarının araç kullanımlarını kolaylaştırmayı hedefleyen Kenguru Electric Car, tekerlekli sandalye ile arabanın içine girip direkt sürücü kısmına yaklaşabileceğiniz bir sisteme sahip. Kenguru, saatte bu tip araçlar için yasal sınır olan 40 km hıza kadar çıkabiliyor. Kas atrofisi isimli rahatsızlığından muzdarip CEO’su Stacy Zoern’in kendi yaşadığı sıkıntılar sonucu geliştirdiği bu sistem ile tekerlekli sandalye kullanıcılarının normal araç kullanımı oldukça kolay hale gelecek.

Epilepsi Atakları İçin; SMART

Epilepsi hastalarının daha önceden bir belirti olmadan atak geçirdiklerini ve bu durumun hayatlarını ne kadar zorlaştırdığının farkında olan Rica Üniversitesi’nden birkaç mühendislik öğrencisi, epilepsi atağının başlangıç sendromlarını takip edip ve atağın geleceğini o kişinin hasta bakıcısı ya da ailesine haber verebilecek bir akıllı kemer geliştirdi. SMART ismi verilen bu akıllı kemer sayesinde hastalar, atak başlangıcından önce yardım edebilecek kişilere haber gideceği için daha güvende olabilecekler.

Braille EDGE 40 Display

The Braille EDGE 40 görme engelli bireylerin bilgisayar kullanımını kolaylaştırmayı hedefleyen bu yeni nesil klavye, bilgisayar ekranında yazanları okuyarak onları görme engelli alfabesi (Braille) karakterlerine çeviriyor.

Bu model özelinde kronometre, Notepad ve bazı takvim planlama uygulamaları sorunsuz çalışarak kullanmak isteyen kişilerin günlük bazı ihtiyaçlarını gidermesini kolaylaştırıyor.

The Edge klavyenin piyasa satış fiyatı 2.995 dolar olarak belirlenmiş.

Parkinson Hastaları İçin; The Liftware Base Stabilizer Kaşık

Geçtiğimiz dönemlerde Google tarafından satın alınan The Liftware Base Stabilizer  Parkinson hastaları için daha kolay bir yemek deneyimi yaratıyor. Hastalıktan kaynaklanan aralıksız titremeyi engelleyen bu kaşık hastaların kimseden yardım almadan yemek yemelerini ve yediklerinden zevk almalarını sağlıyor, hayat kalitelerini iyileştiriyor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=76&v=vNr1kS1ksP8

Otistik Çocuklara Göz Teması Kurmayı Öğreten Uygulama; Look At Me

Samsung tarafından geliştirilen interaktif bir kamera uygulaması olan Look at Me, otizm hastalığına sahip ve göz teması kuramayan çocukların göz teması kurmayı öğrenmelerini sağlıyor.

Birçok görsel ve ses ile beraber çocuklara farklı temalarda görev vererek göz temasını öğreten uygulama, çocuğun aile ve arkadaşlarının da o an hissettikleri duyguları daha kolay anlamasını sağlıyor.

Akıllı Beyaz Baston: Vestel WeWalk

YGA’nın gönüllü mühendisleri ve Vestel işbirliği ile ortaya çıkan bu beyaz baston, sıradan bastonların işlevlerinin yanı sıra kullanıcısının göz ve göğüs hizasındaki tehlikelere karşı onu uyarma özelliğine ve telefonla entegrasyon özelliklerine sahip. Haziran ayında son kullanıcıya ulaşması planlanan baston Edison Awards’ta birinciliğe layık görülürken, açık kaynak olması onu daha geliştirilebilir bir hale getiriyor.

MarTech Awards ödül törenimizde KSS'de En İyi MarTech Kullanımı kategorisinde ödül alan Vestel'in WeWalk projesi hakkında yaptığımız röportajı buradan okuyabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir