Capital Dergisi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Araştırmasını Yayımladı

Günümüzde özel sektörün sadece ürün ve hizmet satarak sürdürülebilir kalkınmasını, marka gelişimini, uluslararası piyasada rekabetçi konumunu ve en önemlisi de tüketici ile iletişimini devam ettirebilmesi yeterli görülmüyor. Artık şirketler temel odak noktası olan tüketiciye ‘dokunmak’ için daha yararlı olabilecek ve farkındalık yaratan sosyal sorumluk projelerini hayata geçiyor. Tam da bu noktada karşımıza KSS (Kurumsal Sosyal Sorumluluk) çıkıyor. Capital dergisinin GfK Türkiye ile bu yıl 8. gerçekleştirdiği ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk Liderleri’ araştırması,  Türkiye’deki şirketlerin KSS’de hangi aşamada olduklarını görmemize yardımcı oluyor.

KSS’de başarı şirketlere olan güveni arttırırken, müşterilerin duyduğu bu güven satışlara da olumlu yansıyor. Şirketler hayata geçirdikleri projeler ile piyasa içindeki değerlerini arttırırken aynı zamanda toplumla daha yakın ilişki kurma olanağı bulabiliyor.

1

Araştırma, şirketler tarafından gerçekleştirilen KSS çalışmalarının hem halk hem de iş dünyasının bakış açısını gözler önüne seriyor.  Halk tarafından yapılan oylama sonucu bu yılın sorumluluk ligi zirvesinde Sabancı Holding yer alıyor. Onu sırasıyla Turkcell, Koç Holding, Yıldız Holding ve Arçelik izliyor. Halk genelinde yapılan ankette son 3 yıldır ilk 5’linin değişmemesi dikkat çekiciliğinin yanında bu şirketlerin halk gözünde sosyal sorumluluk alanında oturmuş bir algısı olduğunu da gösteriyor. Listede Doğan Holding ve Garanti Bankasının da atağa geçerek üst sıralara tırmandığını görüyoruz.

2

İş dünyasının sonuçlarına baktığımızda ise tamamen farklı bir tablo çıkıyor karşımıza. Bu yıl ki listede tekrardan ilk 3’ün değişmediğini görüyoruz. Turkcell ilk sırada yer alırken onu Koç Holding ve Eczacıbaşı Topluluğu izliyor.

Görüş Farklılıkları 

Kamuoyu ile şirketler KSS’lerin farkındalığı ve yeterliliği konusunda farklı görüşlere sahip. Araştırmaya katılan halk genelinin sadece %4’ü gerçekleştirilen projelerden yeterince haberdarım derken, %42’lik kesim kısmen haberdar olduğunu, %30’luk kesim ise hiç haberdar olmadığını belirtiyor. Ayrıca halk genelinin %50’side yapılan çalışmalara ‘ne yeterli ne değil’ yanıtını vermesi çalışmaların kalitesini sorgulamamıza vesile oluyor.

İş dünyasının penceresinden bakacak olursak; ankete katılan müdürlerin ve üst düzey yöneticilerin %41,4’ü kendi şirketlerinde sosyal sorumluluk projelerinde bir artış olduğunu, %45’lik bir kesim ise şirket olarak KSS bütçesinde artış gerçekleştirdiğini belirtiyor.

GfK Türkiye Genel Müdürü Fulya Durmuş:

Araştırma sonuçları halkın yaklaşık yarısının halen kurumsal sosyal sorumluluk tanımını yapamadığını gösteriyor. KSS kurumların yaptığı yardımlar ve kurumların sosyal/kültürel alanlardaki faaliyetleri olarak algılanıyor. Her üç kişiden ikisi şirketlerin bu alanda sosyal sorumlulukları olduğunu düşünüyor ancak bu alanda yapılanları yeterli bulanların oranı oldukça düşük. Yatırım yapılması beklenen alanların başında eğitim ve sağlık gelirken, aile-içi şiddet, kadın-çocuk hakları ile ilgili projelere yatırım yapılması ile ilgili beklentilerin de arttığını görüyoruz.

Liderlerde Zirve Değişti 

Kamuoyuna göre en sorumlu lider , geçtiğimiz yılın 3'üncü sırasında yer alan Rahmi Koç olurken, uzun yıllardır liderlik koltuğunda bulunan Güler Sabancı ikinci sırada yer aldı. Üçüncülükte ise Dilek Sabancı yer aldı.

Öte yandan iş dünyasına göre en sorumlu liderler liginde önemli bir değişiklik olmadı. Zirvede Güler Sabancı yer alırken onu sırasıyla Hayrettin Karaca ve Bülent Eczacıbaşı izledi.

Şirketlerin KSS alanında hayata geçirdikleri en önemli projeleri aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

4

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir