İlk olarak 1994 yılında Jeff Bezos tarafından Cadabra adıyla kurulan Amazon, 1995 yılında amazon.com olarak hizmet vermeye başladı. Önceleri sadece küçük bir online mağaza olan Amazon bugün dünyadaki en büyük çevrimiçi perakendeci konumunda.
Kitap, müzik cdleri, oyuncaklar, spor malzemeleri, büyük mağazalar ve hatta market ürünlerine kadar her şeyi bulabileceğiniz bir platform olan Amazon son 15 yılda farklı sektörlere girerek piyasaya rakipleriyle rekabet edebilecek düzeyde kaliteli birçok ürün ve hizmet sürdü. Bunlardan bazıları Amazon Kindle, Amazon prime, Amazon Appstore, ComiXology, Amazon Echo, ve Amazon GO.
Şimdi sırada daha farklı sektörler var. 2019 yılı Mayıs ayında Analiz firması CB Insights'ın hazırladığı rapora göre, Amazon'un bir sonraki adımda fethedebileceği yedi sektör şunlar:
Eczacılık
2018'de tüketicilere günlük reçeteli ilaç teslimatı yapan PillPack'i satın alan Amazon, ABD genelindeki yaygın teslimat ağı sayesinde müşterilere daha hızlı ilaç teslimatı yapabiliyor. Amazon'un bu satın almayla beraber sağlık sektörü için daha geniş kapsamlı planlar ve yatırımlar yapacağı ortaya çıktı. Araştırmaya göre Amazon gelecekte yine kendisnine ait olan organik gıda market zinciri Whole Foods gibi yerlerden reçeteler dağıtabilir veya Alexa ile bağlantı kuralarak müşterilere ilaç almalarını hatırlatabilir, hatta koşulları tespit edebilir ve tavsiyelerde bululabilir.
Konut Kredisi
Çok fazla belge ve bekleme gerektiren konut kredisi başvuru süreci, özellikle ABD'deki Mortgage Krizi'nden beri durgun durumda. Bu durgunlukta Quicken Kredileri gibi dijital platformlar ortaya çıkarken, özellikle bu sektör için online pazarlama maliyetleri yüksek olmaya devam ediyor. Ancak dünyanın en değerli markası konumundaki Amazon'un hali hazırda emrinde 100 milyon Prime üyesi varken Amazon'un üyeleri ve tüketiciler tarafından güven problemi yaşaması pek olası değil.
Ev ve Bahçe İşleri
Her ne kadar genç tüketiciler önceki nesiller kadar bahçe işlerinden hoşlanmasalar da Amazon lojistik, dağıtım olarak ev ve bahçe sektöründe de beklenen karşılığını verebilir. CB Insights'ın çalışması; genç nesil ev ve bahçe işleriyle bile uğraşırken, bitki isterken, mobilya seçerken, sulama gereçleri bakarken bile zamanını mağaza veya fidanlık gezmeye ayırmak istemediği için çevrimiçi sipariş vermeyi tercih ettiğini gösterdi. Ancak bitki dağıtımı ve ulaştırılması zorlu bir iş olmasına rağmen Amazon, depo ağı ve fiziksel mağazalarıyla bu zorlukların üstesinden gelmek için iyi bir konuma sahip. Çalışma ayrıca Amazon'un, bahçeciliği yaşam tarzlarının bir uzantısı olarak görmeye devam eden daha genç, daha kolaylık odaklı tüketicilere doğrudan hitap edebileceğini ve yerel bitki tedarikçileri üzerinde rekabetçi baskı uygulayabileceğini dile getirdi.
Sigorta
Amazon, 2016 yılında İngiltere'de kaza ve hırsızlık teminatıyla sigorta pazarına adım attı. İşletmerin ilgisi kazandıkça ve Amazon'un ev sigortası pazarına girmek istediği söylentileri dalgalanmaya başladı. CB Insights'a göre, Amazon aynı zamanda mülk ve kaza sigortası da sunmaya başlayacak. Ayrıca araştırmaya göre dağıtım ağına ve müşteri tabanına sahip olan Amazon'un güçlü imajı ve müşteri güveni, daha değerli sigorta teklifi arayan özellikle Prime müşteriler tarafından son derece çekici hale gelecek.
Küçük İşletme Kredileri
Amazon, 2011 yılından bu yana seçkin satıcılar için küçük işletme kredileri sunmaya başladı ve o zamandan beri ödemeler, kredi kartları gibi hizmetler sunarak da genişlemeye devam ediyor. Ayrıca Amazon birçok küçük işletmenin hali hazırda zaten Amazon'da satış yaptığı müddetçe gelir, envanter, satış ve gelecekteki kazanç durumları gibi verilere sahip olabiliyor ve kredi değerliliğine ilişkin hızlı kararlar verebiliyor. Bu sayede platformda işletmelerin sattıkları malların bir yüzdesini krediyi ödeme yöntemi olarak uygulayabilir.
Amazon bu yöntemi çoktan uygulamaya başlamış görüyor çünkü 2020 yılı Ocak ayında Yeni Delhi'de düzenlenen bir konferansta açıklamalar yapan Amazon CEO'su Jeff Bezos, Amazon'un Hindistan'da yer alan küçük işletmelere toplamda 1 milyar dolar yatırım yapacağını paylaştı.
Ödemeler
Amazon, kredi ve banka kartı kullanmayanların e-ticaret işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için Amazon Cash'i 2017 yılında piyasaya sürmüştü. Araştırmaya göre Amazon, Amazon Cash gibi kendi ödeme seçeneklerini daha yapışkan, tüketiciler için kullanımı daha kolay ve tüccarlar için daha ucuz hale getirmenin bir yolunu bulabilirse, bu sektörde büyük fırsat bulabilir.
Online Market
Amazon 450 Whole Foods lokasyonunu iklim kontrollü depolama ve dağıtım merkezleri olarak kullanarak bu alanda maliyetleri düşük tutmak için benzersiz bir şekilde konumlandırmıştır.Bu sayede online alışveriş segmentinde gelecekteki pazar payını arttırmayı hedefleyebilecek olan Amazon'un tek eksikliği Walmart ile rekabet edebilmesi için gerekli olan fiziksel varlığın inşa edilmesi.