ChatGPT'nin ortaya çıkmasıyla birlikte birçok şirket bu yapay zekâ dil modelini kendi sistemlerine entegre etme çalışmalarına başladılar. Kimi şirketler ise ChatGPT ile rekabet edecek kendi yapay zekâ dil modellerini geliştirdiler. Tomurcuklanan bu teknolojiyi yakalamak ve rekabette öne geçmek isteyen, dünyanın önde gelen şirketlerini sizler için derledik.
Microsoft
ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un ChatGPT'yi arama motoru Bing'e entegre etmeyi planladığını sizlere duyurmuştuk. Ardından şirket, yapay zekâ destekli 'yeni' Bing'i piyasaya sürerek iddialı chatbot çıkışını yaptı. Ayrıca Microsoft, yakın zaman öne Edge tarayıcısına yapay zekâ destekli araçlar da yerleştirdiğini duyurdu.
OpenAI'ın en büyük yatırımcılarından olan Microsoft, arama motoru Bing'e ChatGPT'yi entegre ederek kullanıcıların "Paris'te gezilecek yerler önerebilir misin?", "En iyi elmalı turta tarifi hangisi?" gibi sorularına hızlı yanıtlar almalarını sağladı.
Microsoft'un son yaptığı güncellemeyle birlikte kullanıcılara sohbet botuna oturum başına en fazla 5, günde ise toplam 50 soru sorma hakkı tanındı. Bu limitin temel sebebi ise sorulan soru yükünü Bing'in kaldırmaması ve yavaşlaması olarak açıklandı. Ancak bu limiti birçok kullanıcı yetersiz buldu. Microsoft gelen tepkilerin ardından oturum başına en fazla 6 ve günde en fazla 60 soru ile etkileşim kurabileceklerini açıkladı. Ayrıca Microsoft, günlük limitin yakında 100’e çıkarılacağını aktarıyor.
Google
Dünyanın en çok kullanılan arama motoruna sahip teknoloji şirketi Google, Microsoft'un Bing'e ChatGPT'yi entegre etmesine sessiz kalmadı. Şirket, kendi geliştirdiği yapay zekâ sohbet robotu Bard'ı aceleyle duyurdu ancak Bard hakkında henüz fazla bir bilgiye sahip değiliz.
Google CEO'su Sundar Pichai, şirketin sohbete dayalı yapay zekâ hizmetini güçlendirmek için şirket içi büyük dil modeli LaMDA'yı kullandığını belirtti. Pichai, Bard ile kullanıcıların parti planlayabileceklerini, Oscar adayı iki filmi karşılaştırabileceklerini ve buzdolabınızdaki malzemelere göre yemek tarifi fikirleri alabileceklerini aktardı.
Google'ın Bard'ı tanıtması öyle aceleye geldi ki, şirket çalışanları bu duruma tepkilerini Pichai'ye ilettiler. Öyle ki bir personel, Google CEO'su Sundar Pichai'ye “Sevgili Sundar, Bard lansmanı ve işten çıkarmalar aceleye getirildi, beceriksizce yapıldı ve dar görüşlüydü” şeklinde bir mesaj gönderdi. Başka bir mesajda, “Panik içinde Bard'ı pazara sürmek, piyasanın bizim hakkımızdaki korkusunu doğruladı” ifadelerini kullandı.
Meta
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, ChatGPT'nin ortaya iddialı çıkışının ardından yapay zekâya gözünü dikmiş durumda. Meta bu kapsamda, bilim adamlarına ve araştırmacılara akademik makalelerin özetlerini sunan, matematik problemlerine çözümler üreten ve makale düzenlemeleri yapan yapay zekâ dil modeli Galactica'yı duyurmuştu. Galactica üzerinde beklentiler bir hayli büyüktü. Yapay zekâ, bünyesinde 48 milyondan fazla makale, ders kitabı ve ders notu, bilimsel site içeriği ve birçok ansiklopediyi barındırıyordu. Şirket 2022 Kasım ayında halka açık bir beta sürümü ile yapay zekâsını kullanıma sunduğunda hayal kırıklığıyla karşılaştı.
Demo sürümünün kullanılmasının ardından Galactica'nın herhangi bir anlamı olmayan cümleler kurduğu, var olmayan araştırma makaleleri için gerçek yazarlardan alıntı yaptığı ve yanıltıcı bilimsel yazılar oluşturduğu öne sürüldü. Daha da ilginci ise, yapay zekânın kurduğu cümlelerde ırkçı ifadeler kullanıldığına dair iddialar ortaya atıldı. Galactica'ya gelen eleştirilerin ardından ise Meta, yapay zekânın demo erişimini sonlandırdı.
Alibaba
Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba da yapay zekâ trendini yakalamaya çalışan şirketlerden. Şubat ayı başlarında, bir şirket sözcüsü şirketin ChatGPT'ye rakip olacak bir yapay zekâ üzerinde çalıştığını söyledi ancak şirketin üzerinde çalıştığı yapay zekâ aracı hakkında bilgi vermedi. Ayrıca şirketin kendi yapay zekâ aracını halka açmadan önce, ülkedeki sıkı sansür uygulamaları nedeniyle hükümetle görüşmesi gerekecek.
Snapchat
Snapchat, kendi chatbot'u olan "My AI"ı geliştirdiğini duyurdu. Snapchat Plus aboneleri tarafından kullanılmaya başlanacak olan chatbot, daha sonra tüm kullanıcılara açılacak ve uygulamanın sohbet sekmesinin başına sabitlenecek. Snapchat CEO'su Evan Spiegel, şirketin üretken yapay zekâ planları için bu chatbot'un yalnızca bir başlangıç olduğunu vurguladı.
Snapchat, My AI'ın OpenAI'nin GPT teknolojisini kullandığını ve bu hafta itibariyle Snapchat Plus abonelerinin kullanımına sunulacağını duyurdu. Açıklamaya göre, My AI hafta sonu etkinlikleri planlamak, doğum günü hediyesi fikirleri sunmak ve akşam yemeği için tarifler önermek gibi bir dizi işlevi yerine getirebiliyor.
Kullanıcıların My AI ile yaptığı tüm görüşmelerin kaydedileceğini ve ürün deneyimini geliştirmek için gözden geçirilebileceğini belirten Snapchat, "My AI ile herhangi bir sır paylaşmamaları ve ona güvenerek tavsiye almamaları" konusunda uyardı. Şirket ayrıca kullanıcıların doğrudan Snapchat'e geri bildirimde bulunabileceğini de vurguladı.