Dönüşüm Oranlarınızı Artırmak için A/B Test’lerden Faydalanın

Markalar olarak tüketiciye dokunduğumuz her kanal bizim için çok önemli. Her kanalı kendi dünyasında değerlendirerek dinamiklerine uygun çalışmalar hazırlamamız çok büyük önem taşıyor. Konu dijital dünya olunca web siteleri ve mobil siteler–uygulamalar merkezde konumlanır durumda. Diğer tüm pazarlama araçları web sitemize trafik sağlayarak kullanıcıyı aksiyona yönlendirme hedefimize hizmet edecektir.

Bu kadar kritik bir noktadaki çalışmalarımızda etkilemeyi istediğimiz kitleyi referans alarak ilerlememiz en iyi sonucu almamızı sağlayacaktır. Dijital dünyanın nimetlerinden faydalanıp kullanıcının dijital ayak izlerini takip ederek istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün. Milyonlarca kez duyduğumuz ve/veya söylediğimiz gibi dönüşüm oranlarının artırılabilmesi için kullanıcı dostu arayüz hazırlamanın önemi yadsınamayacak kadar büyüktür.

Steve Jobs’un da dediği gibi; Tasarım, sadece nasıl göründüğü ve hissettirdiği değildir. Tasarım, nasıl çalıştığıdır.

Kullanıcı deneyimlerini gözlemleyerek arayüz tasarımlarınızda hangi nesneleri kullanmanız gerektiğini, nerede kullanmanız gerektiğini, hangi boyutlarda kullanmanız gerektiğini, kaç adımda kullanıcıyı hedefe ulaştırmanız gerektiğini kullanıcı gözüyle değerlendirerek düzenlemenize yardımcı olabilecek bir metottan bahsedeceğim: A/B testing.

A/B testler dönüşüm oranlarını yükseltmek için kullanılan en önemli araçlardan biridir. Online pazarlama ile uğraşanlar analiz ve testler olmadan doğru cevaplara ulaşmanın mümkün olmayacağını bilirler. A/B testler ile kullanıcının sayfanızı nasıl yorumladığını, nelere duyarlı olduğunu, hangi şartlarda aksiyon almaya yöneldiğini test edebilirsiniz.

En basit haliyle nasıl yapılacağını anlatacak olursak; değerlendirilmek istenen sayfanın iki farklı versiyonu hazırlanarak bu iki sayfanın benzer özellikler gösteren iki data grubu tarafından görüntülemesi sağlanır. Test süresi tamamlandığında iki sayfanın da analytics sonuçlarına bakılarak hangi sayfanın dönüşüm oranının daha yüksek olduğu incelenir. Webtrends gibi detay analize izin veren bir analiz programı kullanıldığı takdirde sayfa içindeki her nesne ayrı değerlendirilebilir. Sonuçlar incelenmeye başlandığında iki grubun da davranışlarının çok rahat analiz edilebildiği gözlemlenecektir; veriler ışığındak hangi tasarım ile ilerlenmesi gerektiğine karar verilebilecektir.

[caption id="attachment_39715" align="alignnone" width="583"]A/B Testing http://moz.com/blog/ab-testing-email-subject-line-contest[/caption]

Neleri test edebilirsiniz?

  • Başlığınızı

  • Alt başlığı

  • Metin içeriği

  • Aksiyona yönlendiren metin linklerinizi

  • Aksiyona yönlendiren butonlarınızı

  • Sayfa içi diğer linkleri

  • Görselleri

  • Sosyal medya ikonlarınızı

Kısacası sayfa içinde bulunan her nesneyi teste tabi tutarak bir sonraki adımınızı planlayabilirsiniz.

Yapacağınız A/B testten en iyi sonucu alabilmek için dikkat etmeniz gerekenler:

Test süresini gereğinden uzun tutmayın; ortalama 1 hafta istediğiniz cevaba ulaşmak için yeterli olacaktır. A/B testlerde sayfa trafiğiniz ikiye bölüneceğinden hem de benzer içerikte iki sayfanız olacağından SEO tarafında sıkıntı yaşamamak için test süresini uzatmamaya özen göstermek gerekiyor. (100 dönüşüm yakaladığınızda testi durdurmakta bir alternatif olabilir)

Aynı kullanıcıya hep aynı tasarımın göründüğünden emin olun. E-mail gönderimlerinde mail datasını istediğiniz data gruplarına bir kere göndereceğinizden ve kullanıcı her defasında aynı e-mail ile karşılaşacağından sıkıntı yaşamayacaksınızdır. Eğer söz konusu bir e-mail ile kullanıcıyı çektiğiniz bir "landing page" ise yönlendirme linki ve "query string" ile yine rahatça çözümleyebilirsiniz. Üyelik altyapısı ile çalışan bir web sitesinde sayfalarınızı test etmek istiyorsanız kullanıcı kimliği ile çok rahat çözümleyebileceksiniz. Yok, hiçbiri değil ise çerezler yardımıyla bilgisayarı tanıyıp hangi sayfanın gösterileceğine karar verebilirsiniz. Çerezler kullanıcı browserında temizlik yaptığında silineceğinden çok güvenilir bir yöntem olmayacaktır.

A/B testlerde çekingen davranmayın, büyük değişiklikler büyük sonuçlar doğuracaktır. Yalnızca buton rengi değiştirerek, başlık fontunu büyüterek bile dönüşüm oranlarınızı yükseltebilirsiniz. Ama madem bir test yapıyorsunuz, en iyi sonuca ulaşabilmek için elinizdeki imkanları sonuna kadar kullanın derim.

Sitenizin performansını artırmak için yaptığınız/yapacağınız her çalışmada olduğu gibi A/B testlerde de faydayı uzun vadede daha rahat ölçümleyebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir