Dönüşüm Optimizasyonu için Takip Etmeniz Gereken 8 Önemli Metrik

Dönüşümleri ve müşteri etkileşimini artırmak için yüzlerce yol bulunuyor; fakat bu yolları bulmadan önce doğru metrikleri takip edip nerede aksaklık var bulmak gerekiyor. Bu ölçütleri takip için sizin için bir yol haritası çıkardım. Dönüşüm takibi için en önemli 8 metrik:

1) Trafik kaynakları:

Web sitesine birçok yerden trafik geliyor. Bunları kategorilere ayırmak gerekirse en önemlileri:
  •  Direkt ziyaretçiler: Bu ziyaretçiler, websitenizin url’ini direkt olarak internet tarayıcısına yazarak gelir.
  •  Arama motorlarından gelen ziyaretçiler: Bu ziyaretçiler de arama motorları dışında kendi içinde organik olarak gelenler ve Google Adwords arama motorculuğu reklamlarından gelenler olarak 2’ye ayrılır. Bu kaynakların da kendi içinde dönüşümlerini gözlemlemek önemli.
  •  Başka sitelerden gelen ziyaretçiler: Bu kaynak ise başka web sitelerde, sizin web sitenizle ilgili bir bilgi linki görsel linki gibi, sizin web sitenize yönlenen linkler varsa bunların takibi açısından önem taşıyor. Hangi web sitelerden ne kadar trafik aldığınızı ve ne kadar dönüş aldığınızı web sitenize çeşitli kodlar yükleyerek rahatlıkla görebilirsiniz.
trafik kaynakları-google analytics

2) Yeni ziyaretçi dönüşümleri:

Web sitenizi ilk defa ziyaret etmiş kişiler ile daha önceden ziyaret etmiş kişiler arasında davranış farkı olur. Bu davranışları ölçümleyebilmeniz için yeni gelen ve daha önceden web sitesinizi ziyaret etmiş kişileri birbirinden ayırmanız, web sitenize ilk defa gelen ziyaretçilerin davranışlarını gözlemleyebilmeniz açısından faydalı olur. Bu sayede yeni gelen ziyaretçilerin hangi yollarda takıldığını bulup dönüşüm optimizasyonu yapabilirsiniz.

3) Geri gelen ziyaretçi dönüşümleri:

Bu durumda kendinize sormanız gereken 2 soru var. 1) Neden kullanıcı geri döndü? 2) Kullanıcı ilk geldiğinde bir satın alma gerçekleştirdi mi? Gerçekleştirmediyse neden gerçekleştirmedi, ikinci gelişinde bu kullanıcıdan nasıl dönüş elde edebiliriz? Unutmamak gerekir ki geri gelen ziyaretçiler de önemlidir bu kişiler için de web sitesinde özel bir çalışma yapılması gerekir. new vs returning visitor

4) Ziyaret başına etkileşim:

Web sitenizin ziyaretçileri web sitenizi ziyaret etmese bile web sitenizdeki davranışları önemli. Web sitenizde kalma süreleri, kaç sayfa ziyaret ettikleri önemli ölçütlerdir. Sizin amacınız bu etkileşimleri artırırken, dönüşümleri de artırmak olmalı.

5) Ziyaret başına değer:

Basit bir şekilde web sitenizden gelen toplam geliri ziyaretçi sayısına bölerek hesaplayabilirsiniz. Tabi bazı hesaplanamayan değerler bulunuyor, örneğin ürün yorumu, paylaşımı gibi birçok değer hesaplama içine dahil olamıyor.

6) Dönüşüm başı maliyet:

Bu ölçüt de dönüşüm optimizasyonu için çok önemli. Eğer harcamanız çok fazla ise ne kadar fazla dönüşüm aldığınızın önemi yoktur çünkü dönüşüm başı maliyetiniz yüksektir, geliriniz yüksek olsa bile zararda olabilirsiniz. Bu yüzden dijital alanda yaptığınız kampanyaları optimize ederken de bakacağınız metriklerden bir tanesi bu olmalı. Dönüşümlerinizi artırırken maliyet dengesini ayarlamanız dönüşüm başı maliyetlerinizi düşük tutar.

7) Hemen çıkma oranı:

Yukarıdaki ölçütleri iyileştirdiğiniz an hemen çıkma oranınız da düşecektir. Hemen çıkma oranı web sitenize gelen ziyaretçinin, başka bir sayfaya geçmeden kısa bir süre içerisinde web sitenizden ayrılmasının verdiği orandır. Yüksek hemen çıkma oranı, trafik kaynaklarınızdan gelen ziyaretçilerin alakasız içeriğe geldiğinin ya da web sitenizin kullanışlı olmadığının bir göstergesidir.

8) Çıkış sayfaları:

Ziyaretçilerinizin web sitenizi hangi sayfada terk ettiğini bilmek de diğer önemli ölçütlerden biri. Bir e-ticaret sitesinde dönüşüm oranının %1 olduğunu düşünün, bu demektir ki 100 kişiden 99 kişi bir şekilde satın alma yapmadan web sitesinden ayrılıyor. Bu sayfalar belirlenirse optimize edilerek ziyaretçilerin müşteri olması sağlanabilir.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir