Dünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden biri olan LeasePlan, Araç Maliyet Endeksi’nin 2020 sonuçlarını açıkladı. 18 Avrupa ülkesinin küçük ve kompakt sınıflardaki bir araca toplam sahip olma maliyetlerinin detaylı analizini (yakıt, amortisman, vergiler, sigorta ve bakım gibi maliyet kalemleri de hesaba katılarak) kapsayan endeks, Avrupa’daki elektrikli araçların artık her zamankinden daha uygun fiyatlı olduğunu verilerle birlikte ortaya koydu. Öyle ki Avrupa ülkelerinde kompakt sınıfta yer alan elektrikli araçlar, benzinli ve dizel araçlara göre maliyetler açısından kolaylıkla rekabet eder hale geldi.
Raporda geçtiğimiz yıllarda dizel, benzin ve elektrikli araçlar arasında görülen maliyet farklarının bu sene bir hayli kapandığı gözlemlendi. Buna göre, kompakt sınıftaki elektrikli araçların içten yanmalı araçlara kıyasla maliyetler açısından en rekabetçi olduğu ülkeler; Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre ve İngiltere olarak sıralandı. D segmenti elektrikli araçların içten yanmalı araçlara göre en rekabetçi olduğu ülkeler ise; Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere oldu.
Norveç ve İtalya’da Elektrikli Araçlar Daha Uygun
Araç Maliyet Endeksi’nde, elektrikli araçların dizel ve benzinli araçlara kıyasla daha ekonomik olduğu iki ülke Norveç ve İtalya. Norveç’te benzinli bir aracın aylık sahip olma maliyeti 851 Euro iken dizel bir aracın maliyeti 913 Euro, elektrikli araca sahip olmanın maliyeti ise sadece 750 Euro. Aynı şekilde İtalya’da benzinli aracın aylık maliyeti 807 Euro ve dizel aracın 753 Euro civarındayken, elektrikli aracın maliyeti ise 742 Euro olarak daha aşağıda konumlanıyor.
Bu iki ülkeye en yakın ülkelerden birisi Hollanda. Hollanda’da benzinli bir aracın aylık maliyeti 711 Euro olurken, dizel aracın 806 Euro ve elektrikli aracın ise sadece 721 Euro. Benzinli, dizel ve elektrikli araçların aylık maliyetlerinin en yakın olduğu diğer ülkelerden bazıları ise İsveç, Portekiz, Almanya, İngiltere ve İsviçre. Bu ülkelerde, elektrikli, dizel ya da benzinli bir araç almanın aylık maliyetler bakımından çok büyük farkları bulunmuyor.
En Yüksek Maliyetler İsviçre’de
LeasePlan’in yayınladığı kapsamlı araştırmada, araç kullanımına ait aylık ortalama maliyet Avrupa genelinde büyük farklılıklar gösteriyor. Tabiİ ki, bunun en büyük nedenleri arasından GSYİH’in etkisi bulunuyor. LeasePlan Araç Maliyet Endeksi’ne göre, aylık maliyetler göz önüne alındığında bir araç kullanmak için en pahalı ülke İsviçre iken en uygun ülkenin Macaristan olduğu ortaya çıktı.
İsviçre’de araç kullanmanın aylık maliyeti ortalama 926 Euro olarak belirlenirken, Macaristan’da bu maliyetin ortalama 491 Euro olması dikkatleri çekiyor. Diğer yandan, GSYİH ile birlikte kıyaslandığında toplam sahip olma maliyetinin İtalya ve Portekiz’deki sürücüler için en yüksek, Danimarka ve İsveç’teki sürücüler için en düşük olması da raporda öne çıkıyor.
Türkiye’de Benzinli Aracın Aylık Maliyeti 509 Euro, Dizel Aracın Aylık Maliyeti 547 Euro
Araştırmada içten yanmalı yani benzinli veya dizel araçlarla ilgili önemli bulgular da yer alıyor. Buna göre, Norveç ve İsviçre içten yanmalı araçlar açısından en pahalı ülkeler olarak sıralanıyor. Bunun aksine Norveç’teki elektrikli araçların fiyatları ise içten yanmalı araçlara göre oldukça düşük.
LeasePlan Araç Maliyet Endeksi’ne göre, Macaristan 537 Euro ile benzinli bir araca sahip olmanın en uygun olduğu ülkeyken, Yunanistan 534 Euro ile dizel araca sahip olma bakımından en uygun ülke olarak dikkatleri çekiyor. LeasePlan raporunda ayrıca, Türkiye’de benzinli bir araca sahip olmanın aylık maliyetinin 509 Euro, dizel bir araca sahip olmanın aylık maliyetinin ise 547 Euro olması dikkatleri çeken sonuçlar arasında bulunuyor.
“Vergi ve Şarj Altyapısı Destekleri Çok Önemli”
Araç Maliyet Endeksi’ni değerlendiren LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay şunları ifade etti:
“Geçtiğimiz senelerde Avrupa’da elektrikli araçlar ile dizel veya benzinli araçlar arasındaki fiyat farkının daraldığını zaten görüyorduk. Bunun sebebi elbette elektrikli araçların her geçen yıl daha da rekabetçi bir hale gelmesiydi. Bugün, yaptığımız araştırmanın sonucunda çok daha net görüyoruz ki bu farkın kapanması artık bir an meselesi. Çalışan filosunu 2021, tüm filosunu ise 2030 yılına kadar, sıfır emisyon seviyesine çekmek için dahil olduğu EV 100 gibi inisiyatifleri göz önünde bulundurduğumuzda LeasePlan’in konunun en önemli öncülerinden olduğunu söylemek mümkün.
Elektrikli araçların ülkemizde daha ulaşılabilir ve etkin bir alternatif olabilmesi için vergi ve şarj alt yapısı destekleri çok önemli. Türkiye’de henüz elektrikli araç pazarı tam olarak oluşmadığı için bu anlamda bir veri yok. Türkiye, dizel yakıtlı bir araca sahip olma maliyeti açısından endekse katılan ülkeler arasında Macaristan ve Yunanistan’ın hemen ardından 3’üncü sırada yer alıyor. Ülkemizde dizel yakıtlı bir araca sahip olmanın aylık maliyeti ise 547 Euro yani ortalama 5000 TL’yi buluyor.”