• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Banner Öldü. Cenazesi Dedesi Outdoor’un Yanında Toprağa Verilecek

Necip Murat / 26 Ocak 2016
facebook twitter

Açık konuşalım…

Mecra ne olursa olsun, erkek olduğunuz halde önünüze ped reklamı, kadın olduğunuz halde karşınıza traş bıçağı reklamı geliyorsa bu size o reklamı gösteren şirketin başarısızlığından başka bir şey değil. Hele ki bu durum dijital mecralarda yaşanınca yenilir yutulur cinsten olmuyor maalesef. Zira TV, radyo, gazete gibi geleneksel mecraların en büyük zaaflarından biri olan ‘doğru tüketiciyi hedefleyememe‘ problemi, dijital mecralar için son derece basit bir konu. Çünkü dijitalde neredeyse tüm kullanıcıların bilgilerine rahatlıkla ulaşabiliyor, bununla birlikte kime, neyi göstereceğimizi istediğimiz gibi planlayabiliyoruz.

O halde dijital mecraların markalara sunduğu bu nimeti görmezden gelip doğru kullanıcıları hedeflemeyi becerememek bir nevi dijital intihar olsa gerek, öyle değil mi?

Facebook reklamlarını ele alalım. Yaş, cinsiyet, yaşanılan şehir, çalışma durumu gibi yüzlerce farklı demografik bilgiyi şirketin ihtiyaçlarına göre filtreleyip, hangi kullanıcıların karşısına nasıl reklam içerikleri ile çıkacağımızı belirleyebiliyoruz. Aynı durum Twitter, Instagram gibi diğer sosyal mecralar ve reklam platformları için de geçerli. Yani dijital mecralarda atılan kurşunların gittiği yerler son derece net. Peki neden geleneksel mecralarda yıllardır yaşanan hedefleme sorunlarını, bannerlara muhtaç kalarak dijital mecralarda da yaşayalım ki?

 

STRIP3
İnternet üzerinde ilk defa kullanılan banner (1994)

Bannerlar.

İnternetin sevilmeyen üvey evlatları…

Onlar 20 yıldan uzun bir süredir hayatımızda. Neredeyse bilgisayar kadar köklü bir geçmişleri var. Ancak hepimiz çok iyi biliyoruz ki dijital dünyada köklü bir geçmişe sahip olmak hiçbir anlam ifade etmiyor. Aslolan bu geçmişi bugünün ve geleceğin teknolojisi ile canlı tutabilmek. Ancak bannerlar 1994’te ilk defa ortaya çıktıklarından günümüze gelene dek neredeyse hiç değişim göstermediler; hep aynı prensibe, aynı alan ölçülerine, aynı yerleşim alanlarına sahipler. Bu yüzden de her gün önünden binlerce kişinin geçtiği ancak kimseciklerin fark etmediği outdoor (açık hava) reklamlarından neredeyse hiçbir farkları yok. Zira birisi markaların dış ortamlardaki alanlarda reklam yapmasını sağlarken diğeri aynı işi internet üzerinde yapıyor.

Zaman kendini yenilemeyen herşeyi olduğu gibi bannerları da eskitti. O dönemlerde %44 olan oran bugünlere geldiğimizde %0.1’lere kadar düştü. (Doubleclick) Hatta internet üzerinde en çok görülen banner türü olan 468×60’lık bannerların tıklama oranları on binde 4 seviyelerinde. (Smartinsights) Bu tıklamaların büyük bir kısmının yanlışlıkla gerçekleştiğini düşünürsek, bannerların artık kimsenin umrunda olmadığını daha iyi anlayabiliriz.

Öte yandan, bannerlar ilk ortaya çıktıklarında 1000 adet gösterim (CPM) başına 100 dolar fiyattan satışa çıkıyorlardı. Inanılmaz bir rakam. Ancak reklamverenlerin 1000 gösterim karşılığında neredeyse sıfır tıklama alabileceklerini fark etmeleri çok da uzun sürmedi ve fiyatlar zamanla düşmeye başladı. Şimdi 1000 gösterim başına maliyet 50 kuruş bile değil. Çünkü bannerı gören her 1000 kişiden sadece 1’i tıklıyor. Onun da markanın istediği aksiyonu alıp almayacağı tam bir muamma.

O halde kendinize hemen, şu anda sormanız gereken soru şu; kullanıcının umrunda olmayan, tıklamaya bile tenezzül etmediği bir şey sizin neden umrunuzda olsun?

Spotify’dan Black History Month İçin Yeni Program
Spotify’dan Black History Month İçin Yeni Program

Amerika’da her sene Şubat ayı, Black History Month, Türkçe adıyla Siyahi Tarihi Ayı olarak anılıyor. Amerika’da yaşayan pek çok siyahinin en zor engellere karşı mücadeleleri ve onlara karşı olan zaferleri […]

comment 5
share
Etiketler
banner banner reklamları başarısız banner reklamları outdoor

Reader Interactions

Comments

  1. Kubilay GÜLER says

    26 Ocak 2016 at 15:04

    Yazdıklarınıza katılmakla birlikte doğru sitelere yerleştirilmiş banner reklamlarının marka değerinde olumlu sonuçlar doğurabilecek bir araç olduğunu da unutmamak lazım.

    Cevapla
  2. Eticaretyonetim says

    26 Ocak 2016 at 19:35

    Banner reklamlar 2016 da arama reklamını geçecek diyorlar. Şu anda arama reklamlarına çok yakın seyrediyor Amerikada. Siz öldü diyorsunuz ilginç. Bazı sektörler için banner daha etkili bence

    Cevapla
  3. ykerem says

    27 Ocak 2016 at 00:22

    Ben banner reklamların arama reklamlarını geçeceği hakkındaki görüşlere kesinlikle katılmıyorum ne kadar net rakamlarla ifade edilirse edilsin bence pr :D

    Cevapla
  4. Son sezai says

    08 Şubat 2016 at 19:01

    Banner ölür mu yaa, outdoor bitti diyorsun Billboard lar çok şık ve cezbedici..hiç dışarı çıkmıyordu herhalde hepsi modernleşme. .banner gösterim CPM 50 kes gibi komik rakamlar vermişsiniz ki bu çok ucuz kalmış nerde. .

    Cevapla
    • Son sezai says

      08 Şubat 2016 at 19:07

      Double click binde 4 demişsin oda yanlışlıklaymis puahh mümkün değil her banner için bu genelleme olmaz sepete ekleme oranlarını falan karıştırmış olabilirsiniz

      Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşletmelerin Yüzde 61’i Arama Motorlarına Yatırım Yapıyor

Cemre Üçhisarlı / 20 Mayıs 2020
facebook twitter
İşletmelerin Yüzde 61’i Arama Motorlarına Yatırım Yapıyor

Corona virüs salgınının etkisiyle internet ve sosyal medya kullanımı ülkemizde her geçen gün artıyor. We Are Social 2020 verilerine göre, ülkemizde 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Yüzde 75’inin internet kullanıcısı olduğu ülkemizde şirketlerin dijital dünyada var olabilmeleri, hedef kitlelerine ulaşabilmeleri ve ürünlerini tanıtabilmeleri bu dönemde daha da önemli hale geldi.

Dijital pazarlamanın doğru bir şekilde yönetimi, hedef kitleye ürünleri ulaştırması ve markanın tanıtımını sağlaması sayesinde büyüme ve karlılık ile aynı anlama geliyor. Dijital pazarlamada doğru stratejiler belirleyen şirketler rekabette bir adım öne çıkarken, dijital pazarlamaya yatırım yapmayan şirketler pazar kaybediyor.

82 milyon nüfusun 62 milyonu internet kullanıyor

We Are Social 2020 verilerine göre, nüfusu 82 milyonu aşan ülkemizde 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 74’üne karşılık gelirken, 54 milyon kişi aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. Ülkemizde kullanıcı bazında günde ortalama 7,5 saat internete bağlı kalınıyor. Bu durum, markaları arama motorlarında üst sıralarda çıkmak ve kolay bulunmak için reklam vermeye yöneltiyor. Türkiye gibi insanların dijital ortamı sık kullandığı bir ülkede dijital mecralar büyük bir pazar haline geliyor. KOBİ’ler başta olmak üzere birçok kurum, dijital pazarlamada doğru stratejiyi belirleme ve etkili adımlar atma konusunda çaba gösteriyor.

2020’de şirketler SEO’ya 80 milyar dolar yatırım yapacak

Arama motoru optimizasyonu (SEO), özellikle küçük ve orta işletmeli firmaların web siteleri için büyük önem taşıyor. Bu optimizasyon kurumların web sitelerini detaylı sınıflandırarak yapılan aramalarda daha kolay bulunmalarını sağlıyor. HubSpot’un verilerine göre, 2020 yılının sonuna kadar şirketlerin 80 milyar dolar düzeyinde SEO yatırımı yapacağı tahmin ediliyor.

Dijital pazarlama maliyet değil, stratejik bir yatırım

İnternet kullanımının ve KOBİ’lerin dijital dünyaya ilgisinin her geçen gün artmasına vurgu yapan EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, dijital pazarlama konusunda şu noktaların altını çizdi: “Dijital pazarlamayla şirketler, doğru zamanda, doğru kullanıcı ile buluşabiliyor. Arama motoru optimizasyonun doğru bir şekilde yapılması, sosyal medya kanallarının reklam açısından etkili bir şekilde kullanılması ülkemizde ihracatın yüzde 56’sını, istihdamın yüzde 74’ünü ve katma değerin yüzde 54’ünü oluşturan KOBİ’ler için büyük önem taşıyor. Küresel ve yerel tüm veriler dijital pazarlama yapmayan şirketlerin rekabette geride kaldıklarını, pazar paylarını kaybettiklerini gösteriyor. EG Bilişim Teknolojileri olarak Türkiye pazarındaki küçük ve orta ölçekli işletmeleri, hedeflerine hızlı ve en optimum şekilde ulaştırıyoruz. Koronavirüs nedeniyle hedef kitlesine ulaşamayan KOBİ’leri dijital dünyada desteklemeye devam edeceğiz.”

Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama
Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

GlobalWebIndex’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışanların %23’ü evden daha sık çalışmak istediklerini belirtiyor. Araştırma sonucuna göre, evden çalışma eğiliminin yükselmesiyle birlikte dijital pazarlama ihtiyacı artacak ve işletmeler pazarlama etkinliklerini daha fazla […]

comment 5
share
Etiketler
banner banner reklamları başarısız banner reklamları outdoor

Dijital Pazarlama, İşletmelerin %50 Büyümesini Sağlıyor

Pazarlamasyon / 06 Ağustos 2020
facebook twitter
Dijital Pazarlama, İşletmelerin %50 Büyümesini Sağlıyor

Günümüzde her geçen saniye daha fazla veri üretilirken, kullanıcılar kişiselleştirilmiş içerikler bekliyor. Bu noktada önemini artıran makine öğrenimi, verilerin toplama, işleme ve uygulama süreçlerini hızlandırarak, pazarlamacılara müşteri ihtiyaçlarını belirlemek ve anlamak için daha önce hiç sahip olmadıkları bir güç sağlıyor.

Boston Consulting Group’un (BCG) Google için yürüttüğü araştırmaya göre, veriye dayalı ileri teknolojiler işletmelerin büyümesini sağlıyor. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen testlerde dijital pazarlama faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, ilk dört ila altı hafta arasında işlem sayılarını %50 oranında artırarak satış grafiğinde yükselme yaşandığı ortaya koyuluyor.

https://pazarlamasyon.com/dijital-pazarlama-geleneksel-pazarlamadan-yuzde-33-daha-etkili/

Bu büyüme, işlem başı maliyeti %44 oranında azaltırken, dijital pazarlama harcamalarından elde edilen geliri de %33’e varan oranda artırıyor. BCG, 200’ün üzerinde anket, 15’in üzerinde test ve 40’ın üzerinde uzman ile görüşmeler gerçekleştirerek bu sonuçları elde ettiğini açıklıyor.

Etkin İnsan Kaynağıyla Dijital Pazarlama Performansı %15 Artırılabilir

BCG tarafından yapılan araştırmada ortaya konan diğer bir önemli konu ise dijital pazarlamada başarılı olmak için yararlanılan insan gücü. Mevcut teknolojiler ne denli güçlü olsalar da sürekli insan girdisine ihtiyaç duyuyor. Kampanya hedefi, kategori özelliği ve müşteri davranışına makine öğrenimi tabanlı algoritmaları entegre etmenin en iyi yollarına karar vermek, akıllıca stratejik kararlar almak ve teknolojiyi optimize etmek için işletmelerin insan gücüne de ihtiyacı var.

BCG'ye göre, şirketler veriye dayalı ileri teknolojilerden yararlandığında kampanya metriklerinde%20'yi bulan gelişme sağlayabilir ve kampanyaya insan eliyle yapılan düzenlemelerle %15'lik ek performansla güçlendirebilir.

https://pazarlamasyon.com/dijital-pazarlama-hacmi-2021de-yuzde-13-artacak/

Teknolojiye Hükmetmek, Yetkin İnsan Kaynağı ile Mümkün

Dijital pazarlamada insan kaynağının önemine dikkat çeken EG Bilişim Teknolojileri CEO'su Gökhan Bülbül, bu konuda yaptığı açıklamada, “Dijital pazarlama alanında sürekli gelişen teknolojilerin, şirketlerin iş hacimlerine yaptığı kaldıraç etkisi, kısa zamanda yüzde 50’lere ulaşıyor. BCG’nin yapmış olduğu araştırma sonuçları dijital pazarlamada insan kaynağının ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Etkin insan kaynağı, doğru veri analizi ve doğru veri girişi ile şirketler hedeflerine çok daha hızlı ulaşabiliyor.” dedi.

Kurumların dijital pazarlama stratejilerinde hacimsel büyüklüğün yanında sadakatin de önem kazandığına dikkat çeken Bülbül, yetkin insan kaynağı tarafından optimize edilen verilerin sadık müşteri kitlesi oluşturmanın en hızlı yolu olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Hemen hemen her alanda olduğu gibi, dijital pazarlama da yetkin insan kaynağı hedeflere ulaşmada büyük önem kazanıyor. EG Bilişim olarak, yetkin insan kaynağına sürekli yatırım yapıyoruz. Alanında uzman ekibimiz, dijital pazarlama alanında yaşanan küresel gelişmeleri anlık olarak takip ediyor ve müşterilerimizin dijital pazarlama etkinliklerine bu gelişmeleri anında entegre ediyor.”

2020 Pandemi Döneminde Oyunlaştırma ile Başaranlar
2020 Pandemi Döneminde Oyunlaştırma ile Başaranlar

Değişen ve dönüşen dünyada işletmelerde çalışan personelin bir taraftan motivasyon ve performansını artırıp bağlılığını sürdürmek amacıyla diğer taraftan da pazar payını korumak ve artırmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulmuştur. Bunlardan en […]

comment 5
share
Etiketler
banner banner reklamları başarısız banner reklamları outdoor

Dijital Müşteri Deneyimi Yaratmakta Ne Kadar İyisiniz?

Cemre Üçhisarlı / 04 Mayıs 2020
facebook twitter
Dijital Müşteri Deneyimi Yaratmakta Ne Kadar İyisiniz?

Labrys, dönüşüm yolculuğunda, CX & DIGITAL MARKETING AUDIT ile organizasyonların ve atılan adımların hızlı ve güvenilir biçimde değerlendirilmesine imkân sağlıyor.

Tüketici davranışları kontrol edilemez biçimde değişti ve artık yeni normale geçtiğimizde hiçbir şey eskisi gibi kalmayacak! Hedef kitleler, bir virüsün tetiklediği bu süreçte, yepyeni davranış modelleri benimsediler; yepyeni dijital ürünler deneyimlediler ve yeni alışkanlıklar edindiler.

Artık müşteri deneyiminin %90’ı dijital dünyada gerçekleşiyor. Bu dönemde edinilen yeni alışkanlıklar bırakılmayacak, aksine yeni normale eriştiğimizde bu alışkanlıklar zaten gittikçe dijitalleşen davranış kalıplarımızı daha da çeşitlendirerek ve dijitalleştirerek yönlendirecek.

İşte bu nedenle, şu anda markalar için aksiyon alıp dönüşen pazarlamada öne geçme zamanı!

  • Pazarlama dönüşüyor ve siz buna liderlik etmek istiyor musunuz?
  • “Pazarlama” dediğinizde çevrenizdekiler tarafından sadece “reklam” olarak anlaşılması sizi de rahatsız ediyor mu?
  • “Yeni normal”e organizasyonunuzu taşımak ve hazırlamak sizin sorumluğunuz mu?
  • Acaba müşteri deneyimi (CX) ve dijital pazarlamadan süreçlerinden alabileceğiniz tüm dönüşleri alabiliyor musunuz?
  • Sizin kontrolünüz dışında olan ve “duvarlarla çevrili” dijital reklam platformlarından aldığınız geri dönüşleri büyük resimde (hedef kitleye ve karlılığa ulaşmakta) yönetebildiğinizi düşünüyor musunuz?
  • Tüm gerekli dijital varlıklarınız yeni normale hazır mı?
  • Acaba pazarlama teknolojilerinden yeterince destek ve verim alıyor musunuz? Yoksa onlardan çok fazla şey mi bekliyorsunuz?
  • Verinin tanımı sizin organizasyonunuz için nedir?
  • Müşterinizin, reklamı görüp satın almayı yapması ve sonrasında çağrı merkezinizi arayarak bir talep ilettiği ana kadar geçen tüm yolculuğunu kesintisiz olarak takip edebiliyor musunuz?

Labrys CX & Digital marketing Audit kapsamında, dijital müşteri deneyimindeki yetkinlikleriniz, yöntem ile uygulamalarınızın verimliliği 7 ana kategoride 60’ın üzerinde değişkene bakılarak kontrol ediliyor. Bu sayede pazarlama, reklam ve teknoloji yatırımlarından en iyi sonuçları alabilmenizi engelleyen eksiklik ve verimsizlikler en fazla 10 günlük bir çalışmayla ve hızla tespit edilerek tanımlanıyor; bir yol haritası oluşturuluyor. Daha büyük bir danışmanlık hizmetinin ön hazırlığı niteliğinde de olan bu çalışma, belirli kriterlere uygun ve seçilecek kurumlar için ÜCRETSİZ olarak gerçekleştirilecek.

Daha fazla bilgi ve sorularınız için buraya tıklayın.

IBM, Çerez Kullanımının Ötesine Geçecek 3 Yeni Reklam Aracını Duyurdu
IBM, Çerez Kullanımının Ötesine Geçecek 3 Yeni Reklam Aracını Duyurdu

IBM, çerezlere veya iz sürücülere dayanmayan yapay zeka destekli hedefleme teklifleri oluşturmaya devam ederken, bu yıl yayınladığı reklam ürünlerine üç yeni araç ekliyor. Teknoloji devi, reklam paketine video ve üst […]

comment 5
share
Etiketler
banner banner reklamları başarısız banner reklamları outdoor
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön