Deepfake Artık Tespit Edilebilecek

Geçtiğimiz günlerde sizlerle deepfake teknolojisinin ne kadar ilerlediğinden ve artık ileride  deepfake yüzünden internette neyin gerçek neyin sahte olduğunu ayırt edemeyebileceğimizden söz etmiştik. SocialProof Security CEO’su Rachel Tobac, deepfake teknolojisini kullananların artık tehlikeli bir bölgede oldukları konusunda uyarmış ve deepfakelerin halkın güvenini etkileyecek düzeyde ilerlediğini, video veya ses ile yakalanan suçlu/tacizciler için gizli ve makul bir inkar sağlayarak insanları manipüle etmek, aşağılamak ve incitmek için kullanılabileceğini söylerek uyarıda bulunmuştu.

https://pazarlamasyon.com/tom-cruise-deepfakeleri-teknolojinin-simdi-ne-kadar-gelistigini-ve-gercekci-bir-hal-aldigini-gosteriyor/

Ancak şimdi deepfakeleri tespit edilebilir duruma geldi! Bilim insanları deepfake teknolojisini tespit etmenin şaşırtıcı derecede basit bir yolunu buldu: gözlerimizden yansıyan ışığa bakmak. Bilim insanları, gözlerdeki ışık yansımalarını analiz ederek Deepfake'leri tespit edecek yapay zeka destekli bir sistem geliştirdi. 

Sistem, Buffalo Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcileri tarafından oluşturuldu. Işıkla aydınlatıldığında ayna gibi yansıtıcı desenler oluşturan korneaları analiz ederek sahte olanları ortaya çıkaran sistem, portre tarzı fotoğraflar üzerinde denendi. Yapay zeka ile donatılmış sistem, yapılan testlerde deepfake görüntülerini tespit etmede % 94 başarılı oldu.

Yapay zeka sistemi aslında çok temel bir mantığa dayanıyor. Bir kamera tarafından çekilen gerçek bir yüz fotoğrafında, iki gözdeki yansıma benzerdir, çünkü aynı şeyi görmektedir. Ancak deepfake ile oluşturulan görüntüler benzerliği doğru bir şekilde yakalayamaz, bunun yerine farklı geometrik şekillerden oluşan tutarsız bir yansıma oluşur. Oluşan tutarsız yansımadan yola çıkan araştırmacıların yapay zeka sistemi de bir yüzün haritasını çıkararak ve her bir göz küresine yansıyan ışığı analiz ederek bu tutarsızlıkları arıyor. Benzerlik ölçütü olarak bir puan oluşturuyor. Puan küçüldükçe deepfake olma ihtimali artıyor.

https://pazarlamasyon.com/2021de-pazarlamayi-ileriye-tasiyacak-3-teknoloji/

Araştırmacılara göre sistem şimdilik en karmaşık deepfake'leri tespit etmeyecek, ancak yine de daha kaba ve basit olanların çoğunu tespit edebilecek. Deepfake'ler, dezenformasyon kampanyalarından, insanları pornoya sokmaya kadar bir dizi kötü amaç için kullanılmaya başlanmışken araştırmacılardan gelen bu haber bizleri bir nebze sevindirdi. Peki siz deepfake teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir