Corona virüsü dünyada gittikçe yayılmaya devam ediyor. Her güne hasta ve ölüm sayısındaki artışla başlıyoruz. Bilim insanları da dünyanın dört bir yanında bu virüsün tedavisi için çalışıyor.
Biz de ülke ülke corona virüsünün tedavisi için yapılan çalışmaları sizler için derledik:
Avustralya
Avustralyalı bilim insanları corona virüs için, Queensland'deki Klinik Araştırma Merkezi'nde bulunan ilacın hali hazırda bazı hastalarda denendiğini ve bu kişilerin durumunun düzeldiğini iddia ettiler.
Araştırma Merkezi Direktörü Profesör David Paterson yaptığı açıklamada sıtma ve HIV tedavisinde kullanılan iki ilaçın etken maddelerinin kombinasyonu sonucu corona virüsü etkisiz hale getirdiklerini belirtti.
Hindistan
Hindistan'ın Rajastan bölgesinde, turistik olarak ziyaret için gelmiş ancak testleri pozitif çıkan bir İtalyan çifte uygulanan 'anti-viral kokteylin' işe yaradığı duyuruldu. Kullanılan etken maddeler arasında Lopinavir, Retonovir, Oseltamivir ve Klorokine bulunuyor.
Domuz gribi, sıtma ve HIV anti-viral ilaçlarla tedavinin başarıya ulaştığını anlatan Rajistan SMS Devlet Hastanesi Başkanı Dr. Sudhir Bhandari erkek vakanın kritik seviyede kronik akciğer hastası olduğunu ve buna rağmen kurtulduğunu aktardı.
Hollanda
Rotterdam'daki Erasmus Medikal Merkezi ve Utrecht'teki tıp üniversitesinde çalışan Hollandalı bilim insanları koronavirüse karşı özel antikor geliştirmeyi başaran ilk kişiler oldu.
Bu antikor, Covid-19'a özel anti-viral bir ilaç üretilmesini ve insanların kendi kendilerini test etmelerini kolaylaştıracak.
ABD
ABD’de insanlar üzerinde ilk testlere başlandı. Bu kapsamda, Seattle’daki Kaiser Permanente Washington araştırma merkezinde dört gönüllüye aşı yapıldı. “mRNA-1273” adlı aşının, bağışıklık sistemini güçlendirerek virüsün hücrelere girişini engellemesi öngörülüyor.
Diğer yandan ABD'nin San Diego şehrinde bulunan bir biyoteknoloji firması, Ulusal Singapur Duke Üniversitesi uzmanları ile bir aşı geliştirmek için işbirliği yaptığını ve virüsün daha az zararlı bir versiyona mutasyon geçirmesini sağlayan bir protein keşfettiklerini duyurdu. Bu sayede daha hızlı aşı geliştirmek mümkün olacak.
Ayrıca ABD'nin Cleveland eyaletindeki bir klinik birkaç saat içerisinde sonuçlanan Covid-19 testi geliştirdi.
İsrail
Ülkede Başbakanlığa bağlı çalışan Biyolojik Araştırma Enstitüsü'nden son günlerde arka arkaya önemli gelişmeler yaşandığına ilişkin haberler geldi. Bunların arasında virüsün biyolojik mekanizmasının çözüldüğü, virüs teşhisinin konulması için daha iyi test kitlerinin geliştirildiği ve etkili antikorlar üzerinde önemli mesafe kat edildiği haberleri bulunuyor.
Kanada
Kanadalı ilaç şirketi Medicago'da çalışan bilim insanları corona virüsün ilerlemiş haline ait kopyaları izole ederek daha iyi testler, daha doğru teşhisler ve tedaviler geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak ilerlemeler kaydetti.
Ayrıca gerekli onay alındığı ve deneyler başarılı olduğu takdirde, Covid-19 için gerekli olan aşıyı kasım ayında hazır edebileceklerini ve ayda 1 milyon aşı üretebileceklerini duyurdular.
Almanya
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Alman biyoteknoloji şirketi CureVac'a AB tarafından 80 milyon euro fon verildiğini ve sonbahara kadar koronavirüs için aşı geliştirebileceğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Trump, Alman şirketi satın almak için girişimde bulunmuştu.
Şirketin çalışmalarının umut verdiğini belirten Von der Leyen, CureVac'ın diğer yerlere göre daha hızlı hareket ettiğini duyurdu.
Çin
Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang'ın Şenzen kentinde 80 yeni tip koronavirüs hastasını kapsayan bir klinik deney yapıldığını belirtmesi ve Favipiravir isimli bir ilacın, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadelede etkili olduğunu açıklaması ardından dünya bu habere sevindi.
Açıklama yapan Çin Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, iyileşme sürecinin 11 günden 4 güne indirdiklerini söyledi.