En Önemli 40 Pazarlama Türü

Sektörde çalışan çoğu kişi gibi, dijital pazarlama da 90’larda doğdu. O zamandan beri pazarlama çok hızlı değişti. Birçok farklı pazarlama türü ortaya çıktı. Şimdi 40 adet farklı pazarlama türü inceleyeceğiz:

1- Hesap Bazlı Pazarlama (Account-based Marketing)

Hesap bazlı pazarlama, ekiplerin müşterilerine tamamen kendi pazarları gibi davrandığı yüksek odaklı bir pazarlama stratejisidir. Pazarlama ekipleri içerik üretirler, etkinlikler düzenlerler ve herkes yerine yalnızca bu hesaplarla bağlantılı kişilere özel kampanyalar yaparlar.

2- Edinim Pazarlaması (Acquisition Marketing)

Edinim pazarlaması, yeni ziyaretçileri arama motoru optimizasyonu, ücretli reklamlar, metin yazarlığı, dönüşüm oranı optimizasyonu, müşteri talebi yaratma kampanyaları aracılığıyla sitenize getirir.

3 – Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing)

Satış ortaklığı, bir satıcının bir internet sitesine, promosyon aracılığıyla kendi ürünlerine yönlendirdiği her müşteri için komisyon ödemesidir. İnternet sitesi yalnızca bu yönlendirme satışa dönüştüğünde ödeme alabilir.

4 – Marka Pazarlaması (Brand Marketing)

Marka pazarlaması, markanın halkın gözündeki algısını şekillendirir ve hikaye anlatıcılığı, yaratıcılık, mizah ve ilham aracılığıyla hedef kitle ile duygusal bağ kurar.

5 – Söylenti Pazarlaması (Buzz Marketing)

Söylenti pazarlaması, yaratıcı içerikler, interaktif etkinlikler ve topluluktaki etkili kişileri kullanarak ağızdan ağıza pazarlama ve yeni çıkacak bir ürün veya marka hakkında beklenti meydana getiren viral pazarlama stratejisidir.

6 – Kampüs Pazarlaması (Campus Marketing)

Kampüs pazarlaması, öğrencileri sizin marka elçiniz olmaları için işe almaktır. Bu öğrenciler stant kurarak veya eşantiyon ürün dağıtarak ürünlerinizi pazarlarlar.

7 – Amaca Yönelik Pazarlama (Cause Marketing)

Amaca yönelik pazarlama, yardımsever bir amacı destekleyerek toplumu geliştirmeyi ve marka farkındalığını arttırmayı amaçlayan kurumsal bir sosyal sorumluluk türüdür.

8 – İçerik Pazarlaması (Content Marketing)

İçerik pazarlaması, içeriği yaratmak, yayınlamak ve hedef kitleye dağıtmaktır. İçerik pazarlamasının ortak parçaları sosyal medya ağları, bloglar, görsel içerikler ve araçlar, e-kitaplar, webinarlar gibi özel içeriklerdir.

9 – Bağlam Pazarlaması (Contextual Marketing)

Bağlam pazarlaması, kullanıcıların, çevrimiçi davranışlarına göre internet sitelerinde ve sosyal medya ağlarında farklı reklamlarla hedeflenmesidir.

10 – Sohbet Pazarlaması (Conversational Marketing)

Sohbet pazarlaması, müşterilerle birçok kanaldan birebir iletişim kurabilmek ve onların istediği yerde, zamanda ve şekilde görüşebilmektir. Canlı sohbetten fazlasıdır. Telefon görüşmesi, mesajlaşma, Facebook’tan mesajlaşma, e-mail ve daha fazlası sohbet pazarlamasına dahildir.

11 – Tartışmalı Pazarlama (Controversial Marketing)

Tartışmalı pazarlama, bir kitleyi kutuplaştırmayı hedeflemiyor. Bu, fikir belirtmek için dikkat çekici bir teknik ve markalar ahlaki konularda yaratıcı tartışmaları ateşlemek için bunu kullanıyorlar. Markaların hassas sosyal konularda sergilediği her duruş tartışmalı pazarlama olarak değerlendirilebilir.

12 – Müşteri Pazarlaması (Customer Marketing)

Müşteri pazarlaması, mevcut müşterileri korumaya odaklanmak, onları ürünlerin, hizmetin, müşteri servislerin ile memnun ederek markanın savunucusu haline getirmektir.

13 – Dijital Pazarlama (Digital Marketing)

Dijital pazarlama, elektrikli bir aracı ve interneti kullanan tüm pazarlama çalışmalarını kapsar. İşletmeler, mevcut müşterileri ve muhtemel müşterileri ile bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-mail ve diğer internet siteleri gibi dijital kanalları kullanırlar. https://pazarlamasyon.com/2019da-takip-edilmesi-gereken-dijital-pazarlama-trendleri/

14 – E-Mail Pazarlaması (Email Marketing)

E-mail pazarlaması, eğitici veya eğlendirici içerikleri ve tanıtıcı mesajları, e-mail listenize abone olmak isteyen kişilere göndermektir. Ayrıca e-mail pazarlamasını yönlendirmeleri içerikle beslemek için kullanabilirsiniz. https://pazarlamasyon.com/2019da-karsilasabilecegimiz-5-e-posta-pazarlamasi-trendi/

15 – Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing)

Etkinlik pazarlaması, bir markayı, ürünü ya da bir servisi tanıtmak için bir etkinlik planlamak, düzenlemek ve yönetmektir. Etkinlikler bizzat veya çevrimiçi olabilir. Şirketler bir etkinliği düzenleyebilir, katılımcı olarak katılabilir veya sponsor olabilir.

16 – Deneyimsel Pazarlama (Experiential Marketing)

Deneyimsel pazarlama, marka ve hedef kitle arasında duygusal bir bağ kuran yüz yüze etkinlikler, deneyimler ve etkileşimlerdir. https://pazarlamasyon.com/gectigimiz-yillardan-10-harika-deneyimsel-pazarlama-ornegi/

17 – Saha Pazarlaması (Experiential Marketing)

Saha pazarlaması, satışların, alıcının yolculuğunun son aşamasında müşterilere yaklaşmalarına yardımcı olmak için vaka çalışmaları, ürün değerlendirmeleri, rakip karşılaştırmaları ve daha fazlası gibi satış olanağı sağlayan içerikler yaratıyor.

18 – Küresel Pazarlama (Global Marketing)

Küresel pazarlama, başka ülkelerdeki potansiyel alıcıların ihtiyaçlarına odaklanır. Genellikle bir küresel pazarlama stratejisi pazar araştırması, ürünün başarılı olabileceği ülkelerin tespit edilmesi ve markanın o ülkedeki topluluğun ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde lokalleştirilmesini gerektirir.

19 – Gerilla Pazarlama (Guerrilla Marketing)

Gerilla pazarlama, işlek lokasyonlarda cesur ve akıllıca marka aktiviteleri ile müşterilere ucuz yoldan ulaşmak, marka bilinirliğini arttırmak ve markayı yaymaktır. https://pazarlamasyon.com/reklam-boyle-olur-dedirten-14-yaratici-gerilla-pazarlama-ornegi/

20 – Gelen Pazarlama (Inbound Marketing)

Gelen pazarlama, mevcut müşterileri alakalı ve faydalı içerikle internet sitenize çekerek insanlar ve işiniz üzerinde olumlu etkileri olan değerli deneyimler yaratmaktır. Bir kere geldiklerinde, onlara sürekli değer sözü vererek e-mail ve chat gibi sohbet araçlarını kullanarak etkileşime geçersiniz. Sonunda, empatik bir danışman ve uzman olarak hareket etmeye devam ederek onları memnun edersiniz. Giden pazarlamanın aksine, gelen pazarlamada potansiyel müşteriler için savaşmaya gerek duymazsınız. İdeal müşterilerinizin sorunlarını ve ihtiyaçlarını gidermek için tasarlanmış içerik oluşturarak, nitelikli potansiyel müşterileri çeker ve işiniz için güven ve güvenilirlik geliştirirsiniz.

21 – Etkili Kişi Pazarlaması (Influencer Marketing)

Etkili kişi pazarlaması, sosyal medyada mevcut topluluklardan faydalanmak üzerine tasarlanmıştır. Etkili kişiler kendi alanlarında uzman olarak görünür. Bu kişiler sizin ulaşmak istediğiniz kitle üzerinde etkili olabilirler ve bu kitlelere pazarlama yapmak için yardımcı olabilirler. https://pazarlamasyon.com/influencer-ekonomisi-turkiyede-35-milyon-tlye-ulasti/

22 – Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing)

Bilgilendirici pazarlama duygulardan çok gerçeklere odaklanır. Bu pazarlama taktiği sizin ürününüzün özelliklerinin ve faydalarının nasıl müşterilerin problemlerini çözeceğini belirtir, hatta rakiplerinizin ürünleri ile karşılaştırır. Bu tür bir pazarlama, istenen bir işlemi tetiklemek için gerçeklere ve rakamlara dayanmasına rağmen, genellikle zorlayıcı bir şekilde çerçevelenir.

23 – İnteraktif Pazarlama (Interactive Marketing)

İnteraktif pazarlama, kitlenizin içeriklerinizdeki videolar ve görsellerle etkileşime geçebileceği inovatif bir pazarlama türüdür. Bu yeni pazarlama biçimi yaratıcılığınızı ortaya çıkarır ve izleyicinizin dikkatini çekmenin en iyi yollarından biri olarak daha fazla sürükleyici hikaye anlatmanıza olanak tanır. https://pazarlamasyon.com/netflixin-yeni-pazarlama-stratejisi-interaktif-film-ve-dizi/

24 – Çok Kültürlü Pazarlama (Multicultural Marketing)

Çok kültürlü pazarlama, bir markanın genel kitlesinde farklı etnik kökenlere ve kültürlere sahip insanları hedef alan bir pazarlama kampanyası yürütmektir. Sadece azınlık gruplarıyla ilişki kurmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda etnik kökenlerini ve kültürlerini tanır ve çoğunluk gruplarının çoğu ülkenin tek bir ana etnik kökene veya kültüre hükmetmediğini anlamalarına yardımcı olur.

25 – Doğal Pazarlama (Native Marketing)

Doğal pazarlama, markaların, yayıncının ana konularından birini içeren ve düzenli bir içerik parçası gibi görünen sponsorlu bir makale veya videoyu oluşturma sürecinde yaratıcı bir şekilde işbirliği yapmak için saygın yayıncılara ödeme yapmasıdır. Ayrıca yayıncılara bu sponsorlu içeriği sosyal medya ve internet siteleri aracılığıyla büyük kitlelerine yaymaları için ödeme yaparlar. Özet olarak, markalar bir yayıncının yerel reklamcılık hizmetleri için para ödediklerinde, editöryel uzmanlıklarından yararlanabilir ve markalarının büyüleyici hikayeleri daha büyük ve daha iyi bir izleyiciye anlatmasına yardımcı olmak için erişebilirler. https://pazarlamasyon.com/2020de-mobil-reklamlarin-yuzde-63u-native-olacak/

26 – Nöropazarlama (Neuromarketing)

Nöropazarlama, markaların mevcut ve gelecekteki pazarlama kampanyalarının duygusal yankılarını ölçmelerine yardımcı olmak için sinirbilimi ve pazarlamayı birleştirir. Bunu yapmak için, Immersion Neuroscience ve Spark Neuro gibi şirketler, her ikisi de pazarlama içeriği tüketirken duygusal bağlılığı işaret eden belirli nörokimyasal ve fizyolojik tepkileri ölçebilen bir teknoloji geliştirmiştir. https://pazarlamasyon.com/noro-pazarlama-nedir-markalar-tarafindan-nasil-kullanilir/

27 – Giden Pazarlama (Outbound Marketing)

Giden pazarlama, basılı reklamlar, TV reklamları, soğuk arama ve e-posta patlamaları gibi izinsiz etkinlikleri içeren geleneksel bir pazarlama yöntemidir.

28 – Ortak Pazarlama (Partner Marketing)

Ortak pazarlama, ürün veya hizmetinizi başka bir müşteri havuzuna satmak için yeni ortaklar çeker.

29 – Kişiselleştirilmiş Pazarlama (Personalized Marketing)

Kişisel pazarlama, kişiselleştirilmiş pazarlama mesajlarınızı muhtemel müşterileriniz iletmeniz için teknoloji ve veri analizini kullanır. https://pazarlamasyon.com/marka-sadakatini-canlandirma-yolu-kisisellestirme/

30 – İkna Edici Pazarlama (Persuasive Marketing)

İkna edici pazarlama, duygulara daha fazla ve gerçeklere daha az odaklanır. İzleyicinin bir şeyler hissetmesini, bu duyguları bir marka ile ilişkilendirmesini ve istenen bir eylemi tetiklemeyi amaçlamaktadır. https://pazarlamasyon.com/ikna-edici-iletisimin-pazarlamadaki-yansimalari/

31 – Ürün Pazarlaması (Product Marketing)

Ürün pazarlaması, bir ürünü pazara sokmak ve onun için talep oluşturmaktır. Bu, ürünün konumlandırmasını, mesajını, ürünün satışa çıkarılmasını ve satış personellerinin ve müşterilerin ürünün faydalarını ve özelliklerini anlamasını kapsar.

32 – Kişisel Alan Pazarlaması (Proximity Marketing)

Kişisel alan pazarlaması, markaların, insanların akıllı telefonlarına, mağazalarından birine yakınlıklarına göre uyarılar gönderen Bluetooth cihazları olan Beacon’ları kullanması, mağazalarından birinin yanında bulunan ve uygulamalarına sahip olan herhangi bir müşteriye indirim yapmak için kullanılmasıdır. Beacon’lar aynı zamanda insanların bir mağazada konumlarını saptayabilir ve kendileriyle aynı bölümde olan ürünler ve markalar hakkında teklif gönderebilir.

33 – İlişki Pazarlaması (Relationship Marketing)

İlişki pazarlaması, uzun vadeli marka sadakati sağlamak için müşterilerle daha derin, daha anlamlı ilişkiler geliştirmeye odaklanan bir pazarlama türüdür. İlişki pazarlaması, kısa vadeli kazançlar veya satış işlemlerine odaklanmaz. Bunun yerine, uzun bir yolculuk için müşterilerinizi memnun etmeye odaklanır.

34 – Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing)

Arama motoru pazarlaması, içerikleri arama motoruna göre optimize etmek veya ücretli reklamlarla ürününüzün ya da servisinizin arama motoru sonuç sayfalarında görünür olduğundan emin olmaktır. Bir kullanıcı kesin bir anahtar kelimeyi girdiğinde arama motoru pazarlaması sizi üst sıralarda çıkarır.

35 – Sosyal Medya Pazarlaması (Social Media Marketing)

Sosyal medya pazarlaması, markanızı ve ürünlerinizi Facebook, Instagram, LinkedIn ve Twitter gibi çeşitli sosyal medya platformlarında tanıtmak için içerik yaratmaktır. Benzersiz içeriğiniz, yayınınızın erişimini artırmanıza yardımcı olmak için paylaştığınız platforma göre uyarlanmalıdır. https://pazarlamasyon.com/jenerasyonlara-gore-sosyal-medya-pazarlamasi-nasil-yapilmali/

36 – Gizli Pazarlama (Stealth Marketing)

Gizli pazarlama, bir markanın oyuncuları veya ünlüleri işe alması veya tüketicilerin pazarlandıklarını fark etmeden ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak için takma adlar kullanmasıdır. Bazı gizli pazarlama örnekleri, oyuncuları, aslında bir reklam olduğunu, sahte viral videolar yarattıklarını ve filmlere ürün yerleştirdiklerini açıklamadan halka açık bir şekilde tanıtmak, göze çarpmak, etkili kişilere bir ürün veya hizmet hakkında yayınlamak için ödeme yapmaktır.

37 – Kullanıcıların Oluşturduğu Pazarlama (User-Generated Marketing)

Kullanıcıların oluşturduğu pazarlama, işletmelerin halktan sosyal medyadaki fikirlerini, bilgilerini ve fikirlerini sormaları veya bir logo, jingle veya reklamcılık gibi daha iyi pazarlama materyalleri hazırlamalarına yardımcı olmak için yarışmalar yürütmeleridir.

38 – Video Pazarlama (Video Marketing)

Video pazarlama, marka bilincini artırmak, dönüşümler oluşturmak ve anlaşmaları bitirmek için videolar oluşturmak ve bunları web sitenize, YouTube'a ve sosyal medyaya yüklemektir. https://pazarlamasyon.com/videolarin-pazarlama-uzerindeki-guclu-etkisi/

39 – Sesli Pazarlama (Voice Marketing)

Sesli pazarlama, insanları eğitmek ve ilgilendikleri konularla ilgili soruları yanıtlamak için Amazon Alexa ve Google Home gibi akıllı hoparlörlerden yararlanıyor. https://pazarlamasyon.com/urun/tuketiciler-neden-sesli-asistanlari-benimsiyorlar/

40 – Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word of Mouth Marketing)

Ağızdan ağıza pazarlama, müşterilerin bir marka hakkındaki önerilerinden oluşan, günümüzün en güvenilir pazarlama yöntemidir. Ağızdan ağıza pazarlamayı yaymak için mümkün olan en iyi ürünü veya hizmeti geliştirmeye ve birinci sınıf müşteri hizmeti sunmaya odaklanmalısınız. Ancak o zaman müşterileriniz, markanızı arkadaşlarına ve ailelerine tavsiye edecek sadık, tutkulu bir kitle haline gelecektir. Kaynak: HubSpot
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir