• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

Aşırı İletişimden Zafiyet Geçireceğiz !

Berfu Tekbaş / 24 Kasım 2017
facebook twitter

“Bir tefritten kalkıp bir ifrata varma” deyimini bilenleriniz varsa, günümüzdeki pazarlama iletişiminin de geldiği nokta tam da bu…

Yıllar önce teknoloji henüz bu kadar devleşmemiş ve geleneksel medya revaçta iken, gazetelerin en önemli satış politikası ya doğrudan tencere – tava dağıtmak ya da kupon biriktirip birşeyler satarak gazete tirajlarının artmasını sağlamaktı. O dönemlerde sözcükler azdı ve pazarlama adına bu kadar süslü cümleler kurulamıyor, zaten kurulsa da bu cümleleri aynı anda bütün dünyaya yayacak iletişim araçları kısıtlıydı. Kelimenin tam anlamı ile, aslında bugün bildiğimiz manada pazarlama diye birşey yok veya yok denecek kadar azdı.

Talep çok, arz ise azdı. 1900’lü yıllara gelinceye kadar üretim oldukça önemli ve işletmeler de ürün odaklı idi. 1950’li yıllara gelindiğinde ise işletmeler satış odaklı hale geldi veartık müşteriler “ne bulursam, onu alırım” diyorlardı. 1980’li yıllar ürün ve hizmet çeşitliliğinin müşterilerin genel eğilimini “neyi alabilirsem onu alırım” biçiminde değişti. 1990’lı yıllara gelindiğinde ise müşteri ilişkileri ve çift yönlü iletişim kavramı ön plana çıkmaya başladı ve müşteriler de “neyi istiyorsam, onu alırım” özgürlüğü ile hareket etmeye başladılar. Nihayet 2000′li yıllara gelindiğinde ise, müşteri yönelimli bakışı ortaya koyan, müşteri ilişkileri yönetimi oluştu.

Üretimin az olduğu yıllarda, işletmeler için de pazarlama kavramı doğal olarak önemli değildi ve müşteri ile iletişim minimum orandaydı. Tüketici açısından da aslında daha sade bir dünya vardı. Markaların henüz bu kadar bağırmadığı ve sözcüklerin anlamı ile bu kadar oynanmadığı dönemde, tüketici önce ihtiyacını belirliyor, sonra alternatiflere bakıyor ve en sonunda da cebindeki paraya göre hareket ediyordu. Aslında bugün de öyle!

1980’lerde “Serbest Piyasa Ekonomisi” ile Kapitalist düzenin getirdiği o daha çok satmak ve daha çok kazanmak içgüdüsü ile hareket eden işletmeler için pazarlama ve satış yönetimi her geçen gün daha fazla önem kazanmaya başladı ve artık markalar “kim daha çok reklam yapar ve sesini duyurursa, o kadar çok satar” mantığı ile hareket etmeye başladılar. Hal böyle olunca da, bir süre sonra etrafı saran reklam ve sözcükler bulutunun içinden “beni al” diye seslen markalara karşı, tüketici daha da kararlı ve çekingen hale geldi. Herşeye rağmen büyük bir umutla reklam bütçelerini her yıl neredeyse ikiye katlayan işletmeler ise tüketicideki kararlılık yüzünden kısır döngüye girmeye başladı. Çünkü iletişim adına yapılan ve asıl amacı satış olan bu sözcük bombardımanı, tüketicinin beynine ve daha da önemlisi kalbine girmek için yeterli değildi ve tüketicinin kararını değiştirmek hiç bu kadar zor olmamıştı.

Teknoloji ile dünya artık çok küçük. Her türlü erişimi – iletişimi, sorunsuz ve sınırsınız yapmaya muktedir olan teknoloji sayesinde “hareketsiz ve görünmeyen müşteri” sayısı her geçen gün artıyor. Mağazaya gitmeden alışverişlerini istedikleri gibi yapıp, ürünlerini evlerine kadar getirten bu müşteriler konforun doruğunda yaşıyor.

Bugün tüketiciler olarak bizler, artık radyo ve televizyonda reklam görmek istememeye, reklam olan kanalları el çabukluğu ile değiştirmeye, satış amaçlı gönderilen e-posta ve sms’leri silmeye, bir satış temsilcisine telefon numaramızı vermekte imtina etmeye başladık.

BİZLER artık özgür olmak istiyoruz. İletişimin bu kadar yoğun ve iletişim kanallarının birinden kaçarken diğerine yakalandığımız bu dünyada, tek istediğimiz basitlik ve sadelik.

Sevgiyle kalın,

 

 

 

 

Türkiye’de, E-Ticarette 3D ve AR Çözümleri Yaygınlaşıyor
Türkiye’de, E-Ticarette 3D ve AR Çözümleri Yaygınlaşıyor

Türk girişim şirketi Scalar Vision, geliştirdiği üç boyutlu görüntüleme ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle pandemi döneminde yükselişe geçen online alışverişe üçüncü boyutu katarak çözümlerini erişilebilir maliyetlerle firmaların kullanımına sunuyor. Teknopark İstanbul’un Kuluçka […]

comment 0
share
Etiketler
CEM CRM digital pazarlama E-Müşteri iletisim İnsansız Müşteri Deneyimi marka yönetimi marketing müşteri pazarlama

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

McDonald’s, Çiftçilere Destek İçin Bir Hamburger Çıkardı

Ayşe Göl / 17 Aralık 2020
facebook twitter
McDonald’s, Çiftçilere Destek İçin Bir Hamburger Çıkardı

McDonald's İspanya, piyasaya sürdüğü "The Big Good" adlı yeni hamburgeriyle corona virüs salgınından etkilenen çiftçilere yardımcı olmayı amaçlıyor. The Big Good, yerel üreticilerden sağlanan malzemelerle hazırlanıyor.

"The Big Good", İspanya'nın çeşitli bölgelerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve corona virüs krizinden etkilenen üreticilerden sağlanan yedi yerel kaynaklı bileşen kullanılarak oluşturuldu. Bir ankete göre, büyük İspanyol çiftçilerin %51'i, corona virüsten büyük ölçüde etkilendiklerini söylüyor. McDonald's, hamburgerlerin satışından 2000'den fazla üreticinin yararlanacağını açıkladı.

https://pazarlamasyon.com/mcdonalds-ogretmenler-icin-ortak-alanlarini-siniflara-donusturdu/

The Big Good'da kullanılan yerel malzemeler şöyle: Toledo'dan Extremaduran sığır eti, Galiçya'nın inek sütüyle Madrid merkezli Entrepinares şirketi tarafından üretilen peynir, Castilla-La Mancha'dan koyun sütü ve Madrid'den keçi sütü ile üretilen yarı işlenmiş peynir, Navarra ve Murcia'dan Batavia marulu, Florette'den domates ve soğan, Kastilya ve Leon'dan, Katalonya'dan ve Madrid'den Aryzta Bakeries Iberia tarafından üretilen buğday unu ve çavdar ekmeği, Arteoliva tarafından Endülüs zeytinyağı ve domates ile üretilen Akdeniz sosu.

https://www.youtube.com/watch?v=TkVTXNLn6Q0

The Big Good, McDonald's'ın İspanya'daki tüm şubelerinde satışa sunulacak. TBWA\İspanya tarafınan hayata geçirilen bu kampanya, ajans tarafından yapılan 30 dakikalık bir Vimeo belgeselinin yanı sıra bir televizyon reklamı ve açık hava reklamı ile tanıtıldı.

https://vimeo.com/481204905
Pringles, 52 Yıllık Maskotunun İlk Kez Bıyığını Kesti
Pringles, 52 Yıllık Maskotunun İlk Kez Bıyığını Kesti

Geçtiğimiz dönemde çeşitli markaların bazı sosyal sorumluluk kampanyaları uğruna uzun yıllar boyunca kullandıkları logolarını değiştirdiklerine pek çok kez şahit olduk. Hatta bunun en son örneklerinden birini geçtiğimiz günlerde KitKat markası […]

comment 0
share
Etiketler
CEM CRM digital pazarlama E-Müşteri iletisim İnsansız Müşteri Deneyimi marka yönetimi marketing müşteri pazarlama

2019’da 47 Milyar Dolar Değerinde Olan WeWork’ün Şu Anki Değeri, 2,9 Milyar Dolar

Serdar Altan / 19 Mayıs 2020
facebook twitter
2019’da 47 Milyar Dolar Değerinde Olan WeWork’ün Şu Anki Değeri, 2,9 Milyar Dolar

Corona virüs salgını, pek çok şirketin önemli ölçüde değer kaybetmesine neden oldu. Bu şirketlerden biri de şirketler için ortak çalışma alanları sağlayan WeWork'tü. Business Insider'ın yaptığı habere göre, WeWork'ün en büyük hissedarı olan SoftBank dün açıkladığı kazanç raporunda, şirketin piyasa değerinin 2,9 milyar dolara düştüğünü belirtti.

SoftBank, aralık ayında 7,3 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirketin değerlemesindeki bu düşüşün kısmen corona virüs salgınına bağlı olduğunu ifade etti. İşin daha da dikkat çekici yanı, geçtiğimiz yıl şirketin piyasaya değeri tamı tamına 47 milyar dolardı. Ancak yılın ilerleyen zamanlarında, şirketin halka arzını ertelemesi nedeniyle bu değer 10 milyar dolara kadar düştü. Ve yukarıda belirttiğimiz gibi, aralık ayında da 7,3 milyar dolara kadar geriledi.

https://pazarlamasyon.com/zoom-dunyanin-en-buyuk-7-hava-yolu-sirketinden-daha-degerli/

WeWork'e yatırım yapan SoftBank'ın Vizyon Fonu, bu değer kaybı nedeniyle milyarlarca dolar zarara uğradı. Hatta bu durumun üstüne SoftBank CEO'su Masayoshi Son dün yaptığı açıklamada, WeWork'e yatırım yaptığı için pişman olduğunu dile getirdi.

WeWork şu sıralarda ofislerini açık tutsa da, şirketin kiracılarının çoğu, zorunlu olmayan işçiler üzerindeki yerel kısıtlamalar nedeniyle bu alanları kullanamıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz ay yaklaşık olarak 200 çalışanını işten çıkaran şirket, 800'den fazla lokasyonunda görev yapan çalışanlarından, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında işlerine yeniden başvurmalarını istiyor.

McDonald’s’tan Ramazan Ayına Özel Reklam Kampanyası
McDonald’s’tan Ramazan Ayına Özel Reklam Kampanyası

McDonald’s, Ramazan ayına özel “McDonald’s Iftar Sand Clock” isimli yeni kampanya hazırladı. Fast food devi bu kampanyayla oruç tutanları, iftarı McDonald’s yiyerek açmaya davet ediyor. Leo Burnett, Saudi Arabia tarafından […]

comment 0
share
Etiketler
CEM CRM digital pazarlama E-Müşteri iletisim İnsansız Müşteri Deneyimi marka yönetimi marketing müşteri pazarlama

Sosyal Mesafe için Logosundaki Kemerleri Ayıran McDonald’s Özür Diledi

Cemre Üçhisarlı / 26 Mart 2020
facebook twitter
Sosyal Mesafe için Logosundaki Kemerleri Ayıran McDonald’s Özür Diledi

Geçtiğimiz günlerde McDonald's Brezilya oldukça dikkat çeken ve dünya genelinde beğeni toplayan bir çalışmaya imza atmıştı. COVID-19 salgını boyunca sosyal mesafenin önemine dikkat çekmek için marka, ikonik M harfli logosunda M'nin kemerlerini ayırmış ve birlikte kalabilmek için biraz ayrılmaya ihtiyacımız olduğunu vurgulamıştı.

https://pazarlamasyon.com/mcdonalds-brezilya-sosyal-mesafeyi-vurgulamak-icin-logoyu-degistirdi/

Ancak McDonald's'ın virüs konusunda çalışanlarına yönelik politikalarını eleştiren kişiler sosyal medyada bu duruma tepki gösterdiler. 'Logonuzdaki kemerleri ayırmak yerine atmaları gereken daha önemli adımlar olduğu' gibi tepkilerle karşılaşan marka özür dilemek zorunda kaldı.

ABD'de Demokrat Parti’nin sol eğilimli başkan aday adayı Bernie Sanders da Twitter üzerinden McDonald's'a çağrı yaparak "Çalışanlarına ücretli hastalık izni ver" dedi.

https://twitter.com/BernieSanders/status/1242807964156788738?s=20

Sosyal medyada ayrıca 'bir salgının ödül briefingine dönüştürülmesi' de eleştirildi. Tüketiciler krizi fırsata dönüştüren markayı samimi bulmadı. Siz ne düşünüyorsunuz, sizce McDonald's elinden geleni yapıyor mu yoksa yaptıkları sizce de samimi değil mi?

Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk
Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk

Emaye, seramik, yapışmaz dekoratif kaplamalar, pigment ve cam olmak üzere 5 ana ürün grubuyla, sektörünün lider kimyasal kaplama malzemeleri üreticisi olan Akcoat, isim ve logo değişikliği projesi kapsamında, farklı sektörlerdeki […]

comment 0
share
Etiketler
CEM CRM digital pazarlama E-Müşteri iletisim İnsansız Müşteri Deneyimi marka yönetimi marketing müşteri pazarlama
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön