Dünyanın en çok satan alkolsüz içeceği
Coca Cola,
2030 yılı itibarıyla plastik ambalajlarının en az yarısını toplayıp geri dönüştürmüş olmayı hedefliyor. İçecek sektörünün dev markası aldığı bu karar, şirketlerin dünyanın
ambalaj atığı sorununu çözme adına sorumluluk taşıdığını da kabul ettiği yönünde yorumlandı.
Bu hedef, markanın yeni sürdürülebilirlik stratejisi ve ambalajların yüzde yüzünü geri dönüştürülebilir hâle getirmeyi amaçlayan uzun vadeli yatırımı olan World Without Waste’in (İsrafsız Bir Dünya) odak noktası olarak belirlendi.
Coca Cola CEO’su James Quincey’e göre bu gelişme, küresel ölçekteki plastik savurganlığının azaltılmasında gıda ve içecek şirketlerinin rolünü göstermesi açısından büyük önem taşıyor ve Coca Cola, İsrafsız Bir Dünya stratejisi sayesinde gezegenimize yatırım yaparak plastik ambalaj atığı sorununu tarihe gömmek istiyor.
Şirketin bu yöndeki çabalarının yeni olmadığını da hatırlatalım. Nitekim marka, geçen yıl Birleşik Krallık’ta başlattığı pazarlama kampanyası kapsamında tüketicileri geri dönüştürülebilir plastik ambalajlar kullanmaya teşvik etmişti. Şirket bu sürecin bir sonraki adımı olarak, pazarlamaya ayrılan bütçesinin bir kısmını ve yetenek havuzunu yerel topluluklar, endüstriyel ortaklar ve tüketicilerle birlikte çalışarak bir geri dönüşüm kültürü oluşturmak için harcamayı amaçlıyor.
“Şişeler ve içecek kutuları gezegenimize zarar vermemeli, çöpsüz bir dünya mümkün.” Diyen Quincey, şirketlerin bu konuda öncülük etmesi gerektiğini düşünüyor. Dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin gezegenimizin geleceğini önemsediğini ve aynı ideali şirketlerin de paylaşması gerektiğini düşündüğünü kaydeden CEO, bu kararı alırken Coca Cola’nın da tam olarak bu kaynaktan beslendiğini ve diğer şirketleri de bu yolculuğa dahil etmek istediklerini söylüyor.
Her ne kadar kendi sektöründe dünyanın en büyüğü olan Coca Cola’nın bu kararı alması, küresel çapta yeşil politikaların uygulanması açısından çok önemli olsa da, yüzde yüz geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanacağının sözünü veren McDonalds ile Evian’ın, bunu ilk dillendiren gıda ve içecek markaları olduğunu da not edelim. Daha önce Pret A Manger’nin, Wagamama ve Costa’nın plastik pipetler kullanmayı durduracağını duyurduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Gittikçe uzayan bu listeye dört gün önce katılan Waitrose ise kendi markasını taşıyan ürünleri siyah plastik içinde satmayacağının sözünü verdi. Dahası marka, geri dönüşüm sürecinde kullanılan lazer ışınlarının rengi tam ayırt edememesi nedeniyle geri dönüştürülmesi oldukça zor olan siyah plastiğin kullanımını, meyve ve sebze ürünleri kategorisinde yüzde 65 oranında azaltmayı da başardı.
Bu kayda değer başarıyı yorumlayan Waitrose yetkilisi Tor Harris, plastik kullanımını azaltmayı öncelikli bir konu olarak gördüklerinin altını çizdikten sonra, kullandıkları ambalajların büyük bir çoğunluğunun 2025 yılı itibarıyla geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ve biyolojik olarak tamamen gübre hâline gelebilen özellikte olacağını taahhüt ettiklerine dikkat çekti. Harris, siyah plastik kullanmaktan vazgeçmelerini de bu yönde atılmış büyük bir adım olarak gördüğünü vurguladı.
Tıpkı canlılar gibi gezegenimizin, hatta evrenimizin bile belli bir ömrü var. İklim değişiklikleri, küresel ısınma, hava kirliliği ile tarım ve hayvancılıkta ciddi oranda düşen verimlilik sonucunda, son yıllarda tüketicilerde sürdürülebilirlik ve çevre bilincinin arttığı da bir gerçek. Hâl böyleyken tüketicilerin tükettiği ürünleri satan markaların da en azından etik kaygılarla olmasa bile ticari endişelerle, bu duruma duyarsız kalması pek düşünülemez. Ne diyelim? Umarız bu listeye daha fazla şirket adını ekler ve geleceği daha öngörülebilir bir gezegende yaşamanın güvenini hissederiz.