E-Ticaretin Yeni Adresi - Türkiye

Türkiye’de internet piyasası hızla gelişiyor. Son sayısında Türkiye’yi mercek altına alan İngiliz The Economist dergisi Türkiye’nin e-ticaret alanında büyük yatırım potansiyeline sahip olduğunu belirtirek, okları Türkiye'ye çevirdi.

Çoğumuz Facebook’ta yer alan Happy Farm adlı oyunu biliyoruzdur. Peki bu oyunun Arap versiyonu olan yani çiftliğinizde domuzun olmadığı, kadın çiftçilerin türban taktığı bir Happy Farm oynamayı ister miydiniz?  Happy Farm’ın Arap versiyonunu merkezi İstanbul’da olan Peak Games adlı şirket yayınlandı. Şirketin kurucularından Rina Onur, kendisinin ve iş arkadaşlarının online oyun oynama alanında bu boşluğu gördüklerini belirterek Peak Games’in Türkiye ve komşu ülkelerde yaşayan insanlara İslami ve kültürel içerikli oyunlar sunduğunu ifade ediyor. Öyle ki, 35 milyondan fazla insan Peak Games tarafından piyasaya sürülen oyunları ayda en az bir kere, yoğunlukla Facebook üzerinden oynuyor ve bu oyuncuların yarısı Türkiye’den.

graph

Türkiye’nin büyük, genç nüfuslu ve internet tutkunu bir ülke  olması internet piyasasının neden bu denli büyüdüğünü açıklar nitelikte. Türkiye’de 75 milyon nüfusun yarısı 30 yaşın altında. Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi Türk’lerin yaklaşık yüzde 44’ü aktif internet kullanıcısı ve bu da Facebook üyeliği açısından en büyük 7. ülke olduğumuzu açıklamak için yeterli bir kanıt.

E-ticaretin hızla büyümesi yabancı firmaların internet firmalarına olan ilgisini her geçen gün arttırıyor. Öyle ki Eylül ayında bir Amerikan yatırım firması olan General Atlantic ve diğer bazı şirketler Yemeksepeti’ne 44 milyon dolar yatırım yaptı. 2011 yılında Güney Afrika’lı bir medya şirketi olan Nasper, Markafoni’nin yüzde 68 hissesi için 86 milyon dolar ödedi. eBay GittiGidiyor’daki hissesini yüzde 93’e çıkardı ve Amerikan bazlı Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Tiger Global Management adlı şirket Trendyol’a 26 milyon dolar yatırım yaptı.

ebay

Genel anlamda, Türk e-ticaret firmalarının ortak yanlarından birisi yabancı iş modellerini Türkiye’ye uyarlamak. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi Yemeksepeti.com’un kurucusu ve CEO’su olan Nevzat Aydın. Amerika’da MBA eğitimi alan Nevzat Aydın Türkiye’ye döndüğünde Yemeksepeti.com ile e-ticaret anlayışına yepyeni bir boyut kazandırmış durumda.

Özetlemek gerekirse Türkiye 2012 yılını e-ticaret alanında 196 milyon işlem adedi ve toplam 35 milyon TL işlem tutarı (Kaynak: BKM) ile kapattı. Bu da en başta belirtildiği üzere Türkiye’nin e-ticaret alanında büyük yatırım potansiyeline sahip olduğunun ve önümüzdeki dönemlerde bunun daha da büyüyeceğinin kanıtı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir