Dijital Pazarlama Stratejisi Oluştururken Yararlanabileceğiniz 5 Pratik Yaklaşım

Pazarlama faaliyetlerini belirlerken, adımların yeterince planlı, stratejik, çözüm odaklı, birbiriyle uyumlu ve işletme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olup olmadığından emin olmalı ve marka yönetimine gereken önemi vermeliyiz. Rastgele günü kurtaran, o gün ne popülerse o hamleye yönelen çözümler beklenen uzun vadeli getirileri maalesef getirmiyor.

Pazarlama dünyası hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Bu hızlı değişimin içinde kaybolmamak için stratejik pazarlama ve marka yönetimi konusunda kendimizi geliştirmeli ve başarılı sonuçlar için markamıza maksimum değer katmalıyız.

Bu yazımızda sizlerle dijital pazarlama stratejisi oluşurken izleyebileceğiniz 5 pratik yaklaşımdan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar.


1- Hedef kitlenizi gerçekten iyi tanıyın.

Kitleyi doğru tanımladığınıza emin misiniz? Öyleyse, zaman ve kaynaklarınızı doğru kanallarına yatırıyor ve hedeflerinize kısa sürede ulaşıyor olmalısınız. Kitleyi doğru tespit edebilmek başarılı bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için ilk adımdır.

Öncelikle şu soruların cevabını bulmamız gerekir.

  • Nerede yaşıyorlar?
  • Hangi nesil?
  • Cinsel tercihi ne?
  • Gelir düzeyi ne durumda?
  • Eğitim seviyesi ne?
  • Medeni durumu ne? vb. sorular sormalı ve veri toplanmalıyız.

Hedef kitle demografiksel olarak incelendikten sonra daha detaylı araştırmalar yaparak onlara nerede, nasıl ulaşabileceğimizi araştırmalı, hobileri, gittikleri yerler, takip ettikleri fenomenler, kullandıkları sosyal medya platformları, izledikleri tv programları bile analiz etmemiz gerekir.

Sizin hedef kitleniz gerçekte hangisi?

  • Henüz harekete geçmemiş hedef kitleler
  • Bilinçli hedef kitleler
  • Aktif hedef kitleler
  • Henüz hedef kitle haline gelmemiş olanlar

Vereceğimiz doğru mesajın oluşturulmasının ve oluşturulduktan sonra doğru alınabilmesinin hedef kitlenin doğru belirlenmesine bağlı olduğuna bilmek gerekir.

2- Sitenizde özel içeriklere yer verin.

Bilinçli internet kullanıcıları için SEO odaklı özel içerikler üretin. Böylece arama motoru sonuçlarında yer alabilir, sektöre özgü anahtar kelimeler kullanarak tüketiciye ulaşabileceğiniz faydalı içerikler yazabilirsiniz.

Unutmayın, markanız için iyi bir web sitesi içeriği hazırlamak, yalnızca sektördeki aramalarda alaka düzeyinizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda web sitenizin trafiğini iyileştirmenize, markanın farkındalığını ve şirketinizin genel itibarını kazanmanıza da yardımcı olacak.


3- Sosyal medya kanallarını efektif kullanın.

Sadece sosyal medya kanallarını efektif kullanarak harika geri dönüşümler elde edilebildiğini bilmeniz gerekiyor. Bu sizin yönetemeyeceğiniz sayıda sosyal medya hesabı açmanız anlamına gelmiyor, kaliteyi düşürmeyeceğiniz sayıda, hedef kitleye yönelik açılması ilk aşamada kafi. Başlangıç için aşağıdaki hesapları açabilirsiniz;

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
  • Linkedin

Sektörünüz ne olursa olsun markanız yerelse yola çıkmadan aşağıdaki markaların sosyal medya hesaplarını incelemenizi tavsiye ederiz. Netflix, Zen Pırlanta, Bizim Yağ, Samsung Türkiye, Türk Hava Yolları, Beko Türkiye, BKM, Mavi, Madam Coco ve English Home.

Markaların sosyal medya performansını istatistiksel verilere göre değerlendirildiği sosyal medya marka endeksi SocialBrands Eylül 2019 ayı sonuçları da yayınlandı. Listede yer alan markaların tümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4- Medya satın alımlarınızı konsolide edin.

Verimlilik ve erişimin yüksek olması için medya satın alımlarını konsolide etmeliyiz, yayın yapılacak mecralarda ortak frekans yönetimi yapmak reklamları konsolide etmemizi sağlar.

Bir örnekle pekiştirecek olursak, Samsung Türkiye, yeni A Serisi telefonlarının görüntülü ve video yayınlarının medya satın alımlarını yürüttüğü ajansı Performics Türkiye ile birlikte yaptığı çalışmalarda reklamları programatik yoluyla bütçeyi aynı çatı altında topladı. Yayın yapılan mecralar arasında ortak frekans yönetimi yaptı. Reklamlar Samsung’un bu seri için belirlediği hedef kitlesi olan orta segment kitleye erişecek şekilde konsolide edildi. Tüm bunların amacı ise maksimum erişimi sağlamak kişi başına düşen erişim maliyetini azaltmaktı.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLW7M5sBinKYkQ0o71RGqIrIIFRafN-fF0&feature=share
Galaxy A80
Samsung Türkiye

Samsung Dijital Pazarlama Yöneticisi Mert Uygur, Think with Google’da yer alan yazıda Google Display & Video 360’ın kullanacılara sunduğu medya konsolidasyon olanağı sayesinde mecradan bağımsız kişi bazlı frekans aralığını belirleyebildiklerini ve tüm mecralardaki yayınları ortak frekans altında yönetebilmenin, medya bütçesini daha verimli kullanmayı mümkün kıldığını belirtiyor.

5- Video içeriklerde İlk 6 saniyeyi efektif kullanın.

Artık izleyicile kendileri için özel üretilmiş içerikler bekliyor. Özellikle mobil cihazlardan tüketilen video içeriklerde 6. saniyede izleyicilere sunulan “Reklamı Geç” opsiyonu ise video kreatiflerinde ilk 6 saniyeyi oldukça değerli kılıyor.

Hemen bir örnekle bu maddeyi pekiştirelim.

L’Oréal Türkiye’nin aşağıdaki 2 reklamını izlemenizi rica edceğiz.

CAT Öncesi Video İçerik :

https://youtu.be/vm7hmCvajys
Elvin'in Canım Kendim Anı: Garnier Mineral ile Sessiz Sinema

CAT Sonrası Video İçerik:

https://youtu.be/IL2mNxty628
Elvin'in Canım Kendim Anı: Garnier Mineral ile Sessiz Sinema

Yukarıdaki 2 videoyu değerlendirdiğinizde siz hangisini daha iyi buluyorsunuz? İkincisi diyenler yanılmıyor çünkü 2. video içerikte kreatif, ilk 6 saniyede ana mesajın verilmesi, mesajın yazılı biçimde desteklenmesi açısından daha başarılı. Sonuç olarak yeni video içerik izlenme oranlarını 27 puan artırıyor.

Think with Google’da yer alan yazıda Türkiye dijital ekibinden Selen Derici ve Ada Dileksiz yukarıdaki kampanyalar hakkında edindikleri içgörüleri şöyle açıklıyor; “YouTube CAT ile birebir çalışarak platforma en uygun hale getirdiğimiz video içeriğini, gelişmiş hedefleme yöntemleri ve optimizasyonlarla destekledik. Kampanyadaki en önemli öğrenimlerimizden biri arama çubuğunun video içeriğine doğru entegrasyonuyla ürün ilgisinde ciddi artış sağlayabilmemizdi. Bu sayede önceki seneye kıyasla kopyanın izlenme oranları 27 puan arttı.”

Dünya genelindeki gözardı edilemez bu rekabet anlayışı sonucu, stratejik pazarlama hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Markaya uygun stratejiler belirlemek ve bütünsel bir iletişim kurgulamak oldukça önemli. Peki, günümüzün bu yoğun temposunda fark yaratacak ve sektöre yön verecek nitelikteki kararları nasıl alabiliriz?

Bunun için bugüne kadar edindiğimiz bilgi ve tecrübeden faydalanmanın yanı sıra; yerel ve global kaynaklardan case-study’leri inceleyebilir, rakiplerimize hiç olmadığı kadar yakından takip edebilir, uzun sıkıcı o “to do list“ toplantılarını artık bir rafa kaldırıp, tecrübeli tecrübesiz tüm ekibin katıldığı yeni fikirler üretebileceğimiz work-shop’lar için vakit yaratabilir, çeşitli etkinliklere gidebilir, ekipçe eğitim programlarına katılabiliriz.

Pazarlamasyon Akademi’nin 7 Aralık 2019 – 4 Ocak 2020 tarihleri arasında düzenleyeceği “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi”eğitimi tam da bu konu üzerinde derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için biçilmiş kaftan!

Programını bu linkten indirebileceğiz ”Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” eğitimi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Acele edin, katılımın yalnızca 20 kişi ile sınırlı olduğu bu eğitim fırsatını kaçırmayın.

Kaynaklar: Think with Google, Medium

*CAT Raporu: Google Ignition Labs ekibi tarafından hazırlanan Creative Audit Tool (CAT), reklam verenlerin hazırlanan video kreatiflerinin YouTube’a uygunluğunu ölçümleyen ve gelişim alanlarını örneklerle özetleyen bir rapor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir