Airbus'tan Yeni Uçan Taksi: CityAirbus eVTOL

CityAirbus, Airbus'ın helikopter bölümü tarafından geliştirilen ve şehir içi seyahatlerde uçan taksilerin kullanıldığı yeni bir dönemi amaçlayan bir eVTOL. Son derece fütüristik görünümlü araç, saatte 75 mil hızla, 60 millik bir mesafede dört yolcu taşıyabiliyor. Airbus ilk kez 20 Temmuz'da, Alman bir politikacının Bavyera'ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında eVTOL'u halka tanıttı.

Elektrikli uçak CityAirbus, Airbus'ın "uçan taksi" vizyonunun bir parçası olarak helikopter bölümü tarafından üretiliyor. Aviation Today'in haberine göre, uzaktan kontrol edilen araç ilk bağımsız uçuşunu aralık ayında gerçekleştirdi ancak halka ve medyaya arzı Bakan Markus Söder'in ziyareti sırasında gerçekleşti.

Avrupa'nın önde gelen uçak üreticisi, gürültülü ve pahalı helikopterlerin hakim olduğu bir alan olan kentsel hava hareketliliğini geliştirmek için eVTOL'a yatırım yapanlar arasında. Airbus, son birkaç yıldır Silikon Vadisi'ndeki geliştiricisi Acubed aracılığıyla bu yeni alanda veri topluyordu. Acubed, aynı zamanda talep üzerine girişimi başlatılan ve daha sonra feshedilen "Voom" adlı helikopter projesinin geliştirilmesine de yardım etmişti.

https://pazarlamasyon.com/airbusin-ucan-taksi-projesi-hayata-geciyor/

Airbus, şehirde trafiğin üzerinde uçabilen bir taksi filosu oluşturmak amacıyla 2016 yılında eVTOL'u geliştirmeye başlamıştı. Airbus Helicopters tarafından geliştirilen eVTOL, şirketin ürün serisiyle de benzerlik gösteriyor. Ancak CityAirbus gibi uçan taksiler, Airbus'ın ürettiği helikopterlerin yerini alamayacak çünkü eVTOL, yalnızca şehir içinde kısa mesafelerde uçma kapasitesine sahip.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen ve dört kanallı itme ünitesine, sekiz motora ve sekiz pervaneye sahip bu elektrikli uçak, 60 millik bir menzilde yaklaşık 15 dakika uçabiliyor. Sekiz adet Siemens SP200D motoru, saatte 75 mil/120 kilometre azami hız sunuyor, bu da otoyolda seyahat eden ortalama bir arabadan sadece biraz daha hızlı demek. Avantajı ise, doğrudan rotalarda ve şehirdeki trafikten etkilenmeden seyahat etmek. Sınırlı mesafeyi artırabilmek içinse daha gelişmiş ve şarj sürelerini kısaltan bir pil teknolojisi gerekiyor.

CityAirbus, "tek hatayı tolere edebilir", yani pervanelerinden birini kaybetse dahi normal bir iniş gerçekleştirebilir. eVTOL son derece yeni bir teknoloji olduğundan, bunun gibi hataya dayanıklılık özellikleri tüketici güveni için oldukça önemli. Ana gövde, kokpit gerektirmiyor ve dört yolcuyu taşıyabiliyor. Airbus'ın eVTOL'unun gelecekte tamamen otonom olarak uçması hedeflense de ilk aşamada uzaktan kumanda edilmesi planlanıyor.

Şimdi yeni eVTOL, uçan araçların çağı için zemin hazırlamayı hedefliyor. eVTOL alanı ise kalabalıklaşıyor; Jaunt Air Mobility, Airbus'a karşı rekabette yerini alıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir