Endüstrinin Geleceği General Electric Türkiye'nin Etkinliğinde Konuşuldu

Cuma günü İstanbul çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. General Electric Türkiye'nin organize ettiği 'Endüstrinin Geleceği' etkinliğinde gençler için yeni iş olanaklarının yaratılması, tedarik zincirlerinin yeniden şekillendirilmesi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi ve inovasyonda hız kazanılması gibi konular konuşuldu.

Pazarlamasyon adına ben de tüm gün etkinlikteydim. Her şeyden önce şunu belirtmeliyim ki ilk defa 3B printer'ları test etme şansı buldum ve bu alanda önümüzdeki yıllarda çok daha büyük gelişmeler olacağını daha ilk bakışta gördüm. Örneğin şu an ABD'de üretimin %0.02’si 3B yazıcılarla üretiliyor. General Electric 2020’de buna 10.000 adet daha eklemeyi planlıyor. Bu hem üretimin hızlı ve seri olması hem de zaman-maliyet açılarından inanılmaz bir durum.

3B teknolojisinin haricinde bir de işin 'makineler arası iletişim' durumu var. Etkinlikte 2020 yılına geldiğimizde 50 milyar cihazın birbirleri ile iletişim halinde olacağını duydum. İzlediğimiz TV'den çamaşır makinemize, uçak motorlarından diş fırçalarımıza kadar birçok cihaz birbirleri ile iletişimde olacak. Sizce de muhteşem değil mi?

Peki ya bu iletişim halinde olan cihazların ortaya çıkardığı büyük veriyi (big data) hiç düşündünüz mü? Örneğin ortalama bir insanın dişlerini hangi saatte ve ne sıklıkta fırçaladığından tutun da uykusunun hangi döneminde nefes sıklığının artış ya da düşüş gösterdiğine kadar tahmin edip edemeyeceğimiz birçok konuda bilgi sahibiyiz. General Electric, bu konularda da üst düzey Ar&Ge yatırımları yaparak insanlık için değerli olan tüm verileri anlamlandırıyor ve hizmetimize sunuyor.

http://www.youtube.com/watch?v=Co0qkWRqTdM

Etkinliğin en eğlenceli yeri yenilikçi üretim tekniklerini deneyimlemek için oluşturulan “General Electric Garaj Etkinlikleri” alanıydı. bu alanda 3b yazıcılardan Vinil Kesicilere ve CNC’lere kadar birçok makineyi deneyimleme fırsatı buldum.

B2Yx4gfIgAARzT_General Electric Garajları

Garajın en çok dikkat çeken makinalarından birisi çizimin nesne olmasını sağlayan bu 3B yazıcıydı.  Bu yeşil fil, 3B yazıcı makerbot ile yaklaşık 2 saatte üretildi.

2014-11-14 13.43.47 2014-11-14 13.44.02

Aşağıda da 3B yazıcılarla üretilen diğer örnek nesneler mevcut. Bu tür nesneleri alabilmek içinse tek yapmanız gereken çiziminizi 3B yazıcıdaki programa tanıtmak.

2014-11-14 09.35.49

Hemen aşağıdaki CNC tezgahı da rahatlıkla bir jet motoru üretebiliyor. Hayal edebiliyor musunuz; bir jet motoru!

B2Yn7pzCAAEW8J3

2014-11-14 13.44.44Biraz da etkinliğin içeriğinden bahsedeyim isterseniz.

"Endüstrinin Geleceği", üç temel unsur olan Endüstriyel İnternet, İleri Üretim Teknikleri ve Küresel Akıl ile Türkiye'de endüstrilerin üretkenliğinin ve verimliliğinin artırılmasına yönelik fırsatların altını çiziyor. Bu da daha hızlı, daha işbirliğine yönelik ve daha esnek üretim sunuyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi hızlanırken üretimin her ölçekte yapılabilmesi sağlanıyor. Daha yerelleştirilmiş tedarik zinciri maliyetleri düşürüp, verimliliği artırırken, yeni fikirler için kuluçka işlevi de görüyor.

B2Y6xH_CUAA3JBH

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy yaptığı açılış konuşmasında, 'Endüstrinin Geleceği' perspektifinin unsurlarını paylaştı ve Türkiye'nin endüstriyel gelişim potansiyelinin altını çizdi. Ardından sahneye General Electric Baş Ekonomisti Marco Annunziata çıktı ve endüstride inovasyonun önemini dile getirdi.

Moderatörlüğünü Canan Özsoy'un üstlendiği "Endüstrinin Geleceği: Türkiye'de Verimlilik ve Ekonomik Büyüme için Yeni Açılımlar" panelinde katılımcı olarak OMV Petrol Ofisi A.Ş. & OMV Gaz ve Enerji Holding A.Ş. CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri, TAV Havalimanları Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Sani Şener, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.'nin (TUSAŞ) Teknoloji Yönetimi Müdürü Dr.Eyüp Serdar Gökpınar ve Markafoni Kurucu Ortağı ve Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra yer aldı. Panelde, endüstriyel internet ve ileri üretim tekniklerinin, temel endüstriler açısından sahip olduğu perspektif ve bununla ilgili fırsat ve zorluklar tartışıldı. Bunun yanı sıra teknolojik dönüşümün iş süreçlerine dahil edilerek verimlilik artışı sağlama yolları da ele alındı.

General Electric Türkiye'nin yeni etkinliklerinden haberdar olmak için GE Türkiye Blog'a göz atabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir