Başarılı Girişimcilerin 6 Ortak Özelliği

Günümüzde herkes kendi işini kurmak, kurallarını kendisi koymak istiyor. Pekçok insanın aklına iyi kötü bazı fikirler geliyor, bazı insanlar bu fikirlerini hayata geçiriyor. Fikirlerini hayata geçirenlerden bazıları başarılı oluyor bazılarıysa olamıyor. Peki başarılı olan kişiler neden başarılı oluyorlar? Başarılı olmalarını sağlayan ortak özellikler neler? Biz başarılı girişimcilerin ortak 6 özelliğini tespit ettik, gelin birlikte bakalım...

Tutku

Yapmak istediğiniz şeye olan tutkunuz her şeyden önemlidir. Sevdiğiniz işi yapmadığınız sürece ve işinize tutkuyla bağlı olmadığınız sürece kendi gelebileceğiniz en üst noktaya çıkmanız mümkün değildir. Kendi sınırlarınızı zorlamanız için içinizdeki tutkuya sarılmalısınız.

Şu anda tüm dünyanın en çok kazanan ve saygı duyulan firmalarından olan Apple'ın kurucusu Steve Jobs, işine büyük bir tutu ile bağlıydı. Size onun şu sözlerini hatırlatmak isteriz;

“Neyi sevdiğiniz bulmalısınız. Harika bir iş çıkarmanın tek yolu yaptığınız şeyi sevmenizden geçer. Henüz bulamadıysanız, aramaya devam edin. Bulduğunuzda haberiniz olacak.”

Kararlılık

KFC'nin kurucusu Harland Sanders'ın tarifini satmaktan asla vazgeçmediği hikayeyi binlerce defa duymuş olabilirsiniz ama biz tekrar söyleyelim; Harland Sanders iki yıl boyunca 1946 model Ford‘uyla neredeyse tüm Amerika‘yı dolaştı. Tam 1009. denemede tarifini satabileceği bir restoran bulmuştu. Şimdi KFC'yi bilmeyeniniz var mı? Peki ya vazgeçseydi?

Yukarıda Steve Jobs'un da dediği gibi doğru olduğunu düşündüğünüz ve sevdiğiniz şeyi bulduğunuzda bunu bir şekilde hissedersiniz. Onu hissettiğinizde denemekten asla vazgeçmeyin. Bu sizi başarıya ulaştıracak en önemli adımlardan birisidir. Başarısızlıklardan ders alarak vazgeçmeden yola devam etmek başarılı olmayı hak etmenin altın anahtarıdır.

Risk Almak

Bugünün milyarderi Bill Gates, Microsoft’u kurarken büyük oranda riskler aldı. Microsoft’un kurulmasına yardımcı olmak için, üniversiteyi bıraktı. Kişisel bir bilgisayarın, hem ofiste hem evlerde herkesin işine yarayabileceği düşüncesiyle; sadece kendi bakış açısına sadık kalarak, kendi işinin sahibi olma hayali ile çok büyük bir risk aldı. Bugünse dünyanın en zengin insanlarından birisi.

Elbette başarılı parayla ölçülen bir şey değildir, Bill Gates örneğini verdik ama bunun sebebi onu bu yazıyı okuyacak olan herkesin tanıyor olması. Kendi başarı tanımını gerçekleştirmiş başarılı herkes belli riskleri aldıktan sonra başarılı olmuştur. Bir şeyleri kaybetmeyi göze almadan bir şeyler kazanmak adil olmazdı zaten...

Kendine Güven

Kendine güvenmeyen birisi fikrine de güvenemez, fikrine güvenmeyen birisi fikrine tutkuyla bağlanamaz, fikrine tutkuyla bağlanamayan birisi risk de almaz ve bu böyle sürüp giderken başarıdan uzaklaşır. Dolayısıyla her şeyin başı güvendir. Kendine güvenmek öncelikli olsa da aslında güven kavramı başarının vazgeçilmezidir. Güveni başarı inşaa etmenin harcına katılması zorunlu bir malzeme olarak düşünebiliriz.

Yenilikçilik

Başarılı bir girişimci olabilmek için ya yapılmayan bir şeyi yapmak ya da yapılan bir şeyi farklı yollarla yapmak gerekir. Yani "başarılı girişim" tanımının doğasında yenilikçilik ve değişime açık olmak yatar. Kalıpların dışına çıkmak, var olandan farklısını ortaya koymak, sürekli sorgulamak ve araştırmak hem başarıyı yakalamanızı hem de yakaladığınız başarıyı sürdürmenizi sağlayacaktır.

Stephen King'in sözünü hatırlatmak isterim; "Değişim olmadan gelişmek imkansızdır, zihnini değiştirmeyenler hiçbir şeyi değiştiremezler."

Azim

"Hırs" değil, "azim" yazıyor çünkü hırs sonuç odaklı olmak anlamına gelir oysa azim sonuca giden yoldan da zevk almak ve sabretmektir. Hiçbir zaman birden bire zengin olamazsınız, birden bire kilo veremezsiniz, birden bire işinizi büyütemezsiniz. Sonucunun güzel olmasını istediğiniz her şey için öncelikle bir süreçten geçeceksiniz ve bu süreci doğru değerlendirip sabırlı olmak sizi sonuca götürecek olan şeydir. Unutmayın;

“Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur.”

Michael Jordan

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir