Artık Hepimiz Plastik Atıkları Yeni Ürünlere Dönüştürebileceğiz!

İnsanoğlu doğaya yılda yaklaşık 300 milyon ton plastik atık bırakıyor ve bunların çok büyük bir çoğunluğu geri dönüştürülmüyor, doğaya verdiği zararla kalıyor. Peki, dönüştürüldüklerinde ne işe yarayacaklarını bilmek dönüştürmemiz için bizi cesaretlendirir miydi?

Büyük ihtimalle evet. Çünkü aslında atılanlara ‘atık’ gözüyle bakmayanlar da var. Örneğin Tayland’ın Chang Mai bölgesinde tasarımcılar sokaklardan toplandıkları plastik atıkları dönüştürüyor. Ukrayna’da eski endüstriyel ekipmanları yeniden tasarlayan bir grup plastik atıklardan plastik kaplar yapıyorlar.

Plastikleri yeniden kullanmak için dönüştürmek daha maliyetli olduğu için atmayı daha kolay bir seçenek olarak gören insanoğlunu kurtaracak olan yine çevre kirliliği ile yaşam alanlarımızı tehdit eden bu atıklara farklı bir bakış açısıyla bakarak kullanıma sunmayı düşünen insan oğulları olacaktı elbette.

Ancak plastiği dönüştürmek meşakkatli ve oldukça maliyetli bir iş. Bunu endüstriyel çapta yapmak için on binlerce dolar gerekirken, tasarımcılar açık kaynak, yapımı daha kolay aletler ile kendi yeni plastik ürünlerini kendileri yapmayı yaygınlaştırıyorlar.

Kendi malzemeleri ile ürettikleri plastik parçalama makinesi ile atık plastikleri küçük parçalara ayırıyor. Ayrılan parçalar sonrasında erimesi ve presslenmesi için farklı makinalara giriyor ya da 3D yazıcı ile yapılacak tasarımlar için kullanılabilir hale geliyor. Sonrasında isterse tasarımcılar onları vazo, kova, kase gibi günlük kullanabilecekleri basit araçlara dönüştürebiliyorlar.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=63&v=8J7JZcsoHyA

Küçük çaplı plastik geri dönüşüm makinelerini üreten Precious Plastic’in kurucusu Dave Hakkens’a göre şirketin asıl hedefi küçük çaplı plastik geri dönüşüm aletlerini herkes tarafından ulaşılabilir kılmak. Aslında bu geri dönüşüm fikrini daha fazla insana ulaştırabilmek, insanlara böyle bir alışkanlık kazandırmak istiyorlar. Çünkü herkes plastik atıkları küçük çapta bile olsa dönüştürmeye başlarsa bir noktada kendimize yetebilir ve yeni plastik üretimine olan talebin azalması için katkı koyabiliriz.

Zincirleme bir reaksiyon olarak düşünürsek yeni plastiğe olan talep azaldıkça, çevre kirliliği de göreceli olarak azalır, insanlar bu konuda bilinçlenir ve plastik geri dönüşüm fikri daha fazla insana yayılabilir.

Belki de bir gün hepimizin küçük plastik geri dönüşüm atölyeleri olur ne dersiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir