E-ticaret Sitelerinde Müşteriler Neden Sepetten Ayrılıyor?

E-ticaret sitelerinde en büyük amaçlarda biri siteye gelmiş kişiyi, satın almaya yöneltmektir. Önceki yazımda da belirttiğim gibi e-ticaret sitelerinde dönüşüm optimizasyonunda ilk olarak bakılması gereken değerlerden bir tanesi, siteye gelmiş hatta ürünleri sepete atmış ama satın almayan  e-müşterilerin oranıdır. Bu oran normalde e-ticaret sitelerinde %20 civarında olmalıdır, yani 100 sepetten en az 20 tanesi satın alma yaparak siteden ayrılmalıdır. Eğer bu oran fazla ise mutlaka satın alma adımlarında optimizasyon yapılmalıdır.

Peki e-müşteriler neden sepete ürün ekleyip satın alma yapmıyorlar? Invesp'in yaptığı araştırmaya göre e-müşterilerin sepetlerinden ayrılmasının 8 ana sebebi var. Bunlar:

1) Yüksek kargo ücretleri

Özellikle elektronik ve beyaz eşya gibi ürünlerde kargo maliyetlerinin fazla olması e-müşterileri ücretsiz nakliye yapan offline mağazalara yöneltiyor. Bu nedenle e-müşteriler yüksek kargo ücretlerinden kaçıyorlar.

2) Ürünü satın almaya hazır olmamaları

Bazı e-müşteriler, ürün hakkında yeterli bilgiye ulaşamadıkları için ya da satın alma konusunda kararsız oldukları için satın alma yapmadan siteyi terk ediyorlar.

3) Ürünlerin pahalı olması

E-ticaret sitelerindeki rekabetten dolayı ürünlerin fiyatları sürekli değişiyor. Bu yüzden bir süre sonra ürünler e-müşterilere pahalı geliyor ve müşteriler ürünleri sepette bırakıyorlar.

4) Ürünleri kaydedip sonradan almayı düşünmeleri

E-müşterilerin bir kısmı e-ticaret sitelerini kayıt deposu olarak tutup, sonrasında ürünleri alabiliyorlar.

5) Kargo fiyatı hakkında net bilgiye sahip olmamaları

Bu Türkiye'de çok fazla yaşanmasa da özellikle mobilya, beyaz eşya gibi  ağır olan ürünlerde kargo fiyatları e-müşterilerde soru işareti yaratır. Bu konuda e-ticaret sitelerinin net olması gerekir.

6) Üye olmadan alışveriş yapamamaları

E-ticaret sitelerinde satın alma işlemi için üye olma zorunluluğunun olması e-müşterileri rahatsız eder ve bu yüzden satın alma işleminden uzaklaştırabilir.

7) Fazla bilgi vermek zorunda olmaları

Dijital dünya ile birlikte bilgi çok büyük önem taşımaya başladı. Bu yüzden bilinçli e-müşteriler kişisel bilgilerini paylaşmak istemeyebilirler ve aynı zamanda bu kadar bilgi girmekle uğraşmayı zaman kaybı olarak görebilirler. Bu da sepetten ayrılma için büyük etkenlerden biridir.

8) Ödeme işlem aşamalarının fazla olması

E-müşterilerin bir kısmı zamandan tasarruf yapmak için online mağazaları tercih ederler; fakat ödeme aşamalarının fazla olması e-müşterileri caydırabilir. E-ticaret sitelerinin bu aşamaları azaltmaları doğru bir karardır.

Aşağıda önem sırasına göre e-müşterilerin sepetten ayrılma nedenlerini görebilirsiniz.

E-Müşteri-Sepet-Ayrılma-Nedenleri

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir