Havacılık şirketi Airbus'ın uzun bir süredir birden fazla "uçan taksi" projesi üzerinde çalıştığını biliyoruz. Hatta bu uçan araçların konsept tasarımları daha önce pek çok kez paylaşıldı. Şimdi ise havacılık şirketinin çok daha fütüristik bir proje üstünde çalıştığı ortaya çıktı.
BBC'nin aktardığı habere göre, Avrupa Uzay Ajansı, Mars'tan ilk kaya örneklerini geri getirmek için tasarlanmış bir uzay aracı geliştirmesi için Airbus ile iş birliği yaptı. Böyle bir uzay aracının geliştirilmesindeki amaç ise NASA’nın "Perseverance" adlı keşif aracı tarafından toplanan kaya örneklerini Dünya'ya getirerek Kızıl Gezegen'de eskiden bir yaşamın var olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olmaktır.
Airbus tarafından geliştirilmekte olan ve "Dünya Dönüş Uydusu" (Earth Return Orbiter) olarak adlandırılan bu uzay aracı, yaklaşık olarak 6,5 ton ağırlığında olacak ve 2026 yılında fırlatılacak. BBC'nin belirttiğine göre, söz konusu uzay aracına büyük güneş panelleriyle çalışan iyon motorları güç sağlayacak.
Avrupa Uzay Ajansı'nda "insani ve robotik keşif direktörü" olarak görev yapan David Parker, bu milyar dolarlık projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Bu, -ilgili karmaşıklığı düşündüğünüzde- herhangi bir tipik Mars görevinin iki katı kadar zor değil; karesinin iki katı kadar zor. Ve Airbus'ın inşa edeceği bu uydu... Ben ona "ilk gezegenler arası kargo gemisi" diyorum, çünkü yapacağı şey bu. Mars ve Dünya arasında kargo taşımak için tasarlandı."