AdWords Search Kampanyalarında Bütçe Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Bir çoğumuz doğru bir AdWords kurgusu kurabilmek adına çok sayıda kampanya oluşturur ve bütçelendiririz. Buna karşın çoğumuzun sınırsız bir bütçesi yoktur. Doğal olarak kampanyalar arasındaki bütçe dağılımını doğru bir şekilde sağlamak oldukça kritiktir. Doğru metrikleri takip ederek hangi kampanyadan bütçe kısıp hangi kampanyaya bütçe aktaracağımızı hızlı ve pratik bir şekilde analiz edebilmemiz performans artışı sağlamak adına çok önemlidir.

Bu çalışmaları yapmadan önce ise kampanyalarımızın mevcut bütçeleri ile ulaşabilecekleri erişimin ne kadarını elde edebildiklerini de biliyor olmamız gerekir.

Kampanyalar sekmesinde, Sütunlar>Sütunları değiştir adımlarını takip ederek, Rekabet ölçümleri altından Arama Ağı Gösterim payı ve Arama Ağı Kaybedilen Gösterim Payı (bütçe) metriklerini sütunlarınıza ekleyin. Buradan mevcut bütçenizle kampanyanız altında hedeflediğiniz kelimelerdeki alabileceğiniz gösterimin yüzdelik dilim olarak ne kadarını elde ettiğinizi görebilirsiniz.

Yine kampanyalar sekmesinde, grafik bölümde rekabet “ölçümleri altında” Arama Ağı Kaybedilen Gösterim Payı (bütçe) metriğini takip ederek, bütçe’den dolayı hangi günler kaybınızın arttığını görüp o tarihleri daha detaylı analiz edebilirsiniz. Belki bazı gün ya da haftalar rekabet çok daha fazla yükseliyor ve artan tıklama başı maliyetlerle birlikte gösterim kaybınız artıyor olabilir. Bu analize göre günlük ve haftalık bütçelerinizi daha verimli olacak şekilde planlayabilirsiniz. Rekabetin arttığı zaman dilimlerinde belki de bazı kelimelerinizde tıklama başı tekliflerinizi ve reklam sıralamanızı düşürerek, harcamanın daha büyük bir kısmını sizin için daha önemli anahtar kelimelere aktarmanız gerekebilir.

İş modeli ve hedeflerinize göre takip etmeniz gereken metriklere karar verin. Farklı tutarlarda ürünler satan bir E-ticaret sitesi için ROI değeri doğru bir metrik olacaktır. Bu değeri sütunlarda kendimiz oluşturabiliriz.  Sütunlar>Sütunları değiştir >Özel sütunlar adımlarını izleyelim. Aşağıdaki formulü girerek ROI değeriniz için bir sütun oluşturup takip edebilirsiniz

Lead toplayan ya da ürün fiyatları tek bir fiyat olan siteler için de dönüşüm maliyeti (Maliyet / Dönüşüm) ya da Dönüşüm oranı metriğini takip etmek doğru bir tercih olabilir. Bu değerlere göre hangi kampanyanızdan bütçe kısıp hangi kampanyanızın bütçesini arttırmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Kampanyalarınızın hangi saat aralıklarında daha iyi performans göstereceğini ön görmeniz zordur. Bununla ilgili verilere sahip olmanız gerekir. Eğer kampanyanız sınırlı bütçeye sahipse ve reklam yayınlanma yöntemi olarak hızlandırılmış seçiliyse bu verilere doğru bir şekilde erişemezsiniz. Bu durumda olan kampanyalarınız için yapmanız gereken yayınlanma yönteminizi hızlandırılmıştan standarda geçirmektir.

Kampanyalar sekmesindeyken ayarlar sekmesine geçiş yapın. Sütunlar>Sütunları değiştir adımlarını izleyerek Yayınlanma Yöntemi seçeneğini de sütunlarınız arasına ekleyin. Bu şekilde kampanyanlarınızın bütçe durumunu ve yayınlanma yöntemini yanyana görerek hızlı bir şekilde düzenleyebilirsiniz.

Performans doğrultusunda bütçe dağılımını doğru bir şekilde yapabilmek için maliyetlerimizi de kontrol edebilmeliyiz. Bunun yollarından birisi de tıklama başı maliyetlerimizi ve paralelinde reklam sıralamalarımızı kontrol edebilmekten geçiyor.

Bütçe tarafında yaptığımız gibi, sütunları özelleştirirken Rekabet ölçümleri altında Arama Ağı Kaybedilen Gösterim payı (sıralama) metriğini de hesabımıza eklemeliyiz.

Performansı iyi giden kampanyalarınızda sıralamadan dolayı gösterim kaybınız yüksekse bu kampanyalar altındaki anahtar kelimelerin sıralamalarını yükseltmeyi ve gösterim payınızı arttırmayı deneyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra performansında aynı şekilde devam edip etmediğini mutlaka takip etmelisiniz.

Sıralamadan dolayı gösterim kaybı oranınızı Reklam Grubu ve Anahtar kelime seviyesinde de görebiliyorsunuz. Bu sayede hangi kelimelerin tekliflerini yükseltmeniz gerektiğini kelime özelindeki performanslara göre kolayca tespit edebilirsiniz.

Tabii ki reklam sıralamanızı yükseltmek için yapabileceğiniz tek şey tıklama başı tekliflerinizi yükseltmek değildir. Kalite puanlarınızı yükseltmekte reklam sıralamalarınızı iyileştirecek unsurlardan biridir. Bununla ilgili geçtiğimiz hafta detaylı bir yazı yayınlamıştım. BURADAN okuyabilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız, site uzantıları da reklam sıralamanızı değiştirebilecek bir diğer unsurdur. Mümkün olan tüm site uzantı çeşitlerini kampanya ve reklam gruplarınızda kullanmaya gayret edin.

Sizlerin de bütçe optimizasyonu yaparken kullandığınız belirli yöntem ve stratejiler varsa bu yazının altına yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir