Arama Motoru Optimizasyonunda Başlıca KPI'lar

Arama Motoru Pazarlaması (Search Marketing) çoğu zaman kampanyaların etkinliğini ölçmek ve bu kampanyalar ile yapılan SEO çalışmalarındaki düzenlemeler ile ilgilenir. Doğru SEO anahtar performans göstergeleri ve metrikleri kullanıldığında, performans ve büyüme ölçülebilir.  Yapılan bu çalışmalar ile doğru orantılı olarak yatırım karlılığı (Return on Investment) da artacaktır.

SEO çalışmalarınızı verimli bir şekilde ilerletmeniz için gerekli olan temel SEO anahtar performans göstergelerinden bahsedeceğim.

SEO

1.Yatırım Getirisi  (Return on Investment (ROI))

ROI için tüm KPI’lar içerisinde en önemli olanıdır demek yanlış olmaz. Çünkü ROI, yapılan tüm çalışmaların sonucunda ulaşılan noktayı somut veriler ile gösterir. Yapmış olduğunuz SEO çalışmasıyla sitenizin sıralamada üst sıralarda çıkmasını sağlayıp, ziyaretçinizi sitenize çekmeyi başardığınızı varsayalım. Ancak bu ziyaretçinin müşteriye dönüşmesi sağlanamamış veya hedef ziyaretçinin form doldurması ise ve bu form gelen ziyaretçi tarafından doldurulmamış ise ROI oranı bu kampanya için düşük olacaktır.  Ancak unutulmamalıdır ki ROI sadece SEO KPI’ları içerisinde yer almaz. Yapılan yatırımların getirisinin ölçülmesi konusunda SEO dışındaki alanlarda da kullanılan bir KPI’dır ve yatırımın getirisi ile ilk yatırımın farkının yatırıma oranı ile hesaplanır.

2.Anahtar Kelime Sıralaması (Keyword Ranking)

Anahtar kelime sıralaması herkesin bildiği gibi SEO açısından çok önemlidir. Herhangi bir kelime/kelime grubu arama sonuçları içerisinde ilk sıralarda olmak istenir. Arama motorlarının her biri kendi özel formüllerini kullanarak kelimelerin sıralarını belirlerler. Bu nedenle en çok kullanılan arama motorlarının hangi sistemle çalıştıklarını öğrenmek faydalı olacaktır.

3.Backlink

Bir sitenin başka bir siteye link vermesi olarak açıklanmaktadır. Başarılı bir SEO çalışması sürdürmek isteyenlerin çoğunlukla başvurduğu yöntemdir. Backlinkler arama motorlarına link verilen domainlerin güçlü, aranan ve tıklanan olduğunu gösterir.  Bu çalışma genellikle blog içerikleri, yorumlar veya forumlar aracılığıyla kullanılır.

4.Link Tıklama Oranı (Click-Trough-Rate(CTR))

Bu metrik web siteniz için kullandığınız anahtar kelime sıralamasının somut sonuçlara ulaştırır. CTR’ı yükseltmenin en kısa yollarından biri meta açıklamaları kullanmaktır. Kullanılan kelimenin aranma sayısının aranma sonucu linke tıklanma sayısına oranı ile hesaplanır.

5.Dönüşüm Oranı (Conversion- Rate)

Uygulanan SEO stratejisinin verimliliğini dönüşüm oranını hesaplamadan ölçmek pek mümkün değildir. Sıralamada üst sıralarda yer almanızı sağlayacak kelimeler kullanmanız ile link tıklama oranınız ile doğru orantılı olarak dönüşüm oranınız da artacaktır. Toplam sayfa ziyaret sayısının toplam ulaşılan hedef sayısına oranı ile hesaplanır.

Yukarıdaki KPI'lara sizin de eklemek istediklerinizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir