Blackberry'de Kara Bulutlar Dağılmıyor

2013 yılı mobil cihaz üreticileri için çekişmeli bir yıl olarak başlamıştı. Apple'ın iPhone 5 hamlesine Samsung, HTC, Sony, Blackberry ve Nokia gibi firmalardan gelen cevaplar ile birde piyasada performans ve estetik açısından üst düzey telefonlar ardı ardına yer edindi. Samsung ve Apple'ın güreştiği pazarda diğer rakiplerde yeni modelleri ile söz sahibi olma yolunda adımlar atmaya çalıştılar. Satış rakamları açıklandıkça, satılan cihaz sayısının pozitif yönde seyretmesi markalar için önemli olsa da, bazıları karlılıklarını devam ettiremediler.

Özellikle son kozlarını oynayan Nokia ve Blackberry gibi firmaların kaderlerinin bu modellerin geleceğine bağlı olduğunu söylemek doğru olur. Kanadalı üretici Blackberry 2013'e yeni işletim sistemi Blackberry 10'un yeni modelleri Z10 ve Q10 ile giriş yapmıştı. Özellikle Blackberry müdavimlerini ve ürünü kullanan pek çok şirketi heyecanlandırmıştı ki, ilk çeyrek raporları ile durumun pek de pozitif olmadığı ortaya çıkmıştı. Satılan cihaz sayısı umut vaat etse de Blackberry son dönemde karlılık konusunda büyük problemlerin yaşandığı bir şirket.

 İlk çeyrekte satılan 4 milyon yeni modele rağmen 84 milyon dolar zarar açıklayan şirket, özellikle hissedarları tarafından kıskaca alınmış durumda. Kanadalı şirketin CEO'su Thorsten Heins, hissedarların kazancını artırmak için her yolu deneyebileceklerini belirterek son dönemde şirketin satılması yönündeki baskılara karşı her seçeneğe açık olduklarını belirtti. Hissedarlar şirketin yazılım ve donanım olarak ikiye ayrılıp karlı bir profil çizmeyen donanım bölümünün satılmasını istiyor. Blackberry 10, Heins'a göre uzun soluklu bir yolculuk ve şirket bu proje etrafında yeniden şekillenecek. Ancak içinde bulunulan bu krizin, Blackberry 10'un gelişiminin önündeki en büyük engel durumunda.

ht_blackberry_z10_jef_130322_wg

Ancak Blackberry yine de bu satış işlemini en son ihtimal olarak görüyor. Özellikle Kanada hükümetinin şirketi milli bir değer olarak görmesi sebebiyle, satışa pek sıcak bakmıyorlar. Satış ile birlikte gündeme gelecek patentlerin başka şirketlere geçme durumu da oldukça önemli, Blackberry elindeki patentleri satın alan şirkete devretmek zorunda olacağı için, Kanada hükümeti yapılan Ar-Ge yatırımlarının boşa gideceğinden endişe duyuyor.

Önümüzdeki günlerde de Blackberry'de sular durulacağa benzemiyor. Hissedarların baskısı şirket yöneticilerini sıkıştırmış durumda. Blackberry 10'dan da istenilen performans alınmaması pek çok analiste göre şirketin satılma veya iflas yolunda ilerlediğini gösteriyor. Blackberry 10'un iOS ve Android'in epey gerisinde kalması hatta Windows 8 işletim sisteminin bile popülerlikte onu geçmesi sebebiyle uygulama geliştirilmesi ve kullanıcıların ihtiyaçlarına en az diğer üreticiler gibi cevap vermesi de oldukça zor görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir