Dove, Filtreli Güzelliğin Yarattığı Hasar İle Savaşıyor

Dijitalleşme ve sosyal medyadan çok önce, kadın dergilerindeki parlak fotoşoplu reklamlar, tehlikeli şekilde idealize edilmiş bir güzellik tanımını oluşturuyordu. Kadın bedenleri için ideal boy - kilo ve yüz şekli tanımı yapılıyor ve herkesin de bu vücut ölçülerine sahip olması bekleniyordu. Eğer bu ölçülerde ve bu yüz hatlarına sahip değilsen çirkinsin algısı uzunca bir zamandır gündemde olan bir konuydu. Sosyal medya ile de bu konu artık gerçekten sınırları zorlamaya başladı.

İstediği fiziğe veya yüz şekline sahip olamayan bazı insanlar da türlü fotoşop ve filtre uygulamaları aracılığıyla bu isteklerine kavuşur olmaya başladı. Kullanıcıların fotoğraflarının görünümünü aydınlatma gibi yönlerinin yanı sıra karşıdaki kişi yanıltıcı bir şekilde cildi pürüzsüzleştirmeye, yüz veya vücut hatlarını değiştirmeye olanak tanıyan bu tarz filtreler insanların kendilerine olan saygısı, kendilerine olan güvenleri gibi pek çok soru işaretleri yarattı.

Dove da bu fikirden yola çıkarak Self-Esteem Projesi adını verdiği bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre 13 yaşına kadar kızların %85'inin Instagram vb platformlarda kullanmak üzere çektikleri fotoğrafları düzenlemek için fotoşop uygulamaları ve görüntü filtreleri kullandığını ortaya çıktı. Aynı araştırma, kızların %67'si sosyal medyada kendi fotoğraflarını yayınlamadan önce en az bir vücut parçasını/özelliğini değiştirmeye veya gizlemeye çalıştığı sonucunu da ortaya çıkardı. Ayrıca, kızların fotoğraflarını düzenlemek için ne kadar uzun süre harcadıklarını da gözler önüne sererek kızların pek çoğunun özsaygısının düşük olduğunu gösterdi.

Bütün bu çarpıcı sonuçlardan sonra dijital çağda gerçek güzellik standartları sorununu çözme misyonu ile Dove, sosyal medyada yoğun bir şekilde kullanılan  filtreli selfie eğiliminin neden olduğu yaygın hasarı vurgulamaya karar verdi ve bu düzenlemelerin gençlerin özgüvenleri üzerindeki etkisini ele almak için ’Reverse Selfie/Tersine Selfie' adlı bir video yayınladı.

https://www.youtube.com/watch?v=z2T-Rh838GA

Ogilvy tarafından oluşturulan "Reverse Selfie" kampanyası, sosyal medyanın yapay dünyasına kilitlenmiş genç bir kızı konu alıyor. Videoda genç kızın, 'yeni görünümüm' başlığıyla yayınladığı görselin çekiliş aşamaları; makyajını yapma sürecini, fotoğraflarını çekip sonra selfie'sini kurgulaması, yüklemeden önceki hali gibi durumlar tersine bir şekilde gözler önüne seriliyor. Videonun başında sosyal medyada inanılmaz derecede mükemmel bir görüntü sergileyen kızın sonunda çocukluk yatak odasında oturan doğal, genç kendini beğenmese bile aslında ne kadar güzel bir kız olduğunu görülüyor.

Adından da anlaşılacağı gibi, kampanya, görüntüyü oluşturmak için hangi dijital efektlerin kullanıldığını ortaya koyan tersine bir hikaye anlatımı. İlk giden aşama: filtre. Photofix, gibi uygulamalar tarafından yapılabilen, mükemmel özçekiminin çekilmesini, gözlerin büyümesini, burnun küçülmesini, kusurların silinmesini gibi yüzün mükemmel ölçülere gelmesini sağlayan bir uygulama/özellik.

Reklamda son olarak sosyal medyanın baskısının genç kızların özgüvenine zarar verdiği dile getirildi ve pandemi sırasında ekran başında kalma süresinin artması ile insanların bu durumdan oldukça etkilendiğinin altı çizildi.

Dove reklam filmi ile anlatmaya çalıştığı filtreli güzellik algısını yıkmak ve genç kızların özgüvenlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için proje kapsamında West England Üniversitesi'ndeki Görünüm Araştırma Merkezi ile ortaklaşa oluşturulduğu çevrimiçi olarak indirilebilen ücretsiz Güven Kitleri'ni tanıttı. Kitler, sosyal medyayı anlama ve onu daha sağlıklı bir ortam haline getirme konusunda ipuçları, tavsiyeler ve kaynaklar öneriyor.

Son olarak dilerseniz siz de sosyal medya üzerinden #NoDigitalDistortion #LetsChangeBeauty hashtag'lerini kullanarak bu konuya katılabilir ve bu algıyı değiştirmek için çabalayabilirsiniz.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir