• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Dünyanın En Büyük Markalarının Arkasındaki Bilinmeyen Hikayeler

Ayşe Göl / 29 Aralık 2020
facebook twitter

Günümüzde hepimizin tanıyıp bildiği markalar, bugün oldukları hale gelene kadar çok çeşitli yollardan geçtiler. Bazılarının ismi, bazılarının logosu, bazılarının ise kuruluşu hiç beklenmedik olaylara bağlı olan dünya devi markaların az bilinen hikayelerini derledik.

1. BMW, Almanya 1. Dünya Savaşı’nı kaybettiği için otomobil üreticisi oldu.

BMW, başlangıçta bir uçak üretim şirketiydi. Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden sonra tüm uçak üreticileri, Versay Ateşkes Antlaşması’nın koşullarından birine tabi olarak üretimi durdurmak zorunda kaldı. Şirket iflasla karşı karşıya kalırken, BMW motosiklet üretimine geçti ve bunu kısa süre sonra 1928’de otomobil üretimi izledi.

2. Amerika’daki alkol yasağı olmasaydı, Coca Cola var olmayacaktı.

Coca-Cola, morfin bağımlılığına bir alternatif üretmek isteyen yaralı bir Konfederasyon Albayı olan John Pemberton tarafından yaratıldı. Bu tonikvari içeceğe Fransız Şarabı Coca adını verdi. 1886’da Atlanta’da içki yasağı kabul edilince, Pemberton içkisinin alkolsüz bir versiyonunu yapmak için formülü yeniden oluşturmak zorunda kaldı. Bugün hepimizin bildiği içeceğe Coca-Cola adını verdi.

Türkiye’nin İlk Göz Ağrısı Devrim Arabaları’nın Hikayesi

3. McDonald’s logosu, markanın isminden değil; mağazaların şeklinden kaynaklanıyor.

McDonald’s’ın meşhur “M” harfli logosu, aslında şirketin isminden kaynaklanmıyor. Fast food devinin orijinal mağazasının her iki yanında altın renkli büyük kemerler vardı. Sahibi, insanların bir McDonald’s mağazasını uzaktan tanıyabilmelerini istedi; bu yüzden logo yeniden tasarlanırken restoranın ikonik mimarisinden ilham alındı.

4. Nike’nin logosu bir tik işareti değil.

Başlangıçta BRS (Blue Ribbon Sports) olarak adlandırılan şirketin adı, daha sonra Yunan zafer tanrıçası Nike’nin adını aldı. O zamandan beri meşhur logosu, tanrıçanın kanatlarını ve hızını temsil ediyor.

5. Apple logosu, Alan Turring’e bir övgü mahiyetinde değil.

Daha romantik bir ihtimal olsa da, pek doğru değil. En çok kabul gören teori, Steve Jobs’un en sevdiği meyvenin elma olması. Bu da ilk bilgisayarlarına çok sevdiği McIntosh elmasının adını vermesini açıklıyor. Apple logosunun ilk hali ise buydu:

E-Ticaret Devi Trendyol’un Başarı Dolu Hikayesi

6. UPS, bir bisiklet ve 100 dolar borç ile kuruldu.

United Parcel Service’in veya daha çok bilinen adıyla UPS’in, son derece basit bir başlangıcı var. 1907’de 19 yaşındaki James Casey, bir arkadaşından borç aldığı 100 dolar ve bir bisiklet ile şirketi kurdu. Şirket, bugün dünyanın en büyük paket teslimat şirketi haline geldi.

7. Virgin, adını kurucularının bakire olmasından aldı.

Dünyaca ünlü Virgin Group’un ismini kimin bulduğuyla ilgili çeşitli hikayeler olsa da bu ismin kabul görmesinin tek sebebi var: Kurucuları Nik Powell’ın ve Richard Branson’ın iş dünyasına yeni atılmaları ve bu konuda tam manasıyla bakire olmaları.

Köy Okulundan Silikon Vadisi’ne Uzanan Girişimcilik Öyküsü: Udemy
Köy Okulundan Silikon Vadisi’ne Uzanan Girişimcilik Öyküsü: Udemy

Eren Bali’nin ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, şu an internet üzerinden her türlü dersin verilebildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Udemy’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise bilgi ve birikimini […]

comment 1
share
Etiketler
Apple BMW coca cola featured marka hikayeleri mcdonalds Nike Ups virgin group

Reader Interactions

Comments

  1. Enes Talha UÇAR says

    30 Aralık 2020 at 08:02

    Mükemmel bir içerik olmuş. Ellerinize sağlık kültürlendik :D

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nike’ın Ucuz İş Gücüyle İlgili Karşılaştığı Suçlamalar

Ayşe Göl / 24 Ağustos 2020
facebook twitter
Nike’ın Ucuz İş Gücüyle İlgili Karşılaştığı Suçlamalar

Hemen hemen herkesin haberdar olduğu ya da ürünlerini kullandığı birçok küresel marka, maliyetleri kısabilmek adına ucuz iş gücü kullanıyor ve insani olmayan çalışma koşulları sunuyor. Emek sömürüsünün en yoğun görüldüğü az gelişmiş ülkelerde çocukların da dahil olduğu işçiler, cüzi rakamlar karşılığında uzun saatler boyunca çalıştırılıyor. H&M, Zara ve Nike bu küresel markalardan bazıları. Daha önce H&M ve Zara'daki çalışma koşullarına değinmiştik. Bugün ise Nike cephesinden bu konuyu ele alacağız.

https://pazarlamasyon.com/hm-zara-markali-kiyafetlerin-ardindaki-trajik-hikayeler/

Nike 1970'lerden bu yana adil olmayan çalışma koşulları ve ürünlerin çalışma şartları kötü fabrikalarda üretildiği ile ilgili suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Birçok insan hakları aktivistine göre, Kore ve Tayvan'da ücretler yükseldikçe ve çalışma uygulamaları geliştikçe Nike, hesap sahiplerini Çin, Vietnam ve Endonezya gibi yerleri değerlendirmeye teşvik etmişti.

Press for Change'den Jeff Ballinger, Nike'ın özellikle Endonezya'daki uygulamalarına karşı ilk ve önde gelen seslerden biri. Ballinger, Nike’ın Asya’daki sözleşmeli fabrikalarındaki işçilerin cesur mücadelesini desteklemek için birkaç düzine sivil toplum kuruluşu kazanmanın hayati olduğunu ortaya koyan Harper’s’ın ezber bozan bir yazısında, dikkatleri işçilerin Nike fabrikalarından elde ettiği gelire çekti: Saatte 14 sent.

https://pazarlamasyon.com/nike-saglik-calisanlarina-55-milyon-dolar-degerinde-urun-bagislayacak/

Nihayetinde 12 Mayıs 1998'de, Nike Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Phil Knight, çalışma uygulamalarına değindi. Knight, "Nike'ın, yalnızca karı maksimize etmek için insan hakları standartlarını düşürdüğü söyleniyor. Ve Nike ürünleri köle ücreti, zorla fazla mesai ve keyfi suistimal ile eş anlamlı hale geldi. Bir köşe yazarı, 'Nike yalnızca sporla ilgili yanlış olan her şeyi değil, dünyada yanlış olan her şeyi de temsil ediyor,' dedi." açıklamasında bulundu.

Aynı konuşmada Knight, Nike'ın asgari işçi yaşını yükselteceğini, gözetimi artıracağını ve tüm fabrikalarında ABD OSHA temiz hava standartlarını uygulayacağını açıkladı. 2005 yılında Nike, yurt dışındaki fabrikaları konusunda tamamen şeffaf olan ilk marka oldu.

Jeff Bezos’un 1999’da Yaptığı ve Doğru Çıkan 8 Tahmin
Jeff Bezos’un 1999’da Yaptığı ve Doğru Çıkan 8 Tahmin

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, 1999 yılında katıldığı bir sohbet programında, “İnsanların çevrim içi olarak satın almak isteyebilecekleri her şeyi bulmak ve keşfetmek için gelebilecekleri bir yer inşa etmek […]

comment 1
share
Etiketler
Apple BMW coca cola featured marka hikayeleri mcdonalds Nike Ups virgin group

Netflix’in İkonik Intro Sesinin Arkasındaki Hikaye

Begüm Canbaz / 07 Ağustos 2020
facebook twitter
Netflix’in İkonik Intro Sesinin Arkasındaki Hikaye

Hepimiz Netflix'in 2015'ten beri var olan "ta-dum" şeklindeki ikonik intro sesine aşinayız hatta çoğumuz bunu günde birkaç kez duyuyoruz. Peki ya bu ses nereden geldi, hiç düşündük mü?

Mashable'ın aktardığı habere göre Yirmi Bin Hertz Podcast kanalından Dallas Taylor pek çok kişinin aşina olduğu bu intro sesinin arkasındaki büyüleyici hikayeyi ortaya çıkarmaya karar verdi ve Netflix’in üründen sorumlu başkan yardımcısı Todd Yellin ile bir röportaj gerçekleştirdi.

https://youtu.be/GV3HUDMQ-F8

Yalnızca bu giriş sesine özel hazırladıkları podcast bölümünde, ses tasarımına yakınlığı olan ve aynı zamanda eski bir film yapımcısı olan Todd Yellin, yaratacakları sesin herhangi bir oyun sesine benzememesi, kısa olması ve hikaye anlatmasını istediği için türlü zorluklar yaşadığını dile getirdi.

https://pazarlamasyon.com/netflixteki-tum-icerikleri-izlemek-ne-kadar-surer/

Yellin, bu proje için Akademi ödüllü ses tasarımcısı Lon Bender ile çalıştığını ve Bender’ın da su altındaki kabarcık sesi ve keçi meleme sesi de dahil olmak üzere farklı tarzlarda 20-30 ses efekti bulduğunu dile getirdi. Bir yıla yakın çalışmanın ardından artık hepimizin bildiği ve sevdiği ‘ta-dum’ sesine ulaşıldı. Yellin ayrıca bölümün sonunda, keçiyi kullanmadıkları için minnettar olduğunu belirtti.

“Böyle Girişim mi Olur?” Dedirtecek 10 İlginç Girişim
“Böyle Girişim mi Olur?” Dedirtecek 10 İlginç Girişim

Çağımız teknoloji çağı olduğu kadar aynı zamanda girişim çağı malumunuz. Küçücük girişimler büyüyor kocaman şirketler oluyor veya ne girişimler ne yatırımlar alıyor… İşte o “Ne girişimler ne yatırımlar alıyor” diyeceğiniz […]

comment 1
share
Etiketler
Apple BMW coca cola featured marka hikayeleri mcdonalds Nike Ups virgin group

Çok Mu Çok Olan Mavi’nin Başarı Dolu Hikayesi

Begüm Canbaz / 13 Ocak 2021
facebook twitter
Çok Mu Çok Olan Mavi’nin Başarı Dolu Hikayesi

Mavi'nin günümüzdeki başarısı 1954 yılında terzi çırağı olarak tekstilciliğe adım atan Sait Akarlılar'ın hikayesine kadar uzanıyor. Geniş vizyonu ve girişimciliği sayesinde Mavi'yi kuran Akarlılar, ilk olarak 1971 yılında bir konfeksiyon firmasından ibaret olan Güven Tekstil A.Ş’ye kurarak işe başlıyor. Ardından 1984 yılında denim üretimi üzerine Erak Giyim Sanayi Tic Ltd AŞ'yi kuruyor. Yaklaşık on yıl kadar Levi's da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası markalara denim üreten Akarlı, 1991 yılında da artık bu işi kendi markası adı altında yürütmeye karar verip Mavi Jeans'i kuruyor ve asıl hikaye buradan sonra başlıyor.

1993 yılında ilk mağazalarını Galleria ve Akmerkez'e açan Mavi Jeans, 1994 yılından itibaren ihracat yapmaya başlıyor ve ileriki zamanlarda da Mavi Jeans yılda 8 milyon adet satışla Türkiye’nin lider markalarından biri haline geliyor.

https://pazarlamasyon.com/turkiyenin-dev-markalarinin-dunya-pazarina-acilma-hikayeleri/

Sait Akarlılar, bir röportajında Mavi'nin vizyonunu ve kuruluşunu “1980’li yıllarda ihracatta bir patlama oldu. Daha önce blue jean kumaşı üreten fabrikalar yoktu. Bu dışa açılma yıllarında bu fabrikalar oluştu. Bu fabrikalar olunca ve diğer yabancı markalar Türkiye’ye girince biz de bu işte bir gelecek gördük. Kumaş var, pamuk var dedik ve konfeksiyon üretimine girmeyi düşündük. Mavi Jeans de, bu fikrimizden sonra oluştu.'' sözleriyle anlatıyor.

Blue Jeanin yani denimin Türkçe karşılığı olarak Mavi Jeans adını marka adı olarak belirleyen şirket, ilerleyen zamanlarda öyle bir başarı yakalamıştır ki bugün bile dünyanın pek çok ülkesinde Mavi olarak telaffuz edilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=zQ_FCcW9qo4

Mavi Jeans, 1997 yılında hafızalara kazınan 'Çok Oluyoruz' reklam kampanyasını hayata geçirerek Amerika pazarına giriş yaptığını duyurmuştur. Mavi hatta 1999 yılında yayınladığı 'Çok İleri Gittik' reklam filmiyle de artık bir dünya markası olduğunu herkese ispatlamıştır.

2001 yılında ABD ve Kanada’da reklam kampanyası yapan ilk Türk markası olan Mavi Times Square meydanını reklam panosuyla kaplamıştır. Büyük bir ses getiren bu reklamdan sonra da dünyanın en büyük haber dergilerinden biri olan Time, 2002 yılında iş dünyası bölümünde Mavi Jeans’e yer vermiş ve Mavi Jeans'i Türkiye’den dünyaya açılan ilk marka olarak tanıtmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=bIRMC8W2yME

Mavi 2000'li yıllarda ayrıca Amerika ve Avrupa kıtasında; Vancouver, New York, Berlin ve Frankfurt başta olmak üzere pek çok şehire yeni mağazalarını açmıştır. 2004 yılında Amerika'daki gençler tarafından oldukça okunan Cosmogirl dergisi tarafından ABD’nin en seksi jeans markası seçilmiştir. 2006 yılında gelindiğinde ise yine Time dergisi dünyanın en iyi 16 jeans markası arasında Mavi'yi göstermiştir.

2008 yılında büyük bir adım atarak Mavi Jeans'ten Mavi'ye olan geçiş stratejisini başlatan marka ayrıca Turkven ortaklığıyla kurumsallaşma atılımını yapmış ve kot pantolondaki liderliğini diğer ürün gruplarına da taşımıştır.

2000'li yıllarda Hüseyin Çağlayan, Ece Sükan gibi yerli tasarımcılarla çalışırken aynı zamanda Paola Navone gibi dünyaca ünlü moda tasarımcılarıyla da çalışmış ve yeni koleksiyonlar yaratmıştır. Mert&Marcus gibi fotoğrafçılarla da çalışan Mavi, marka yüzü olarak Adriana Lima, Serenay Sarıkaya, Kerem Bürsin, Lucky Blue Smith, Elsa Hosk ve Barbara Palvin gibi ünlü isimlerle işbirliği yaparak küreseldeki imajını güçlendirmiştir.

2010 yılında 5 milyon jean satışına ulaşan ve 2012 yılında yıllık cirosu 500 milyonun üzerine çıkaran Mavi 2013 yılında gelişen teknolojiler ile birlikte online perakendeciliğe de adım atarak e-ticaret sitesi mavi.com'u kurmuştur. Aynı sene yine Time dergisi millenials konulu kapağında Mavi giyen yeni jenerasyon gençlere yer vermiştir.

Günümüze doğru gelindiğinde ise Mavi güçlü imajını; yeni koleksiyonlar, Indigo Kitchen mağaza konsepti ve moda platformu ilovemavi ile tazelemiştir. Richard Branson'ın uzay mekiği lansmanına Mavi denim ile katılması ve Kendall Jenner gibi ünlü isimlerin de Mavi denim ile görüntülenmesi aslında Mavi'nin zorlu Amerika piyasasındaki yerini ne kadar sağlamlaştığının bir kanıtı olmuştur.

Bu sene 30. yılını kutlayacak olan Mavi, bakalım ileride ne gibi başarılara imza atacak heyecanla bekliyoruz. Sizler Mavi'nin marka hikayesi ve Amerika'ya açılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce 30.yılda yeni bir başarıya daha ulaşırlar mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

“Böyle Girişim mi Olur?” Dedirtecek 10 İlginç Girişim
“Böyle Girişim mi Olur?” Dedirtecek 10 İlginç Girişim

Çağımız teknoloji çağı olduğu kadar aynı zamanda girişim çağı malumunuz. Küçücük girişimler büyüyor kocaman şirketler oluyor veya ne girişimler ne yatırımlar alıyor… İşte o “Ne girişimler ne yatırımlar alıyor” diyeceğiniz […]

comment 1
share
Etiketler
Apple BMW coca cola featured marka hikayeleri mcdonalds Nike Ups virgin group
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön