Data Mining (Veri Madenciliği) Nedir?

Veri Madenciliği: geniş miktarda bilginin biriktirilmesi ve yararlı bilginin ayrıştırılarak taranması sürecidir. Gelecek müşteri davranışlarının tahmin edilmesi ve müşteri bilgileri içerisinde modellerin tanımlanmasıdır.

Teknolojinin hızla gelişmesi, bir çok işlemin eletronik ortamda kayıt edilmesini, bu kayıtların saklanabilmesini, istendiğinde erişilebilmesini hem kolaylaştırdı hemde daha ucuza sahip olmamızı sağlamıştır.

Firmalar elektronik ortamdaki verileri geleceğe dönük kararlar alırlarken, analiz ederken kullanmak isterler. Bilgisayar ortamında yığınlar halinde duran veriler, veri madenciliği sayesinde anlam kazanır.

Veri işlenmediği sürece değersizdir. Yığın halindeki veriler işlenerek değerli hale getirillip bilgiye dönüştürülür. Temel olarak veriler niteliklerine göre önceden tanımlanmış sınıflara ayrılır.

Veri madenciliği kayıt altına alınan yığın halindeki verileri anlam kazandırmak  için gerekli işlemlerden geçirir ve bilgiye dönüştürür. Bilgiye dönüşen bu verileri satışa yönelik işlemlerimizde kullanabiliriz.

Örneğin; süpermarketler, müşterilerinin tüm bilgilerini ve alış verişlerini kayıt altına alırlar. İşlenmediği sürece anlamsız görünen bu kayıtlar veri madenciliği sayesinde, müşterilerinin satın alma eğilimlerini inceleyip kategorize edilerek, yapmak istedikleri promosyonlarla hangi müşterilerinin ilgilenebileceklerini tespit edip, o müşterilerine daha fazla satış gerçekleştirebilirler. Yada online alışveriş yaptığınız bir site sizin satın alma eğiliminizin spor ayakkabılar olduğunu tespit edip, size yeni spor ayakkabılarla ilgili bir promosyon yaparsa, sizin satın alma eğiliminiz yüksek olur.

Veri Madenciliği İşlemleri

  • Veri temizleme
  • Veri birleştirme
  • Veri seçme
  • Veri madenciliği
  • Örüntü değerlendirme
  • Bilgi sunumu

 

Siz de Pazarlamasyon'un aboneleri arasına katılın, tüm pazarlama konularında bilgilenin! Asla Spam mail almayacaksınız.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir