Uzay turizmi, her geçen gün gerçek olmaya daha da yaklaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda sizlere
Bigelow Aerospace isimli uzay şirketinin uzay otellerini hayata geçirmek için ciddi çalışmalar yürüttüğünden ve bu çalışmalar kapsamında
iki uzay otelinin 2021 yılında kullanıma sunulmasının planlandığından sizlere bahsetmiştik.
Görünüşe göre 2021 yılı, uzay turizmi açısından bir milat olacak. Zira Orion Span isimli girişim şirketi de kendi deyimleriyle "dünyanın ilk lüks uzay oteli"ni yapmak için çalışıyor ve onlar da bu uzay otelini 2021 yılında dünyanın yörüngesine yerleştirmeyi planlıyorlar.
Uzay şirketi Orion Span, geçtiğimiz günlerde 12 güne kadar dayanabilen "Aurora Station" isimli bu tamamen modüler uzay tatil istasyonunu ya da daha basit bir ifadeyle uzay otelini duyurdu. Şirket, 2022 yılı itibarıyla bu oteldeki ilk konuklarını ağırlamayı hedefliyor. Ancak Aurora Station'da konaklamak, hiç de ucuz olmayacak.
Geçtiğimiz 17 yıl boyunca sadece 7 özel vatandaş, Uluslararası Uzay İstasyonu'na seyahat etme şansı yakaladı ve bu şahısların her biri, seyahat için 20 ila 40 milyon dolar arasında bir ücret ödedi. Orion Space ise bu rakamı 9,5 milyon dolara kadar indirmek istiyor. Yani bu da uzay turizminin mevcut aşamada sadece aşırı zenginlere yönelik olduğunu gösteriyor.
Peki, ne kadar süre sonra daha makul rakamlara uzay seyahati yapmak mümkün olacak? Uzayda 44 gün geçirmiş olan NASA astronotu Don Thomas, bu konuda son derece iyimser. Don Thomas, 2016 yılında İngiltere'nin The Telegraph gazetesine verdiği röportajda, yaklaşık on yıl içerisinde 10.000 ila 15.000 dolar arasında bir ücretle uzay seyahatlerinin gerçeğe dönüşeceğine inandığını belirtmişti.
Orion Span, lüks uzay otelindeki ilk konuklardan olmak isteyen kişilerden 80.000 dolar tutarında bir kayıt bedeli toplamaya başladı bile. Orion Span CEO'su Frank Bunger daha yaptığı bir açıklamada, "Amacımız, uzayı herkes için erişilebilir kılmak." demişti. Ancak bunun için bir süre daha beklememiz gerekecek gibi görünüyor.