Amazon, Lojistik Şirketlerini Devre Dışı Bırakmayı Amaçlıyor

Eğer e-ticaret işi yapan bir şirketseniz, teslimat operasyonunuzun çok önemli bir kısmıdır. Haliyle bir e-ticaret devi olan Amazon da teslimat olayına büyük önem veriyor. Özellikle son yıllarda daha hızlı ve pratik bir şekilde teslimat yapabilmek için “drone ile teslimat“ hizmetini hayata geçirebilmek adına çok sıkı çalışan şirket, geçtiğimiz mart ayında da ABD’de ilk kez halka açık bir alanda drone ile teslimat gerçekleştirmişti.
Ancak tabii ki, şirketin teslimat konusunda yaptığı çalışmalar bununla sınırlı değil. Bloomberg’in yaptığı yeni bir habere göre Amazon, Seller Flex adında yeni bir program üzerinde çalışıyor. Seller Flex, Amazon Prime hizmeti altında iki günde teslimat vaadiyle satışa sunulan ürünlerin sayısının artmasını sağlayacak bir program. Bu programla birlikte, Amazon paketlerin satıcılardan alınma işini kendi üstlenecek. Hatta bazı durumlarda, teslimat partnerleri UPS ve FedEx’i devre dışı bırakarak paketlerin müşterilere teslimatını da gerçekleştirecek. Ancak bu durum, Amazon’un teslimat partnerleriyle tamamen bağını kopartacağı anlamına gelmiyor tabii. En azından şimdilik…
Amazon’un diğer aracı şirketleri aradan çıkartarak üçüncü parti paketleme lojistiğinin üzerinde daha fazla kontrol sağlaması, hiç şüphesiz online alışveriş yapanlara daha iyi bir deneyim sunacaktır. Ayrıca bu durum, “Fulfillment by Amazon” (Amazon Tarafından İkmal) programı çerçevesinde, üçüncü taraf satıcıların, ürünlerini Amazon’a göndermesi ve bu ürünlerin bir alıcı bulunana kadar depolarda bekletilmesinden ötürü depolarda yaşanan aşırı yoğunluk sorununu da çözecektir.
Seller Flex programı, daha önce iki yıl boyunca Hindistan’da test edilmişti. Şimdi ise ABD’nin Batı Yakası’nda test ediliyor. Bu testlerin bitmesinin ardından, bu hizmetin ABD genelinde kullanıma sunulması bekleniyor.
Zara Online Alışverişleri İkiye Katladığı İçin 1200 Mağazasını Kapatıyor

Zara ve Massimo Dutti’nin ana şirketi Inditex, önümüzdeki iki yıl içinde 1.200 mağazasını kapatacağını açıkladı. İspanyol moda devi, ilk çeyrek gelirlerini bildirdiği haberi çarşamba günü duyurdu. Şirket, yapılan duyuru ile […]
Reader Interactions
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Boyner, Kapıya Teslimat Ağı Kuruyor

Boyner, pandemi döneminde müşterilerin yoğun olarak tercih ettiği ve payı iyice artan kapıya teslimat hizmetine yeni bir soluk getirmek üzere kolları sıvadı. Boyner, iş ortağı kargo şirketlerinin sunduğu hizmetlere ek olarak kendi dağıtım ağını da devreye sokarak müşteri mutluluğunun önemli bir parçası olan lojistik ve teslimat sektörüne de fark yaratacak bir giriş yapıyor.
Boyner, boyner.com.tr ve Morhipo müşterilerinin siparişten teslimat anına kadar alışveriş deneyimini geliştirip zenginleştirmek ve özellikle pandemi döneminde sık sık müşteri şikayetine neden olan zamanında teslimat problemine köklü bir çözüm getirmek üzere yola çıkıyor. Boyner, yeni dağıtım ağının belirli noktalarında dağıtım sektöründe kullanıcı dostu, güvenli ve hızlı teslimat mottosuyla hizmet veren Scotty’den hizmet ve destek alacak.
Aynı Gün, Akşam Saatleri ve Pazar Günleri Randevulu Teslimat
Boyner Express ile Boyner ve Morhipo müşterilerinin siparişleri aynı gün içinde veya müşterinin istediği gün ve saatlerde teslim edilebilecek. Pandemi döneminde sunulan yeni teslimat seçeneklerine ek olarak aynı gün teslimat, randevulu teslimat, akşam saatlerinde ya da pazar dahil hafta sonu teslimat, kapıda ödeme, kolay iade gibi seçenekler günlük hayatın yoğun temposunda müşterilere kolaylık sağlayacak. Müşteriler dilerse daha önceden belirlenen teslimat adresini, saatini veya gününü değiştirebileceği gibi teslimatın temassız olmasını da tercih edebilecek.
Lojistik ve Kapıya Teslimata Kadın Dokunuşu
Boyner’in yeni dağıtım operasyonunda dikkat çeken en önemli unsurlardan biri de kadın teslimat görevlileri olacak. Boyner’in yeni hizmeti depo, nakliye ve teslimat aşamalarında en az %60 kadın çalışan prensibiyle çalışacak. Kadın sürücüler, kadın kuryeler ve depo çalışanlarıyla Boyner, erkek işi olarak görülen lojistik ve teslimat işine kadın çalışan istihdamı ve hizmet yaklaşımı ile yeni bir soluk getirmeyi planlıyor.
Boyner, yeni dağıtım ağı Boyner Express’i ekim ayında İstanbul’da devreye alacak ve kısa süre içinde İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa ile başlayarak tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracak.
“Kapıya Teslimat İşine Yeni Bir Bakış Açısı Kazandıracağız”
Boyner Büyük Mağazacılık CEO'su Eren Çamurdan Boyner’in yeni hizmetiyle ilgili olarak şunları dile getirdi:
“Boyner.com.tr ve Morhipo’nun online ticarette payı artarken müşterilerimizin online alışveriş deneyimini uçtan uca geliştirmeyi ve zenginleştirmeyi hedefliyoruz. E-ticaret işimiz %80’leri aşan bir hızla büyüyor. Teknoloji ve insan kaynağı ve deneyim yatırımları ile sağladığımız bu başarıyı, en çok ihtiyaç duyduğumuz dağıtım ağı yatırımıyla da pekiştirerek müşterilerimize verdiğimiz hizmeti bambaşka bir boyuta taşıyoruz. Kendi dağıtım operasyonumuz Boyner Express’in katacağı güçle müşterilerimiz hızlı, pratik, hayat kolaylaştıran eşsiz bir online alışveriş deneyimi yaşayabilecek.
Boyner.com.tr ve Morhipo siparişleri artık müşterilere Boyner hızı ve kalitesinde teslim edilecek. Böylece müşterilerimizin zaman zaman sıkıntı yaşadıkları teslimat problemini, birlikte çalıştığımız kargo şirketlerinin hizmetlerine ek olarak iş ortağımız Scotty’nin de desteğiyle sunacağımız kendi özel hizmetimizle de çözme imkanımız olacak. Ürünlerin paketlenmesinden taşınmasına, pandemiye özel hijyen tedbirlerine, zamanında teslimattan farklı teslimat seçeneklerine, teslimat personelinin hizmet standardı ve diğer tüm ince detaylarıyla son dönemde gelişen ve pandemide önemi daha da artan lojistik ve teslimat işine yenilikler getirmek üzere önemli bir yatırıma imza atmaktan mutluluk duyuyoruz.”
PepsiCo, Doğrudan Tüketiciye Satış Yaptığı 2 İnternet Sitesi Açtı

Salgın dolayısıyla insanların evlerine kapanması, pek çok şirketi, potansiyel müşterilere ulaşmak için yeni yollar aramaya ve dijitale daha fazla yatırım yapmaya yöneltti. Şirketler, tüketiciye ulaşmak için online tarafta daha fazla […]
Türkiye, Yeni Normalde İnternetten Alışverişi Sevdi

Geniş ekosistemiyle farklılaşan ve özgün iş modeliyle Türkiye dahil 14 ülkede faaliyet gösteren Inveon, global faaliyetlerinin bir adımı olarak Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortak olarak “COVID-19 ve Küresel E-Ticaret Dinamikleri” başlıklı bir rapor hazırladı.
60’tan fazla kurumun e-ticaret altyapısını oluşturan ve sürdürülebilir bir büyüme göstermelerini sağlayan Inveon, bu çalışmalarla edindiği bilgi birikimini araştırmalar ile destekleyerek global e-ticaret dinamikleri konusunda yol gösterici görevini üstlenmeye devam ediyor.
Türkiye’de 54 Yaş Üstü Tüketiciler Online Alışveriş Yapmaya Başladı
Araştırmanın bulguları uluslararası geniş katılımla gerçekleşen online bir etkinlik ile kamuoyu ile paylaşıldı. Rapora göre; Çin, Türkiye ve Kore Cumhuriyeti'ndeki tüketicilerin %50'den fazlasının COVID-19 nedeniyle çevrimiçi alışverişe geçiş yaptığı ortaya çıkarken, Türkiye’de 54 yaş üzeri tüketicilerin neredeyse %80'i internetten daha sık alışveriş yaptıklarını belirtiyor.
COVID-19 öncesi ve COVID-19 sonrası internetten alışveriş oranlarının da karşılaştırıldığı raporda, seyahat ve turizm satışları genel olarak ciddi bir azalmaya giderken; yeme & içme kategorisinin ciddi bir ilgi görerek en çok tercih edilen e-ticaret ürün kategorilerinde kozmetik & kişisel bakım ve dijital eğlence ve yayın platformları ile ilk 3’e girdiği görülüyor.
Türkiye, Besin ve Vitamin Takviyeleri ile Sağlık Ürünleri Siparişinde İlk Sıralarda
Haftalık satışlarda Türkiye’de, yaklaşık 4 müşteriden 1'i kişisel bakım ürünleri satın alırken; Çin, Kore ve Türkiye, besin ve vitamin takviyeleri ile sağlık ürünleri sipariş sıklığında büyük bir artış gösteriyor.
COVID-19'un çevrimiçi harcamalara etkilerinin de incelendiği raporda, Türkiye COVID-19 döneminde haftalık moda ve aksesuar alımlarında en yüksek orana sahip ülke olarak dikkat çekse de; ortalama harcama açısından bakıldığında, Türkiye’de müşterilerin bu kategorideki ürünlerde diğer ülkelere göre düşük harcama yaptığı anlaşılıyor.
Türkiye, Eve Teslimat Seçeneğinde Lider
Tüketicilerin tercih ettikleri teslimat yöntemleri de ülkelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de kapıda ödeme tercihi 2020’nin ilk aylarında %4 olurken, bu oran COVID-19 sonrası %31 olarak gerçekleşiyor. Türkiye’de teslimat seçeneklerinde; eve teslimat %96, işyerine teslimat %32, teslim alma noktasından teslim alma ise %15 oranında tercih ediliyor.
Türkiye, Çin ve Rusya İnterneti Temel Ürün Alışverişinde Kullanıyor
COVID-19 ile birlikte Türkiye, Çin, Rusya gibi ülkelerde insanlar internet üzerinden “temel ürün” alışverişine yönelirken Almanya, İsviçre gibi ülkelerde böyle bir durum söz konusu değil. Özellikle 55 yaş üstü tüketicilerin %73’ü temel ürün alışverişine ağırlık verirken; Brezilya, Türkiye, Çin ve Güney Afrika'dan katılımcıların yaklaşık %50'si dijital eğlence ve isteğe bağlı ürünlere de ilginin arttığını belirtiyor.
Rapor, İnsanların Seyahat ve Eğlenceye Bakış Açısını da Yansıtıyor
Türkiye’deki tüketicilerin %70’ten fazlası seyahat tercihlerinin ülke içine yöneleceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, Türkiye, Çin ve Güney Afrika vatandaşları çoğunlukla dijital eğlence platformlarında daha fazla zaman geçirmeyi seviyor. Çinli katılımcıların %43'ü ve Türk katılımcıların %39'u yalnızca dijital kanallar üzerinden tüketmekle kalmayıp aynı zamanda kendi dijital içeriklerini de oluşturmaya başladıklarını belirtiyor.
Konuya ilişkin görüşlerini bildiren Inveon Kurucusu ve Yönetici Ortağı Yomi Kastro şunları ifade etti:
"Inveon olarak, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve İsviçre E-ticaret ve Dijital Derneği (NetComm Suisse) ile ortaklaşa hazırladığımız rapor net bir şekilde bize şunu anlatıyor: E-ticareti iş stratejilerinin merkezine koyan şirketler Covid sonrası döneme en hazır olanlar. Covid-19 ile birlikte tüketici davranışları hızlı bir şekilde değişiyor ve buna ayak uydurmak için doğru partnerlerle iyi planlanmış aksiyonlar alınması gerekiyor.Değişen dinamiklere çevik cevaplar vermek bu dönemde başarıyı belirleyen en önemli etken haline geldi.
Inveon olarak, hızlı adaptasyon yeteneğine sahip ürünlerimiz sayesinde markalarımızın ihtiyaçlarına kısa sürede cevap vererek bunu birinci elden deneyimledik ve süreci başarıyla geçirdik. Bundan sonraki süreçte de hızlı hareket etme imkanı sağlayan kabiliyetli altyapılarla çalışan markaların, daha da güçleneceğini göreceğiz. Ayrıca FMCG ve ilaç gibi henüz yoğun e-ticaret varlığı göstermeyen endüstriler için de önemli bir fırsat söz konusu olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz."
COVID-19 ve küresel e-ticaret dinamikleri başlıklı raporda, değişen tüketici alışkanlıklarının uzun süreli olacağı vurgulanırken, Kastro bu dönem için şu yorumda bulundu:
“Çin ve Türkiye’deki tüketiciler, fiziksel mağazalara kıyasla çevrimiçi satın alımlara daha yoğun ilgi gösteriyor. Bu dönem özellikle e-ticaretin gelişeceği dönem olarak hepimize önemli ipuçları veriyor. Bu döneme adapte olan markaların e-ticaret sahnesindeki varlıklarını artıracağını öngörüyoruz. Bu sebeple tüm dünyada değişen dinamikleri yakından takip ederek, deneyimlerimizi ve bilgi birikimimizi bu gözlemler ile birleştiriyor ve birlikte çalıştığımız tüm markalara sürdürülebilir bir büyüme sunuyoruz.”
Tüketici, Ekonomik Alışverişe Yöneliyor

Zeo Agency’nin e-ticaret sektörünü farklı kategorilere ayırarak dönemsel olarak derinlemesine ölçümlemek üzere hazırladığı raporlar kapsamında yayınlanan Hazır Giyim ve Moda Sektörü Dijital Pazarlama Raporu; 2019 ve 2020 yıllarının ikinci çeyrek […]
Mart Ayında Hangi Ürünlerin Satışları Arttı, Hangilerininki Azaldı?

Bildiğiniz gibi, corona virüsü salgını dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesinde karantina uygulanması nedeniyle insanlar zorunda kalmadıkça evlerinden dışarı adım atmıyorlar. Doğal olarak bu durum, pek çok insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak için online alışverişi tercih etmelerine neden oldu.
Aynı zamanda bu sıkıntılı süreç, tüketicilerin satın alma davranışlarının da değişmesine neden oldu. Şöyle ki, genel olarak insanlar, bu karantina durumunun ne kadar daha süreceğini bilmedikleri için aşırı temel ihtiyaç malzemelerini aşırı miktarda satın alırlarken zaruri olmayan giyim, elektronik gibi alışverişlerini ise ertelediler.
Perakende teknolojisi şirketi Stackline da bu konuda daha net bir içgörü elde edebilmek amacıyla mart ayı boyunca ABD genelinde gerçekleşen e-ticaret satışlarını inceledi ve bir önceki yılın mart ayına göre satışları en çok artan ve en çok azalan ürün kategorilerini sıraladı.
Satışları En Çok Artan Ürünler
Stackline'ın mart ayında satışları en çok artan 100 ürün listesinde, ilk sırayı %670'lik artışla tek kullanımlık eldiven alıyor. İkinci sırada ise %652'lik artış oranıyla ekmek yapma makinesi bulunuyor. Zira ekmek, insanların en çok stok yaptıkları gıda maddelerinin başında geliyor ve bu nedenle marketlerde ekmek stokları kısa sürede tükenebiliyor. İşte bu durum, ekmek yapma makinesi satışlarının önemli ölçüde artmasına neden oldu.
Çorba, %397 artışla listenin dördüncü sırasında yer alırken beşinci sırada %386'lık artışla kurutulmuş tahıllar ve pirinç, altıncı sırada ise %377'lik artış oranıyla paketlenmiş gıdalar bulunuyor. Salgın nedeniyle spor salonlarının geçici olarak kapatılması, pek çok insanı evde spor yapmaya yöneltmiş olacak ki, ağırlık antremanı ekipmanlarının satışları da önemli ölçüde artmış. Bu ürün kategorisi, %307'lik artışla sekizinci sırada yer alıyor.
Bu dönemde satışı en çok artan temizlik malzemeleri arasında yer alan kağıt havlu (%264) ve el sabunu ve dezenfektanı (%262) sırasıyla 11. ve 12. sırada bulunuyorlar. En çok stoklanan gıda ürünlerinden biri olan makarna ise %249'luk artış oranıyla 13. sırada yer alıyor. Ekmek yapma makinesi satışlarının artmasıyla doğru orantılı olarak un satışları da artış gösterdi. Un, %238'lik artışla satışları en çok artan 100 ürün listesinde, 15. sırada kendine yer buldu. Dünyanın pek çok ülkesinde stokları tükenen ürünlerin başında gelen tuvalet kağıdı (%190) ise ABD'de satışı en fazla artan 19. ürün konumunda.
Pek çok şirketin evden çalışma düzenine geçiş yapması, çalışanların ihtiyaç duydukları çalışma masası, monitör, klavye ve mouse gibi ürünlerin de satışlarının büyük oranda artmasını sağladı. Bu ürünler arasından en yüksek sıralamaya sahip olan %172'lik artış oranıyla 30. sırada kendine yer bulan monitör. Çalışma masası, %89'luk artışla 95. sırada yer alırken klavye ve mouse %80'lik artış oranıyla 98. sırada bulunuyor.

Satışları En Çok Azalan Ürünler
ABD'de, mart ayında satışları en çok azalan 100 ürün listesinin ilk sırasında %77'lik düşüş oranıyla bavullar bulunuyor. İnsanların tatil planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bu gayet normal bir durum. Listede, satışları aynı oranda düştüğü için ilk sırayı bavullar ile paylaşan evrak çantaları da dikkat çeken ürün kategorilerinden biri. Bu da evden çalışma düzenine geçilmesinin bir sonucu.
Bu listenin üçüncü sırasında ise %64'lük düşüş oranıyla kameralar yer alıyor. İnsanların dışarıda vakit geçirme süreleri büyük oranda azaldığı ve tatil planlarının yanı sıra spor aktiviteleri ve konserler gibi pek çok büyük etkinlik ertelendiği için kamera satışlarının düşmesi de şaşırtıcı değil.
Bu dönemde giyim ürünlerinin satışlarının düştüğünü zaten tahmin ediyorduk. Satışları en çok azalan ürünler listesine göz attığımızda da bu tahminimizin son derece doğru olduğu ortaya çıkıyor. Satışları en çok azalan giyim ürünleri sırasıyla şu şekilde:
4. Erkek Mayo (%64)
5. Gelinlik (%63)
6. Erkek Klasik Giyim (%62)
7. Kadın Mayo (%59)
9. Erkek Çocuk Spor Ayakkabı (%59)
13. Kız Çocuk Mayo (%55)
18. Kadın Kıyafeti ve Elbisesi (%53)
19. Kadın Çizme / Bot (%51)
21. Kadın Sandaletleri (%50)
23. Erkek Çocuk Aktif Giyim (%50)
27. Erkek Dış Giyim (%49)
28. Saat ve Aksesuar (%49)
33. Kız Çocuk Mont ve Ceket (%47)
34. Kadın Şapka (%47)
35. Kadın Dış Giyim (%47)
42. Kız Çocuk Spor Ayakkabı (%44)
43. Kadın Ayakkabı (%44)
45. Güneş Gözlüğü ve Gözlük (%43)
46. Erkek Üst Giyim (%41)
48. Erkek Spor Ayakkabı (%40)
52. Erkek Ayakkabı (%40)
54. Kız Bebek Ayakkabı (%39)
56. Erkek Bot (%39)
59. Erkek Alt Giyim (%38)
64. Erkek Şapka (%37)
65. Kız Ayakkabı (%37)
76. Kız Çocuk Aktif Giyim (%34)
77. Kadın Üst Giyim (%34)
82. Kadın Spor Ayakkabı (%33)
93. Erkek Çocuk Ayakkabı (%31)
98. Erkek Aktif Giyim (%29)
Doğum günü partileri ve kutlamalar gibi etkinlikler de şu aralar yapılmadığı için etkinlik ve parti malzemelerinin de satışları düştü. Listenin 15. sırasında yer alan bu ürün kategorisinin satışları %55 oranında azaldı. Bununla birlikte tatilden sayabileceğimiz kamp organizasyonları da sekteye uğradığı için kamp ekipmanlarının satışları da düşüşe geçmiş durumda. Satışları %39 oranında azalan bu ürün kategorisi de listenin 58. sırasında yer alıyor.

Amazon’da 4 Ayda 40.000 Dolar Kazanan Sigortacı, İşini Bıraktı

Ekonomideki dalgalanmalar ve belirsizlik nedeniyle birçok insan girişimcilik dünyasına adım atıyor ya da ek işler ile uğraşıyor. “Perakende arbitrajı” da denen fiziksel mağazalardan ürün satın alma ve üzerine kar payı […]