Büyük E-ticaret Sitelerinden Öğreneceğimiz 5 Ders

Büyük e-ticaret siteleri dediğimizde ilk aklımıza gelen e-ticaret siteleri genelde; eBay, Amazon, Alibaba’dır. Hiç şüphesiz ki bu siteler e-ticareti şekillendiriyorlar. Beni tanıyanlar bilir Amazon’un en büyük takipçilerindenim, web sitelerinde yaptıkları değişiklikleri sürekli takip ederim. E-ticaret sektörü ile ilgileniyorsanız bu büyük şirketlerden neden ipucu almayasınız ki? Bu sitelerin kendi sektörlerinde lider olmasının bir sebebi var değil mi?

Bu yazıda, büyük e-ticaret sitelerinden alabileceğiniz temel dersler yer alacak:

1-Web sitesi yüklenme süresi:

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi web sitesinin yüklenme süresi gelirinizi hiç tahmin etmeyeceğiniz kadar etkileyebilir. Amazon’un kendi yaptığı araştırmaya göre her 100 milisaniye daha yavaş yüklenirse web sitesi satışlarda %1 düşüş oluyor. Bu da müşterilerin yapmak istediği işlemi her zaman mümkün olan en kısa sürede yapmak istediğini gösteriyor.

2-Müşterileriniz size her zaman ulaşabilsin:

Büyük e-ticaret sitelerini incelediğinizde hepsinin müşteri hizmetleri tarafının çok kuvvetli olduğunu görebilirsiniz. Bu sitelerin çoğu, müşterilerin sorunlarını çözebilmek için birden fazla yol öneriyorlar. Bazıları canlı sohbet (live chat) özelliğini kullanırken Amazon gibi siteler müşterilerin yaşayabileceği sorunları kategorilere ayırıp kendilerinin çözmesini çeşitli araçlarla sağlayabiliyor; ama burada önemli olan ister telefon olsun, ister e-mail, ister canlı sohbet, hepsinin 7 gün 24 saat açık olması.

3-Kişiselleştirme:

İtiraf etmeliyim ki bu işi en iyi yapan sitelerden biri Amazon. Aldığım bir kitaptan beni çözerek alabileceğim kitapları siteye tekrar girdiğimde göstererek tekrardan alışveriş yapmamı sağlıyor. Ürkütücü değil mi? Amazon’un ürün yelpazesi ve müşteri kitlesi çok geniş. Müşterilerin web sitesindeki davranışlarını inceleyerek, doğru ürün önerisi yapabiliyorlar. Bu sayede müşterinin kendini daha özel hissetmesini sağlayarak, aynı zamanda ortalama sepet tutarını yükselterek gelirini artırabiliyor, sadakat sağlıyor.

amazon kişiselleştirme

4-Site içi arama:

Dünyada en fazla kullanılan arama motoru Google, çoğu e-ticaret sitesinin de büyük trafik kaynaklarından biri aynı zamanda. Peki kişiler ana sayfanıza geldikten sonra istedikleri ürünü nasıl bulacak? Bunun 2 yolu var. Birincisi, e-ticaret sitesindeki kategorileri kullanmak, ikincisi ise site içi arama motorları. Eğer kategorilendirme düzgün ve belli bir stratejide yapılmadıysa çoğu potansiyel müşteri site içi arama motorunu tercih eder. Peki site içi arama motoru düzgün çalışmıyorsa? Bu durumda, potansiyel müşteri büyük ihtimalle istediği ürünü bulamadığı için müşteri olamadan web sitesini terk edecektir.

5-Sosyal kanıt ve yorumlar:

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %88’i internette yer alan yorumlara en az bir kişinin önermesi kadar güveniyorlar. Yorumlar sadece müşterileri etkilemek için değil ayrıca içerik pazarlaması yani bir yandan SEO için de önemli araçlardan biri. Bu yüzden e-ticaret sitelerinde mümkün olduğunca alınan ürünlere yorum yaptırmak size tahmin ettiğinizden daha fazla yarar sağlayacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir