E-Ticarette Mayıs Ayı En’leri: Sektörel Veri Analizi

E-ticarette Mayıs ayı yansımalarına bakıldığında tüketicilerin online alışverişe olan yoğun ilgilerinin devam ettiği görülüyor. Covid 19, Ramazan, Anneler Günü, bir yandan sinyalleri verilmeye başlanan normalleşme adımları… Tüm bunlar önceki aylarda Covid 19’dan dolayı gerileyen pek çok farklı sektörün yeniden canlanmasını sağladığını söyleyebiliriz. Tüketicilerin virüs nedeniyle erteledikleri ihtiyaçlarını, evden çıkmaya hazırlandıkları dönemde yine online yollardan satın aldıkları görülüyor.

Bu bağlamda Mayıs ayı e-ticaret verilerine göre öne çıkan sektörlere aşağıda birlikte bakalım.

  1. Tesettür Giyim: Tüketiciler mayıs ayında tesettür giyim ihtiyaçlarını e-ticaretten karşıladı. Nisan ayı ile kıyaslandığında tesettür giyim satış hacmini yüzde %154,06 oranındaki değişim oranıyla artırırken sipariş adetlerindeki artış oranı ise %125,64 oldu. 
  •  Saat & Optik: E-ticarette corona virüs gölgesi altında da olsa Anneler Günü’nde online sipariş edilen hediyeler yüzleri güldürdü. Mayıs ayında bir önceki aya göre saat ve optik satış hacmini %138,41 oranında artırdı. Saat ve optik siparişleri de mayıs ayında % 124,92 artış göstererek ilk sıralarda yer aldı.
  • Çiçekçilik:Özel günlerin olmazsa olmazı çiçekler, Anneler Günü’nde çiçekçilik sektörüne can suyu oldu. E-ticarette çiçek siparişleri %110,00 oranında artarken, e-ticarette çiçekçilik sektörü satış hacmini bir önceki aya göre %112,93 oranında artırdı.
  • Tekstil & Giyim: Normalleşme adımlarının atıldığı ve normal hayata dönüş sinyallerinin verildiği Mayıs ayında giyim siparişleri artış gösterdi. Nisan ayında ev tekstilinde bir artış yaşanırken tekstil sektöründeki bu ayki artış giyim sektöründe kendini gösterdi. Tekstil ve giyim sektörü bir önceki aya göre satış hacmini %98,92 oranında artırdı. Sipariş oranındaki artış ise bir önceki aya göre 108,15 oranında oldu.
  • Takı & Mücevherat: Takı ve mücevherat sektörü e-ticarette pandemi dönemi boyunca da e-ticarette tercih edilen sektörler arasında kalmayı başardı. Mayıs ayında bir önceki aya göre yükselişe geçen takı ve mücevherat sektörü satış hacmini %77,17 oranında, sipariş oranını ise %47,99 oranında artırdı.
  • Çanta: Uzun süre evde kalan tüketiciler kendilerini yeniden normal hayata kanalize etmek için ihtiyaçlarını e-ticaret üzerinden karşılamayı sürdürdü. Çanta da bunlardan biri oldu. Bir önceki aya göre mayıs ayında çanta siparişleri %61,07 oranında artarken, satış hacimleri ise %70,39 oranında arttı.
  • Ayakkabı: Mayıs ayında azalmaya başlayan corona virüs vakaları, evden çıkacağımızın sinyalini vermesiyle tüketiciler internetten ayakkabı siparişlerine başladı. Mayıs ayında bir önceki aya göre ayakkabı siparişleri %53,31 oranında arttı. Satış hacmi ise bir önceki aya göre %31,51 oranında arttı.
  • Mobilya: Tüketiciler karantinayı fırsat bilerek ihtiyaçları olup erteledikleri ürünleri de e-ticaret sitelerinden satın almayı sürdürdü. Mobilya sektöründeki satış hacminde bir önceki aya göre %60,15 oranında artış yaşandı. Sipariş sayılarındaki değişim oranı ise bir önceki aya göre %40,86 oranında artış gösterdi.
  • Hediyelik Eşya & Aksesuar: Mayıs ayına denk gelen Anneler Günü hediyelik eşya ve aksesuar sektörünü de canlandırdı. Bir önceki aya göre yüzde 40,86 oranında satış hacmini yakalayan sektörün sipariş oranları da 40,20 oranında arttı.
  1. Spor & Spor Malzemeleri: Normalleşme dönemine dönülmeye çalışılsa da eskiye nazaran evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimiz ortada. Evde spor yapmak için tüketiciler spor ve spor malzemelerini internetten satın almayı mayıs ayında da sürdürdü. Oranlara bakıldığında bir önceki aya göre spor malzemeleri satış hacminde %23,78 oranında, sipariş adedinde ise bir önceki aya göre %36,50 oranında artış yaşandı.
  1. Av & Kamp & Outdoor: Pandemi süreci alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirdiği gibi hayatımızdaki pek çok alanında değişiklik yapmamıza neden oluyor. Tatil alışkanlıklarımız da bunlardan biri. Tüketiciler daha az temasla nasıl tatil yapabiliriz? sorusunun cevabını ararken outdoor & kamp malzemeleri gibi kişiye özel tatilin yollarını arıyor. Buna göre mayıs ayında bir önceki aya göre kamp ve outdoor malzemeleri %31,35 oranında siparişlerini artırırken, satış hacmini %39,71 oranında artırdı.
  1. Motosiklet Ekipmanları: Mayıs ayında öne çıkan farklı sektörlerden biri de motosiklet ekipmanları olarak dikkat çekiyor. Satış hacmini %41,80 oranında artıran sektörde siparişler ise % 26,06 oranında artış yaşandı.

E-ticaret tüm sektörleri içinde barındıran dinamik bir sektör

Son olarak mayıs ayında öne çıkan diğer sektörler arasında; endüstriyel ürünler, hırdavat & yapı market, ev tekstili, beyaz eşya & ev aletleri, elektrik, elektronik, petshop, çeyiz & züccaciye gibi birçok sektörü sayılabileceğimiz güçlü bir dataya sahibiz ve bu data bize e-ticaretin kısa süre içerisinde fiziki ticaretin yerini almaya aday olduğunu, şu an ise en güçlü ve fayda maliyet açısından en verimli ticari tercih olduğunu gösteriyor.

Görüldüğü gibi e-ticarette satılan ürünlerin çeşitliliği her sektörün e-ticaret pazarında yer edinebileceğini gösteriyor. E-ticaret tüketiciler için bir çıkış yolu olurken, tüketici alışkanlıklarını kökten değiştirdi diyebiliriz. Buna karşılık olarak, küçük, orta ölçekli ve hızlı bir şekilde kendilerini e-ticarete adapte eden büyük işletmeler için de iyi bir fırsat oldu. Pandemi sürecinde yayına aldığımız canli.ideasoft.com.tr de bize bunu en net ve gerçekçi datalar ile göstermeye devam ediyor, e-ticaretin net bir şekilde anlaşılması için hayata geçirdiğimiz bu site aslında e-ticarete başlamayı düşünen kişiler için bulunmaz bir fırsat diyebilirim.

 Yeni dünya düzeninde online alışveriş artık kalıcı bir tüketici davranışı olarak her birimizde yer edinmiş durumda… İşletmelerin bundan sonrası için hızlı ve doğru kanallardan dijitalleşmesi, online platformlarda tüketicilerin karşısına çıkması için ellerini çabuk tutması gerekiyor.

Konuk Yazar: Cenk Kanıkman (Chief Digital Officer / IdeaSoft)

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir