Dış Pazarlara Açılmadan Önce Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Firmalar için dış pazarlara açılma kararı vermek oldukça zorlu bir süreçtir. Dış pazarda pek çok fırsat ilk başta cazip görünse de, eğer şirket globalleşmeye tam olarak hazırlanmamışsa günün sonunda işler tam bir fiyasko olabilir.

Bu yazımızda dış pazara açılmadan önce firmaların dikkat etmesi gereken konuları sıralayacağız.

Acele Etmeyin

Kendi pazarınızda inanılmaz başarılara imza atmış olabilirsiniz. Bu başarının globalde de sizi bulacağı garantisini vermez. Unutmayın, her zaman kendi pazarınızı yabancı bir pazardan daha iyi tanıyor olacaksınız. Yabancı bir pazarda ise neredeyse her aşamada kültürel, sosyal ve yasal farklılıklarla karşılaşacaksınız. Bir momentum yakaladıysanız dış pazara girer girmez büyüme kafasına koşarsanız, önlenebilir problemleri çözmek için kullanacağınız zamanı boşa harcamış olursunuz. Kendinize farklılıklara uyum sağlamak için zaman tanıyın.

Özellikle köklü olmayan bir firma için yeni pazardaki sorunlar sınırlı olmayabilir. Şunu hesaba katmak lazım; bu açılım mevcut müşteri tabanınızda biz azalmaya sebep olacak mı? Ekibinizi bu açılım öncesi büyüttünüz mü? Kaç kişiyi işe aldınız? Sadece büyütmek de değil, yeni ekibin gerekli eğitim ve iş alanı ile ilgili tecrübe edinme fırsatları oldu mu? Mevcut ekibinizin iş yükü bu açılım ile ne kadar -daha :)- artacak?

Şirketlerin yurtdışına açılmadan önce bu soruları mutlaka cevaplaması ve gerekliyse açılım öncesi işe alımları tamamlaması gerekiyor. Eğer hazırlıklı olmazsanız, kendinizi peşinen başarısızlığa sürüklüyorsunuz demektir.

Global İş Deneyimi Olan Profesyoneller İşe Alın

Ülkedeki tüketicilerin tercihlerini, çalışma tarzlarını, orada iş yapmak için olmazsa olmaz kültürel gereksinimleri anlayan bir personel sizin için büyük fark yaratır.

Global iş deneyimi olan kişileri işe aldığınızda, çalışanlarınız ürün veya hizmetinizi o ülkede nasıl pazarlayacağınız konusunda size daha iyi fikirler verebilirler. Özellikle sizi uluslararası bir pazarda deneyiminiz yoksa, bunu yapan insanları getirmek daha da önemlidir.

Yukarıdaki tavsiyelerden farklı olarak tercihinizi yerel istihdamdan yana kullanarak farklı bir yaklaşım da izleyebilirsiniz.

Ülkenin Ana Kültürel Normlarından Haberdar Olun

Açılım kapsamındaki ülkelerin ana kültürel normlarını öğrenmek ilk başta kulağa oldukça korkutucu gelebilir. Hiç büyütmeyin. Google’da yapacağınız birkaç araştırma sizin o ülke hakkında çok şey öğrenmenizi sağlar ve bir anlamda acemiliğinizi kırar. Sonrasında yapmanız gerekense, o pazara girmekte ciddiyseniz, oraya gitmeli ve birebir deneyimlemelisiniz. Böyle bir yolculuk yaparak, sektörünüzde faaliyet gösteren insanlarla tanışabilir, tüketicilerin ihtiyaç duydukları şeyin gerçekte ne olduğu hakkında varsayımlar elde edebiliriz. Böylece sunduğunuz ürün veya hizmetin orada karşılık bulup bulamayacağı konusunda fikir edinebilir ve gerçekleşmeyecek bir hayalin peşinde boşu boşuna koşmamış olursunuz.

Bu Açılımın Ekibinizi Nasıl Etkileyeceğinin Farkında Olun

Uluslararası pazarlarda çalışmaya uyum sağlamak için tüm ekibi olup bitecekler, planlarınız halkında haberdar etmelisiniz. Buna açılım öncesi mutlaka zaman ayırın. Sadece yönetim ekinine bu durumu aktarmanız yeterli olmaz, esasen şirket içi bir toplantı ile tüm çalışanlar bu köklü değişim ile ilgili detayları bilgilendirilmelidir. Açılım yaptığınız ülkelere göre farklı vardiya sistemi gerekli mi? Müşteri hizmetli için dışardan ek bir hizmet mi alınacak? bu vb. soruları başarınız için gözden geçirmelisiniz. İnanın hiç bir çalışan plansız bir girişten doğan fazla iş yükü için gece 2’ye kadar çalışmak ya da susmayan destek talepleri içerisinde kaybolmak istemeyecektir. Bu değişim sürecinde çalışanların mutluluğunu da hesaba katarak planlamalarınızı yapmalısınız.

Sürpriz Masraflar İçin Önleminizi Alın

İşeri büyütmek, başka ülkelerdeki pazarlara açılım yapmak iş modelinize göre ciddi bir bütçe isteyebilir. Çünkü, her bir ülkeye özgü yönetmelik, alınması gereken lisans ya da varlığından bile haberdar olmadığınız bir vergi türü olabilir. Tüm bunların yanında, sektöre ve ülkeye bağlı üzerinde düşünülmesi gereken risk faktörleri vardır. Örneğin, denizcilik sektörü için Brezilya diğer ülkelere göre daha tehlikelidir. Ülke bir şekilde paketlerin kaybolmasıyla ünlüdür. Brezilya ile ilgili benzeri bir iş içine girmeyi planlıyorsanız % 20‘ye varan standart bir kayıp oranın da hesaba katmak gerekir. Çünkü bazen bu paketler çalınır; bazen de haber verilmeksizin ele geçirilir ya da bir gümrük memuru paket içindeki şeyleri sever ve eve götürür. Sisteme aşina olmayan birine, tamamen saçma görünse de, Brezilya'ya bir şey göndermek isteyen bir şirketin dikkate alması gereken bir maliyet doğurur.

Uluslararası Bir Ortağa İhtiyacınız Olup Olmadığına Karar Verin

Benzeri yollardan geçmiş şirketler globalleşme sürecinde yerel bir ortak bulmanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Örneğin, maliyetleri ortak bir ofis kullanarak düşürebilirsiniz. Tabii çat diye ortak bulamayacağız ülkeler de var. Bazen her iki tarafta istekli de olsa, yasal prosedürlerden ötürü bekleme süreleri olabiliyor.

Rakipler Hakkında Bilgi Edinin

Açılım yapacağınız ülkedeki rakipleri anlamadan yola çıkmak çok amatörce yapılan bir hata olacaktır. Atılması gereken ilk adım bu olmasına rağmen pek çok şirket, yeni bir pazara girerken o pazarda kendisiyle benzer ürün ve hizmet sunan şirketlerin var olup olmadığını sorgulamıyor.

Yukarıdaki tavsiyeler firmalarının yurtdışındaki fırsatları keşfetmelerine yardımcı olabilir. Başta yapılan sıkı bir araştırma, istihdam, planlama, talihsiz anlar için ayrılmış bir bütçe; yeni pazardaki potansiyel problemleri ve fırsatları kollamak için bizlere zaman yaratır.

Firmalar dış pazarlara açılırken; finansal, idari ve teknik açıdan iyi değerlendirmelidir. Açılım yapılan ülkede, sunulan ürün veya hizmetten kaynaklanan engel ve sorunlarla karşılaşabilmektedir. Engeller iyi tespit edilmeli ve olası zarardan kaçınılmalıdır.

Kaynak: Forbes

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir