Cumhuriyetin İlanından Beri Var Olan Yerli Markalar

Sizler için Cumhuriyet'in ilanından beri var olan yerli markaları derledik. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'mız kutlu olsun, keyifli okumalar.

1-Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu 

Türkiye'nin turizm ve otomobil alanlarında ulusal ve amatör organizasyonu, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu 6 Kasım 1923'de kurulmuştur. Önce "Türk Seyyahın Cemiyeti" sonra da "Türkiye Turing Klöbü" (Touring Club Turc) adlarını alan kurum, 1930 yılında kamu yararına çalışır dernek olarak tanınmış, gümrük ve trafik mevzuatı ile de, özel yetkiler ve görevler almıştır.

2- Anadolu Ajansı 

Anadolu Ajansı'nın tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ile adeta özdeştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı, TBMM'nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu; Milli Mücadele'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etmiştir.

3- Türkiye İş Bankası A.Ş.

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi. Bu sermayenin fiilen ödenen 250 bin TL'lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karşılanmıştı.

4- Anadolu Sigorta

Şirket,1 Nisan'da Ulu Önder Atatürk'ün girişimiyle, ilk ulusal bankamız olan Türkiye İş Bankası’nın öncülüğünde kurulmuştur. Günümüzde halen faaliyet göstermektedir.

5- Vakıflar Zeytincilik

1930 yılında TBMM’nin zeytinlikleri koruma altına alındığı yasanın kabulüyle birlikte yeni bir kuruluş ortaya çıktı: Vakıflar Zeytincilik. 1940’ların hemen başında zeytincilik alanlarında çalışan kooparatif şirketlerinin yanısıra devlet ödenekleriyle ortaya çıkan zeytincilik şirketleri de çalışmaya başladı.Türkiye çapında gelişen bu şirketlerden bir tanesi ise Vakıf Zeytincilik olmuştur.

6- Nimet Abla

1928 yılında açılan Nimet Abla gişesi,  Türk Tayyare Cemiyetinin piyasaya sürdüğü piyango biletlerini satmasıyla tarihteki yerini aldı. Nimet Abla gişesi 1931 yılına kadar ekonomik problemler yaşasa da 1931’in yılbaşı çekilişi için sattığı biletlerden bir tanesine 100 bin liralık ikramiye çıktığında Nimet Abla ünlendi ve dönemin çeşitli Cağaloğlu haberleriyle birlikte İstanbul'un en meşhur ve ‘uğurlu’ gişesi olarak tarihe geçti.

7- Petrol Ofisi 

1941 yılında, dokuz personel ve 2,5 milyon lira sermayeyle İstanbul’da kurulan Petrol Ofisi’nin ilk genel müdürü Talha Sabuncu, Türk mitolojisinin temel figürlerinden olan dişi kurdu, kurumun logosunda kullanmaya karar verildi.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir