• Pazarlamasyon TV
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Pazarlamasyon Dergi
  • Kariyer
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Büyüme Kararı Aldığınızda…

Necip Murat / 13 Kasım 2012
facebook twitter

Bugünün dünyasında markalar -sermaye fazlalığı istisnası hariç- niş bir alan üzerine kuruluyor. Bu alanda elde edilen başarı onları daha geniş alanlara yönlendiriyor. Tam  da bu noktada markalar için en önemli kararlardan birinin üzerine yoğunlaşılması gerekiyor: Büyüme Kararı. Büyümenin en zor yanı, markanın o ana kadar verdiği niş vaatlerden kurtulup daha geniş vaatlerle daha geniş kitlelere hitap etmeye başlaması.  Birçok marka bu esnada büyüyeyim derken o ana kadar oluşturduğu marka algısını kaybediyor ve ibreyi tersine çevirebiliyor. Bu konunun global çapta en önemli örneklerinden biri Yahoo.

Yahoo’nun yahoo olmasını sağlayan şey onun Arama Motoru olarak tanınmasıydı. Bu özelliğiyle piyasa değerini 100 milyar doların üzerine çıkartan Yahoo bu pazarda lider konumundaydı. Ardından agresif bir büyüme kararı aldı. Arama motoru olarak tanıdığımız Yahoo, birçok yeni alanla karşımıza çıktı. E-posta, radyo, alışveriş, sohbet açık arttırmalar… Birkaç yıl içinde bu tür adımların atılması tabii ki insanların gözündeki ”Yahoo bir arama motorudur” imajını silip attı. Aslında Yahoo’nun amacı da buydu. Büyümek istiyordu.  Şirket bu kadar değerliyken neden sadece bir arama motoru olmalıydı ki? (1)

Bugünün istatistiklerine baktığımızda Yahoo’nun piyasa değeri 19 milyar dolar seviyesindeyken Google’ın değeri 200 milyar dolara yaklaştı. Yahoo ne arama motorunda lider ne de el attığı diğer alanlarda. Bu durum da gösteriyor ki, marka avantajlı olduğu alt segmentten daha geniş segmentlere yayılmak istiyorsa yapması gereken en önemli 2 şey odak noktası kontrolü ve rakip analizi. Yahoo’nun yapamadığı şey de bu; odak noktalarını genişletmeye çalışırken ellerindekini de kaybettiler. Google tek kulvarda oynamanın avantajını değerlendirdi ve Yahoo’yu domine etti.  Tam da bu noktada Uğur Özmen‘in Linkedin ile ilgili yazısı ile karşılaştım. Uğur Özmen diyor ki;

a – İlk başlarda “iş dünyasının sosyal ağı” olma iddiasındaydı. Şimdi sosyal ağ özelliği arttı ama iş dünyası ile ilgisi kalmadı. Herkesin Tweet’lerini, Facebook paylaşımlarını, iç dökmelerini yayınladığı yeni bir kanal oldu. (İş paylaşımlarını diğerlerinden ayırmadıkları için, bunları LinkedIn’de yayınlayanlar da yakın gelecekte pişman olacaklar)

Linkedin’in yapmak istediği şey Uğur Özmen’in tespitleri ile paralel. Yaptıkları hamleler ile ‘iş dünyasının sosyal ağı’ olmaktan çıkıp ‘herkesin sosyal ağı’ olmak istediklerini kanıtladılar. Arayüzünün değişmesi ve  Endorsement bu hamlelerden sadece birkaçı. Soru yine aynı soru: Şirket bu kadar ün kazanmışken neden sadece iş dünyasına hitap etsin ki? (2)

Rakipleri İnceleyelim

  • Şuanki Rakipler

Linkedin’in şuan global çapta  en ciddi rakibi Xing. Ancak Xing kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu Avrupa’lı. Dolayısıyla Linkedin’in hali hazırdaki segmentinde dişe dokunur bir rakibinin olmadığını  söyleyebiliriz. Ancak Xing’in Almanya, İsviçre ve Avusturya’da Linkedin’i domine ettiğini de söylemekte yarar var. Linkedin’in olası bir odak kaybı yaşaması Xing’in iştahını kabartacaktır. ( Linkedin ve Xing’in Almanya, İsviçre ve Avusturya’daki rekabeti ile ilgili slayta burdan ulaşabilirsiniz.)

  • Yeni Rakipler

İş dünyası odağından kayılırsa – ki bu Linkedin için intihar olur – Facebook, Twitter gibi tüm dünya tarafından kabul edilmiş devler ile rekabete girilecek. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Linkedin iş dünyası ekseninden çok fazla kaymak istemeyecektir. %70’lik bir iş dünyası odağı varsa %40’lara çekecek, gelen sonuçlara göre de bu %40’ı daha çok düşürüp düşürmeme kararı alacaktır.  Linkedin’in insanların gözünde Facebook veya Twitter gibi algılanması durumunda Xing’in ‘iş dünyasının sosyal ağı’ olma konusunda çok daha ciddi adımlar atacağını ve iştahının kabaracağını düşünmek pek de yanlış olmaz. Dolayısıyla yeni stratejisinde Xing haricinde Facebook ve Twitter gibi ağları da karşısına alacak olan Linkedin’in daha çok emek ve para  harcaması gerekecek. Peki şuan Linkedin bunu yapabilecek güçte mi? Tartışılır…

Uzun Lafın Kısası

Markalar için en önemli şeylerden biri ‘büyümek’. Ancak büyüme kararı aldığınızda izleyeceğiniz strateji çok önemli. Bugün Google da ürün gamını genişletiyor ama insanlara ‘Arama motoru nedir?’ diye sorduğumuzda gelen ilk yanıt Google oluyor. ‘Soruyu Google nedir?’ sorusuna çevirdiğimizde de ‘Arama Motorudur’ yanıtı alıyoruz. Marka algısına ve odak noktasına zarar verilmeden, defalarca SWOT’lar yaparak, istikrarlı bir şekilde büyümekten daha güzel ne olabilir?

Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’tan Ayrılık Kararı
Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’tan Ayrılık Kararı

Amazon‘un kurucusu olan ve şu an CEO‘luk görevini devam ettiren Jeff Bezos, CEO’luk görevinden ayrılacağını duyurdu. Çalışanlarına e-posta gönderen Bezos, CEO’luk görevinden ayrılacağını söyledi. CEO’luk görevinden ayrılmasının yanı sıra şirketle […]

comment 0
share
Etiketler
büyüme kararı büyüme stratejisi Google + google vs yahoo linkedin uğur özmen yahoo

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Samsung ve Xiaomi, Yeni iPhone 12 Serisini Tiye Aldı

Ayşe Göl / 15 Ekim 2020
facebook twitter
Samsung ve Xiaomi, Yeni iPhone 12 Serisini Tiye Aldı

Apple bu yıl merakla beklenen yeni serisini tanıttı. Tamamı en yeni Apple A14 Bionic çip, 5G teknolojisi ve güçlü kameralarla donatılmış seri, iPhone 12 Pro, Pro Max ve iPhone 12 Mini'den oluşuyor.

https://pazarlamasyon.com/xiaomi-hindistanda-seyyar-saticiliga-basladi/

Öte yandan, serideki tüm akıllı telefonlar artık şarj cihazı içermiyor. Bunun yerine, ayrıca satın almanız gereken MagSafe ve 15W kablosuz şarj cihazı tanıtıldı. Apple, karbon nötr bir marka olabilmek için bu seriden kutudan çıkan şarj cihazını ve kulaklıkları çıkarmaya karar verdi.

Teknoloji devinin bu cesur hareketi karışık yorumlar aldı. Bazı internet kullanıcıları bu konudaki hayal kırıklığını dile getirdi. Rakipleri Samsung ve Xiaomi, sosyal medya hesaplarında Apple'ı tiye alan gönderiler paylaştı.

https://pazarlamasyon.com/apple-calisanlari-icin-yuz-maskesi-tasarladi/

Samsung, "Galaxy'nize dahildir" yazan bir şarj cihazı görseli ile birlikte "Galaxy'niz size aradığınız şeyi verir. Şarj cihazından en iyi kameraya, pil, hafıza ve hatta 120Hz ekrana kadar bir akıllı telefonun tüm temel özelliklerini." yazan bir tweet paylaştı.

https://twitter.com/SamsungLatin/status/1316105295974854656

Xiaomi ise, telefon kutusundan şarj aletinin çıktığı bir video yayınladı ve "Merak etmeyin, #Mi10TPro ile hiçbir şeyi kutunun dışında bırakmadık." yazdı.

https://twitter.com/Xiaomi/status/1316299756260352006
İstanbul Havalimanı’ndan Çanakkale Zaferi İçin Proje: Dinle Yolcu!
İstanbul Havalimanı’ndan Çanakkale Zaferi İçin Proje: Dinle Yolcu!

İstanbul Havalimanı, “Dinle Yolcu” isimli projeyle Çanakkale Zaferi’nin 106. yıldönümünü yolcularıyla birlikte kutladı. İstanbul Havalimanı, Çanakkale’yi geçilmez kılan ve istiklâl mücadelemize zemin hazırlayan destansı mücadeleyi günümüze taşımak amacıyla “Dinle Yolcu” […]

comment 0
share
Etiketler
büyüme kararı büyüme stratejisi Google + google vs yahoo linkedin uğur özmen yahoo

Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’tan Ayrılık Kararı

Şeyma Büyükdumlu / 03 Şubat 2021
facebook twitter
Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’tan Ayrılık Kararı Amazon'un kurucusu olan ve şu an CEO'luk görevini devam ettiren Jeff Bezos, CEO'luk görevinden ayrılacağını duyurdu. Çalışanlarına e-posta gönderen Bezos, CEO'luk görevinden ayrılacağını söyledi. CEO'luk görevinden ayrılmasının yanı sıra şirketle olan bağını sonlandırmayacağı da belli oldu. Amazon'un Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenecek olan Bezos, boşalan CEO koltuğunu ise Amazon Web Services CEO’su Andy Jassy'e devredecek. Yılın üçüncü çeyreğinde görevinden ayrılacak olan Bezos, çalışanlarına gönderdiği e-postada Jassy için  "Andy, şirket içinde herkesin tanıdığı bir isim. Ben Amazon'da çalışmaya başladığımdan beri o da burada. İnanılmaz bir lider olacağına eminim ve tüm desteğim onunla olacak." şeklinde bir açıklama yaptı. Bezos e-postada, yeni görevinde yeni ürün, girişim ve yardım faaliyetleri gibi çalışmalar üstleneceğini belirtti.
Zamanla Paslanan Yaratıcı Açık Hava Reklamı
Zamanla Paslanan Yaratıcı Açık Hava Reklamı

Avusturyalı şirket Tyrolit, Viyana’da yer alan büyük bir reklam panosunda, üzerinde sadece markanın isminin yer aldığı gri ve boş bir metal levhaya yer verdiğinde, bu reklam panosunu görenler buna herhangi […]

comment 0
share
Etiketler
büyüme kararı büyüme stratejisi Google + google vs yahoo linkedin uğur özmen yahoo

Pandemi Online Alışverişi Yüzde 4 Artırdı

Şeyma Büyükdumlu / 05 Nisan 2021
facebook twitter
Pandemi Online Alışverişi Yüzde 4 Artırdı Geçen yıl 213 milyar TL düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl 240 milyar liraya yükselmesi öngörülüyor. Pandemi öncesi yüzde 34 olan internet üzerinden alışveriş yapma oranının 2021'de yüzde 38'e çıkması bekleniyor. Tüm Etkin Sanayici İş Adamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) tarafından gerçekleştirilen E-Ticaret Zirvesi, e-ticaret uzmanlarını bir araya getirdi. Bu yıl online olarak gerçekleşen zirvede “E-Ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?” konusu işlendi. E-ticaret pazarına girmek isteyen firma ve bireylerin sorularının yanıtlandığı etkinlikte sektörün değişen dinamikleri konuşuldu. Online düzenlenen etkinlikte e-ticaret pazarında güçlü bir oyuncu konumuna erişmenin olmazsa olmazları haline gelen arama motoru optimizasyonu, arama motoru pazarlamacılığı ve sosyal medya reklamcılığı başta olmak üzere bütünleşik dijital pazarlama hakkında bilgi verildi. Tüketicilerin yüzde 54’ü önce sosyal medya sonra alışveriş diyor Zirvede konuşmacı olarak yer alan dijital performans ajansı EG Bilişim Teknolojileri’nin CEO’su Gökhan Bülbül, pandemiyle birlikte tüketici davranışlarının değiştiğini vurguladı. E-ticarette en kritik konunun dijital pazarlama kanallarını doğru yönetmek olduğuna dikkat çeken Bülbül, “We Are Social verilerine göre, tüketicilerin yüzde 54’ü alacağı ürün hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili markanın sosyal medya kanallarını ziyaret ediyor. Online alışverişte farkındalık arttı ve hedef kitleyi demografinin çok ötesinde değerlendirmek gerekiyor. Google reklamcılığı ve sosyal medyayı bütünleşik olarak etkili kullanmak bu pazarın en önemli koşulları arasında. Değişen tüketici ihtiyaçları ve alışkanlıkları karşısında sonuca gitmenin altın kuralı, sürdürülebilir ve ölçümlenebilir bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmak” değerlendirmesinde bulundu. İnternetten alışveriş oranı yüzde 34’den yüzde 38’e çıkacak 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, geçen yıl 213 milyar lira düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl 240 milyar liraya yükselmesi bekleniyor. 2019’da yüzde 34,1 seviyesinde olup, 2020’de yüzde 36,5 seviyesine yükselen internet üzerinden alışveriş yapanların oranının ise 2021'de yüzde 38'e çıkacağı tahmin ediliyor.
IKEA, Mısır’ın Ünlü Heykelleri İçin Montaj Kılavuzu Çıkardı
IKEA, Mısır’ın Ünlü Heykelleri İçin Montaj Kılavuzu Çıkardı

Önemli mobilya perakendecilerinden biri olan ve birçok ülkede faaliyet gösteren IKEA, Mısır’da yeni bir şube daha açmayı planlıyor. Yeni şubesinin duyurusunu yaparken de farklı bir yol izlemiş. Mısır’ın ikonikleşmiş olan […]

comment 0
share
Etiketler
büyüme kararı büyüme stratejisi Google + google vs yahoo linkedin uğur özmen yahoo
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön