Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel: "Değişime en büyük katkıyı eğitimle verebiliriz"

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan Kurumsal İlişkiler Direktörü Arzu Örsel'e; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

"Kadınlar hayatın her alanında değer yaratıyor"

Toplumsal cinsiyet eşitliği bir insanlık meselesi. Dünya Ekonomi Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nun 2021 verilerine göre; cinsiyetler arası açığın kapanması için 136 yıla ihtiyacımız var. Dünya Bankası’nın raporuna göre ise cinsiyet eşitliğinin sağlanması dünyaya 160 trilyon dolar beşeri sermaye varlığı kazandırıyor. Kadınlar hayatın her alanında değer yaratıyor, bu değeri daha da artırmak için de ön yargılarla mücadele ediyorlar. Eşitlik, çeşitlilik, kapsayıcılık deyince herkes hemfikir ancak bu iyi niyeti pratiğe dökmek gerekiyor.

"Kadınların, ekonomik ve sosyal ilerlemenin lokomotifi olduğuna inanıyoruz"

Cargill Türkiye olarak biz kadınların, ekonomik ve sosyal ilerlemenin lokomotifi olduğuna inanıyoruz. DNA’mıza işlemiş cinsiyet eşitliği konusunda hem şirketimizde hem toplumsal ölçekte hep daha iyisini hedefliyoruz. Cargill’in 2030’a kadar kadın yönetici oranını globalde yüzde 50’ye çıkarma taahhüdünü, Cargill Türkiye olarak geçen yıl gerçekleştirdik. Şu an yönetim kurulumuzun yüzde 50’si, icra kurulumuzun ise yüzde 40’ı kadın.2019’da başlattığımız 1000 Çiftçi 1000 Bereket kurumsal sosyal sorumluluk programıyla çiftçilerin verimliliğini ve refahını artırmaya çalışırken kadın çiftçileri destekliyoruz. Tarım sektöründe kadınların ne kadar önemli bir rolü olduğunu görüyor, bu alanda daha da başarılı olmaları için yanlarında duruyoruz.

"İş hayatı gibi evde de ayrımcılığa uğrayan kız çocukları oluyor"

Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliğinde geçen yıl hayata geçirdiğimiz ‘Yarının Kadın Liderleri’ programıyla da kız öğrencilerin eşit eğitim hakkını korumaya destek veriyoruz. Araştırmalarımız gösterdi ki, iş hayatı gibi evde de ayrımcılığa uğrayan kız çocukları oluyor. Maddi imkânlar yetersizse, ilk kız çocukların isteklerinden vazgeçiliyor. Bu sebeple başarılı kız öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesini hayati görüyoruz. İkinci yılımızda 120 üniversite öğrencisine ulaştık. Burstan staja, mentorluktan kişisel ve mesleki gelişime kadar pek çok imkân sağlıyoruz. Ayrımcılık dilde, eğitimde ailede başlıyor. Dilin toplumsal anlamda yaratacağı değişime en büyük katkıyı, çocuklukta verilecek eğitimle sağlayabiliriz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir