Corona Virüs Krizine Karşı Şirketlerin Alabilecekleri 7 Önlem

Hiç şüphesiz corona virüsü salgını, ülkelerin ekonomilerine zarar verdi ve vermeye de devam ediyor. Bazı ülkelerde olağanüstü hal ilan edilmesi ve bazı ülkelerde de insanların salgının yayılmasını önlemek amacıyla evlerine kapanmaları, başta ulaşım ve turizm sektörleri olmak üzere pek çok sektörde işlerin neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu.

Tüm bu olumsuz tabloya rağmen, şirketler corona virüsü salgınına karşı tamamen savunmasız değiller. Küresel yönetim danışmanlığı firması McKinsey tarafından 16 Mart'ta yayımlanan yeni bir araştırma, salgına ilişkin mevcut bakış açılarını ve her şekil ve büyüklükteki işletmelerin kendilerini uzun vadeli ekonomik hasardan korumak için hangi adımları atabileceklerini özetliyor. World Economic Forum'un aktardığı habere göre, McKinsey'nin raporunda alınması önerilen 7 önlem şunlar:

1. Çalışanlarınızı Koruyun

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve Dünya Sağlık Örgütü kılavuzlarını sık sık güncelliyorlar. Şirketler, çalışanlarının bu kılavuzlardan haberdar olduklarından ve bunlara uyduklarından emin olmalılar.

https://pazarlamasyon.com/turkiyede-magazalarini-kapatan-marka-sayisi-70i-gecti/

2. Çok İşlevli Bir Müdahale Ekibi Oluşturun

Şirketler, çalışanların ve müşterilerin sağlığını ve güvenliğini en üst düzeye çıkaran basit ama iyi yönetilen bir dizi süreci sağlamak için özel bir ekip kurmalılar. Bu ekip, bir CEO veya benzer bir üst düzeyden biri tarafından yönetilmelidir. Ekibin odak noktası, beş ayrı iş akışına ayrılmalıdır:

  • Çalışan yönetimi ve refahı
  • Finansal stres testi ve acil durum planlaması
  • Tedarik zinciri gözetimi
  • Pazarlama ve satış
  • Diğer işler

Bu iş akışlarının her biri için 48 saatlik ve bir haftalık aralıklarla özel hedefler belirtilmelidir. Sürekli olarak altı hafta ileriye dönük olaylar ve kilometre taşları takvimiyle minimum uygulanabilir ürünler oluşturulmalıdır.

3. Stresi Test Edin, Likidite Sağlayın ve Acil Durum Planı Yapın

Senaryoları tanımlamak zor olabilir, ancak şirketlere gelir ve maliyeti etkileyecek tetikleyici değişkenleri belirlemeyi denemeleri önerilir. Bu tetikleyiciler, daha sonra nakit akışının, kârın, zararın ve bilançoların modellenebilmesi için belirlenen senaryolara uygulanabilir. Acil durum planları, daha sonra tasfiye, maliyet azaltma vb. yollarla portföy optimizasyonu gibi çeşitli sonuçlar için hazırlanabilir.

https://pazarlamasyon.com/bir-tasarimci-unlu-markalarin-logolarini-corona-salginina-uyarladi/

4. Tedarik Zincirini Stabilize Edin

Şirketler, tedarik zincirini derhal stabilize etmek için dikkatlerini ön rezervasyonlu demir yolu ve hava taşımacılığı kapasitesine çevirmeli ve satış sonrası stoğu bir köprü olarak kullanmaya dikkat etmelidirler. Bununla birlikte şirketler, daha uzun vadeli stabilizasyon için tüketici talebini daha kapsamlı bir şekilde planlamaya çalışmalı ve tedarik ağlarını daha esnek hale getirmelidirler.

5. Müşterilere Yakın Olun

Şirketlerin, müşterileri kısa vadede bağlantıda tutmak ve onların güvenlerini tazelemek için ortak bir çaba göstermeleri gerekecek. Envanter planlaması, indirimler ve özel teklifler, mevcut müşterileri teşvik etmeye yardımcı olacaktır. Daha uzun vadeli istikrar için firmalar, diğer pazar segmentlerini değerlendirmeye ve hedeflemeye başlamalılar ve büyüme fırsatlarını belirlemeliler.

https://pazarlamasyon.com/corona-virus-applein-disneyi-satin-almasini-saglayabilir-mi/

6. Masaüstü Uygulama Planlamasıyla Uğraşın

Araştırma, aynı zamanda müdahale ekibinin çeşitli senaryoları canlandırmak üzere düzenli olarak “masa üstü toplantılar” için bir araya gelmesini tavsiye ediyor. Müdahalenin farklı aşamaları için aktivasyon protokollerini tanımlayın. Kilit karar vericiler ve iş akışı sahipleri de tanımlanmalıdırlar.

7. Amacınızı Gösterin

Her şekil ve büyüklükteki şirketler, virüsün yayılmasını mümkün olduğunca frenleme çabalarını desteklemeye gayret etmelidirler. Belirli bir amaca sahip olmayı göstermek; çalışanlar, müşteriler ve daha geniş iş camiası için olumlu bir zincirleme etki yaratacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir