- Bu yazımızda büyük bir hüsranla sonuçlanan ve dikkat çekici 8 pazarlama hamlesini sizlerle paylaştık.
- JCPenney marka bir su ısıtıcısının tanıtımı için paylaşılan reklam afişi, su ısıtıcısının görüntüsünün Adolf Hitler'e benzemesi nedeniyle kaldırıldı.
- 2008 yılında Dr Pepper Snapple isimli içecek markası, müzik grubu Guns N’ Roses'ın yeni albümünü yeni yıldan önce çıkartması durumunda, ABD'deki herkese bedava içecek vereceğini açıkladı. Albüm 23 Kasım'da çıktı, ancak bedava içecek kuponu almak için şirketin internet sitesine binlerce insanın aynı anda hücum etmesinden ötürü sunucular çöktü ve insanlar bedava içeceklerini alamadılar.
- İlgili Yazı: Son 1 Yılda Global Çapta Kriz Yaşayan 5 Büyük Marka
Devasa pazarlama bütçelerine sahip olan birçok marka, sürekli olarak yüksek maliyetli pazarlama kampanyalarına imza atıyorlar. Ancak bu pazarlama kampanyalarının bazıları, kampanyanın meydana getirilmesinde rol alan onca insanın büyük dikkatsizlikleri sonucunda bırakın beklenen etkiyi yaratmayı, aksine marka imajına zarar veriyor.
Sosyal medya çağında olduğumuz şu günlerde, bu tarz pazarlama kampanyalarının hızlı bir şekilde yayılması ve söz konusu kampanyanın sahibi olan markanın da sosyal medya kullanıcılarının gazabına uğraması, deyim yerindeyse göz açıp kapayıncaya kadar olup bitiyor. Sonra da marka büyük bir halkla ilişkiler kriziyle baş başa kalıyor, bazısı bu süreci başarıyla yönetip az bir zararla atlatıyor, bazısı da yönetemeyip eleştiri oklarını daha fazla üzerine çekiyor.
Bu zamana kadar bu tarz olaylara fazlasıyla şahit olduk. Ancak bazıları, diğerlerinden daha fazla akılda kalıcı oldu. Bright Side da büyük markaları ciddi krizlerle baş başa bırakan, akılda alıcı 8 pazarlama kampanyasını bir araya getirdi.
Domino's Pizza
Domino’s Pizza, Rusya'daki insanlara şirketin logosunun dövmesini yaptırmaları durumunda 100 adet pizza teklif etti. 100 adet pizza almaya hak kazanabilmeleri için insanların dövmeyi yaptırdıktan sonra, dövmelerinin fotoğrafını sosyal medyada paylaşmaları gerekiyordu. Bununla birlikte bu kampanyanın ekim ayının sonunda bitmesi gerekiyordu. Ancak bu kampanyanın başlamasından sadece iki gün sonra, şirket bu kampanyaya katılım kurallarını değiştirdi ve sadece Domino’s dövmelerinin fotoğrafını sosyal medyada paylaşan ilk 350 kişiye pizza vereceğini belirtti. Tabii bu durum, markanın Rusya'daki imajı açısından pek de iyi olmadı.
Ramses
1920'li yıllarda, ABD'de Ramses adında bir doğum kontrol hapı piyasaya sürüldü. Bu ürünün piyasaya sürülmesinden yaklaşık olarak iki ay sonra, üretici firma, Mısır firavunlarından biri olan 2. Ramses'in 160'tan fazla çocuğu olduğunu öğrendi. Yani Ramses ismi, bir doğum kontrol hapı markası için seçilebilecek en kötü isimlerden biriydi.
KFC
1980'li yıllarda KFC, Çin'deki ilk restoranını açtı ve markanın o zamanlar kullandığı sloganı büyük bir çeviri hatası sonucu "Parmaklarınızı Yiyip Bitirin" (Eat Your Fingers Off) olarak çevrildi. Ancak bu büyük hata, markanın popülaritesini etkilemedi ve KFC, şu anda Çin'deki en ünlü fast food restoran zincirlerinden biri konumunda bulunuyor.
JCPenney
Yukarıdaki resimde yer alan devasa reklam panosu, JCPenney marka bir su ısıtıcısının reklamını yapıyordu. Ancak bu su ısıtıcısının görüntüsü, ilginç bir şekilde hiç de iyi anılmayan tarihi bir kişiliği andırıyordu: Adolf Hitler. Pek çok internet kullanıcısı, su ısıtıcısının emziğinin meşhur Nazi selamı, kapağın ucunun Hitler'in bıyığı ve tutacağın ise Hitler'in saçı gibi göründüğünü ifade etti. Ve bütün bu yorumlardan sonra, şirket bu reklamı tamamen kaldırmak zorunda kaldı.
Dr Pepper Snapple
Dr Pepper Snapple isimli içecek markası, 2008 yılında, Amerikan hard rock grubu Guns N’ Roses'ın Chinese Democracy isimli yeni albümünü yeni yıl öncesinde bitirmesi durumunda ABD'deki herkese ücretsiz olarak bir kutu içecek dağıtacağına dair söz verdi. Müzik grubunun 14 yıl boyunca yeni bir şarkı bile çıkarmadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, yeni albümün yeni yıldan önce çıkma ihtimali son derece düşüktü.
Ancak Guns N' Roses, 23 Kasım 2008'de Chinese Democracy albümünü çıkardı ve bunun üzerine Dr Pepper Snapple, grubun hayranlarını ücretsiz içecek kuponu almaları için internet sitesine giriş yapmaya teşvik etti. Ama Dr Pepper Snapple'ın internet sitesinin sunucuları, böylesine yoğun bir trafiği kaldıramadı ve çöktü. Sonuç olarak insanlar bedava içeceklerini alamadılar ve Guns N' Roses'ın avukatları, şirketin insanlardan özür dilemesini sağladı.
Harvey Nichols
Ünlü moda markası Harvey Nichols, geçtiğimiz dönemde şirketin yaz indirimini duyurmak için yaptığı kampanya kapsamında "Heyecanını frenlemeyi dene." şeklinde bir slogan kullandı. Ancak markanın bu kampanyada kullandığı görsel aşağıdaki gibi olunca ve üstüne bir de bu slogan eklenince ortaya çıkan anlam Harvey Nichols açısından hiç de iç açıcı olmadı. Marka bunun, meşhur bir ifadenin görsel bir yansıması olduğunu ifade etse de, bu pazarlama kampanyası bir başarısızlığa dönüşmekten kurtulamadı.
Parker Pen Co.
Parker Pen Co. tükenmez kalemlerini Meksika'da satmaya karar verdiğinde, doğal olarak markanın İngilizce olan sloganı da yerel dile çevrilmek istendi. Ancak bu marka sloganı da büyük bir çeviri hatasının kurbanı olmaktan kurtulamadı. Markanın "Cebinize sızmaz ve sizi utandırmaz." (It won’t leak in your pocket and embarrass you.) sloganındaki utandırmak anlamına gelen "embarrass" kelimesi "embarazar" olarak çevrildi ve bu kelime "hamile bırakmak" anlamına geliyordu. Sonuç olarak slogan şu hale geldi: "Cebinize sızmaz ve sizi hamile bırakmaz."
Cenaze Hizmetleri Reklamı
Aşağıda paylaştığımız resimde, metroda yer alan reklam panosunda sergilenen bir cenaze hizmetleri reklamı bulunuyor ve bu reklam afişinde, büyük bir puntoyla "Biraz yaklaşın." ifadesi ve onun altında da son derece küçük bir puntoyla cenaze hizmetleri veren bu firmanın adresi yer alıyor. Yani bu reklam afişi, firmanın adresini rahat bir şekilde okuyabilmeleri için insanlara afişe biraz daha yaklaşmalarını söylüyor.
Reklam afişinin sergilendiği yer düşünüldüğünde, firmanın kendince olaya esprili bir şekilde yaklaşmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak hizmet verdikleri alanın şaka kaldırmaya pek de müsait olmadığını göz önünde bulunduracak olursak, bu reklamın amacına ulaşmaktan fazlasıyla uzak olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.