Bora Uludüz: "Önümüzdeki 3 Yıl, Son 50 Yıldan Daha Önemli Olacak."

Garanti Bankası Şubesiz Bankacılık Birim Müdürü Bora Uludüz dün akşam gerçekleştirdiğimiz Tech Meetup buluşmalarımızın üçüncüsü Fintech Day'de konuğumuzdu. Teknoloji, dijital dönüşüm ve inovasyona ilgi duyan dinleyicilerimizle Fintech merkezinde keyifli bir etkinlik günü geçirdik.

Finansın ve teknolojinin merkezinde bankalar olduğuna değinen Bora Uludüz, telefonlarla başlayan teknolojik gelişmelerin bankalar için farklı bir boyut kazandığından bahsetti. Bora Uludüz'ün konuşmasından satır başları ise şöyle:

Önümüzdeki 3 yılda dijital anlamda son 50 yıla oranla çok büyük gelişmeler olacak, bankalar bunları yakalamak ve kullanmak zorunda.

1980-1995 yıllarrı arasında elektronik bankacılık yayılmıştı ardından 1995-2007 arasında internet bankacılığı yükselişe geçti. 2007'den beri de gün geçtikçe artan mobil bankacılık kullanımı söz konusu.

Mobil her şeyin merkezinde olduğu gibi artık bankacılığın da merkezinde. 2014 yılında mobil bankacılık kullanım oranı %15 iken 3 sene içerisinde bu oran %60'a çıktı. Bu değişim bankacılık tarihindeki en büyük değişim oranı. Sebebi de tabi ki mobil cihazların herkesin cebinde, elinde olması. Müşteri artık mobille yatıp mobille kalkıyor.

Örneğin; ihtiyaç kredisi çekme oranı 2016'nın Eylül ayında %40 iken 2017 Eylül'e kadar bu oranın %70'lere ulaştığını görüyoruz. Oranın artış sebebi ise mobil bankacılığın sunduğu kolaylıklar.

Peki Daha Neler Olacak?

Elektronik, internet ve mobil bankacılık olarak üç döneme ayırdığımız bankacılık 2016'dan itibaren dijital bankacılığa dönmeye başladı. Fakat bunun içeriği ile ilgili kesin bilgiler yok. Ne kadar ileri gidebileceğini henüz biz de kestiremiyoruz. Şube sayısında azalma olacaktır ancak tamamen biteceğini söylemek için erken.

Bankalar arka planda mevduat hesaplarını tutmaya devam ederken hepsinin birleştiği bir platformdan bahsediliyor. "Müşteriyi en iyi kim anlıyor, en fazla kim müşteri hakkında bilgi sahibi?" Bu sorular devreye girdiğinde rekabet daha da kızışacak. Kısacası bankacılık hizmetleri bugünkü anlamda bildiğimiz bankacılıktan çıkıp çok daha genişleyecek. Bu noktada önümüzdeki 3 yıllık sürecin bu gelişmeler için en önemli dönem olacağı söyleniyor.

Yapay Zeka Bu İşin Neresinde?

Yapay zeka aslında müşteriyi ne kadar iyi anladığınız noktasında devreye giriyor. Müşterinin ihtiyacını önceden tespit etmek ve ona göre hizmet vermek için yapay zeka kullanılacak. Örneğin; müşterinin bir dönem nakte sıkıştığını tespit edip, müşteriye buna yönelik hizmet önerileriyle gitmek gibi algoritmaların birleştirilmesiyle kazanılmış veriler kullanılacak. Bu hem müşterinin duyduğu güveni arttıracak hem de müşteri ihtiyaçlarını ön planda tutan bir iletişim olanağı sağlayacak.

 

Garanti Bankası Girişim ve Fintech Konusunda Ne Düşünüyor?

Bir yandan kendi içimizde sürekli yeni fikirler geliştiriyoruz bir yandan da sürekli yeni nelerin geliştiğine, yeni ürünlere, kimin neler yaptığına odaklanıyoruz. Finans sektöründe dijitalleşme her zamankinden çok daha hızlı gelişiyor. Biz Garanti olarak startuplara yol açıyoruz ve globalde isim yapabilecek bir konuma gelmelerini sağlayabiliyoruz. Kısacası yeni ne varsa takip etmeye çalışıyoruz.

Etkinliğimize olan katkılarından dolayı Garanti Bankası, Microsoft Türkiye veBKM Express’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bir sonraki Tech Meetup buluşmamız AI & IoT Day için kayıtlarınızı buradan yapabilirsiniz.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir