• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

ABD, Neden Bir AVM Mezarlığına Dönüştü?

Serdar Altan / 13 Kasım 2018
facebook twitter
  • Son birkaç yıl içerisinde, ABD’de çok sayıda alışveriş merkezi kapandı ve bu alışveriş merkezleri, kendi kaderlerine terkedildi.
  • İddialara göre, ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yer alan en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Galleria isimli alışveriş merkezi sadece 100 dolar karşılığında satıldı.
  • Bunun en büyük sebebi ise 2008 Küresel Ekonomik Krizi’nden sonra tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve alışveriş merkezlerinin bu ani değişime ayak uyduramamalarıydı.
  • İlgili Yazı: AVM’lerin Varlıklarını Sürdürebilmek İçin Uygulayabilecekleri 4 Temel Model

Online alışverişin yükselişiyle birlikte, fiziksel mağazacılık güç kaybetmesinden en çok etkilenen işletmeler, hiç şüphesiz alışveriş merkezleri oldu. Perakende sektöründe yaşanan bu değişim, en çok ABD’deki alışveriş merkezlerini etkiledi. Özellikle son birkaç yıldır, aşırı sayıda alışveriş merkezinin bulunduğu ABD’de yer alan pek çok alışveriş merkezi, yeterince iş yapamadığı için kepenk indirmek zorunda kaldı. Hatta alışveriş merkezlerinin durumu o kadar vahimdi ki, geçtiğimiz yıllarda ABD’nin Pennsylvania eyaletinde yer alan en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Galleria isimli alışveriş merkezi sadece 100 dolar karşılığında satıldı.

Peki, alışveriş merkezleri neden böyle hızlı bir çöküş yaşadılar? Bunun en büyük sebebi, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının hızla değişmesi ve alışveriş merkezlerinin de bu değişime ayak uyduramamalarıydı. Business Insider’ın belirttiğine göre, bu değişimin ani bir yükselişe geçtiği dönem ise 2008 Küresel Ekonomik Krizi idi. Bu ekonomik krizle birlikte sadece insanların harcamaları azalmadı, aynı zamanda insanların alışveriş alışkanlıkları da değişti. Artık insanlar, ürünlerden daha fazla deneyimlere para harcıyorlar. Bu durumdan en fazla darbe alan sektör ise giyim sektörü oldu.

Perakendede Yeni Trend: Konteyner AVM’ler

Bununla birlikte online mağazacılığın geleneksel mağazacılığa göre sahip olduğu önemli avantajlar da insanların online alışverişe yönelmelerinde etkili oldu. Örneğin Amazon ya da benzeri bir online alışveriş sitesine girdiğinizde, ilgilendiğiniz ürünle alakalı o ürünü daha önceden satın almış olan çok sayıda insanın o ürünle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumlarını görebilirsiniz. Ve bu yorumlar, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen en önemli unsurların başında geliyor.

En uygun fiyata en kaliteli ürünü arayan tüketiciler, doğal olarak bunu bulabildikleri online alışverişe yöneldiler. Bunun sonuncunda çok sayıda fiziksel mağazası olan perakende şirketlerinin işleri azaldı ve bu mağazaların bir kısmını kapatmak zorunda kaldılar. Business Insider’ın paylaştığı bilgiye göre, 2017 yılı içerisinde, ABD’de müşteri trafiğinin ve satışlarının azalması nedeniyle 8.053 mağaza kapandı. Üstelik mağazalarını kapatmak zorunda kalan perakende şirketlerinin büyük bir kısmı ya iflas etti ya da iflasın eşiğine geldi.

Yüksek kiralar göz önünde bulundurulduğunda ise öncelikli olarak kapatılan mağazalar, alışveriş merkezlerinde bulunanlar oldu. Bu durum sadece alışveriş merkezlerinin en büyük kiracılarını kaybetmelerine neden olmadı, aynı zamanda bu büyük markalar için alışveriş merkezine gelen insanların alışveriş merkezlerine gitmemelerine ve dolayısıyla alışveriş merkezlerindeki yaya trafiğinin azalmasına neden oldu.

Fiziksel Mağazacılık Ölüyor mu?

Ülkemiz açısından konuyu ele alacak olursak, henüz fiziksel mağazacılığın bu denli bir düşüş yaşadığına dair gözle görülür bir işaret yok. Hatta bir gerileme yaşanmasını bırakın, son dönemde, özellikle İstanbul’da çok sayıda yeni alışveriş merkezi açıldı. Paylaşılan verilere göre, 2018 yılının ilk altı ayı içerisinde, tüm Avrupa’daki toplam alışveriş merkezi alanı 2,4 milyon metrekare artarken Türkiye’deki toplam alışveriş merkezi alanı ise 500 bin metrekare arttı ve Türkiye, bu artışla bu alanda Avrupa’nın zirvesine yerleşti. Bunun en büyük sebebinin ise tüketicilerin büyük bir kısmının hala online alışverişe mesafeli durması olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’de Toplam AVM Alanı 500 Bin Metrekare Arttı

Olası 2. Karantinaya Perakende Sektörü Hazır mı?
Olası 2. Karantinaya Perakende Sektörü Hazır mı?

Corona virüs salgını nedeniyle perakende sektöründe yeni bir çağ başladı. Salgının ilk döneminde temel gıdada stok sorunu yaşanırken alışveriş merkezleri tamamen kapılarını kapattı. Karantina döneminden sonra herkes yeni normale alışırken […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Merkezleri AVM Fiziksel Mağazacılık

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nike Doğrudan Tüketiciye Ulaşmak İçin 9 Perakendecisiyle Olan İlişkisini Kesti

Begüm Canbaz / 26 Ağustos 2020
facebook twitter
Nike Doğrudan Tüketiciye Ulaşmak İçin 9 Perakendecisiyle Olan İlişkisini Kesti

Nike, sattığı toptan satış hesaplarına daha yakından bakma ve ilişkisini düzenleyerek kendini doğrudan tüketici kanallarına öncelik verme konusunda çok net davrandı.

Susquehanna Financial Group'tan bir analist notuna göre Nike'ın dokuz perakendecisiyle ilişkisini kestiği bildirildi. Nike'ın; City Blue, VIM, EbLens, Belk, Dillard's, Fred Meyer, Bob's Mağazaları, Boscov's ve Zappos gibi mağazalardan çekilerek tüketicisiyle daha çok birebir iletişim kurma hedefinde olduğu söyleniyor. Sam Poser liderliğindeki analistler, Nike'in kaderini daha fazla kendi kontrol edeceği için olumlu olarak nitelendiriyor.

https://pazarlamasyon.com/niketan-kobe-bryantin-dogum-gunu-serefine-mamba-haftasi/

Bir Nike sözcüsünün, kapanışlarla ilgili yorumu şu şekilde: "Nike, geleceğin pazarını yaratma konusunda cesur bir vizyona sahip, tüketicilerin ne istediği ve neye ihtiyaç duyduğu ile yakından takip ediyor. Kısa süre önce duyurduğumuz Tüketiciye Yönelik Hızlanma stratejimizin bir parçası olarak, tutarlı, bağlantılı ve modern bir alışveriş deneyimi yaratmaya çalışarak Nike Digital ve kendi sahip olduğumuz mağazalar ile yaklaşımımızı ikiye katlıyoruz. "

Nike attığı adımların çoğunu, dijital sunumunu geliştirmek ve toptan satış ortaklarını doğrudan tüketiciye ulaşma kanalları lehine azaltmak üzerine odaklanıyor. Nike CEO'su John Donahoe yaptığı bir konferans görüşmesinde, "Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, eski bir toptan dağıtım modelinden tüketicilerimize daha kaliteli bir alışveriş deneyimi sağlayan bir modele yatırım yapmaya geçtik," dedi.

https://pazarlamasyon.com/copten-uretilen-nike-space-hippie/

Bu toptan satış hesaplarının kapatılması, Donahoe'nin söylediği stratejiye uygun görünüyor ve perakendeci ortaklıklar değerlendirildikçe daha fazlası da olabilir. Susquehanna Financial Group analistleri, Nike'ın doğrudan tüketiciye ulaşma stratejisinin hızlandırılmasına ilişkin Nike'ın, büyük ve küçük tüm perakendecilerin başarısının anahtarlarına sahip olduğunu ve bu anahtarların daha değerli hale geldiğini düşünüyor.

Apple, Dünya Genelinde Birçok Mağazasını Kapatıyor
Apple, Dünya Genelinde Birçok Mağazasını Kapatıyor

Apple, artan corona virüs vakaları nedeniyle Kaliforniya’daki 53 mağazasının tamamını ve Londra’daki birçok mağazasını kapatıyor. Bununla birlikte teknoloji devi, ABD genelindeki birçok mağazasını, Meksika’daki ve Brezilya’daki ikişer mağazasını geçici olarak […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Merkezleri AVM Fiziksel Mağazacılık

Online Alışverişteki Beden Problemi Son Buluyor

Pazarlamasyon / 04 Ocak 2021
facebook twitter
Online Alışverişteki Beden Problemi Son Buluyor

Ürün iadesi veya beden değişimi işlemi, bir e-ticaret şirketi için oldukça yüksek maliyetler oluşturuyor. Müşteri hizmetleri ekibinin talebi karşılaması, ürün toplama veya değişim sürecini başlatması, taşıma, depolama, envanter, stok yönetimi gibi ilgili departmanları harekete geçirmesi derken her bir adım maliyet getiriyor. Ancak 2016 yılında İspanya’da kurulan uSizy teknoloji firması geçtiğimiz günlerde ürün iadesi ya da değişim gibi problemlere bir çözüm buldu.

uSizy geliştirdiği makine öğrenme teknolojisi ve “Size Adviser” ismiyle tanıtılan beden tavsiyesi sistemi ile tüketicilerin online alışverişte doğru bedeni seçmelerine yardımcı olarak iadeleri ortalama %29 oranında azaltmayı başardı.

https://pazarlamasyon.com/online-perakendeciler-kullanilan-kiyafetlerin-iade-edilmesini-onlemek-icin-kiyafetlere-ozel-etiketler-ekliyorlar/

100’ü aşkın ülkede, 200’den fazla e-ticaret sitesine ve 400’ün üzerinde markaya hizmet veren uSizy’nin Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Çankal, Türkiye'de Size Adviser ile beden hatası nedeniyle iade oranının global markalarda % 35, Türk markalarında ise %25 azaldığını belirtti. Size Adviser’ın sepet ortalamasını %10 artırdığını, kullanıcıların karar verme süresini %20 oranında azaltarak ve müşteri sadakatini %10 oranında artırdığını sözlerine ekledi.

Peki uSizy Size Adviser dediğimiz beden tavsiye sistemi nasıl çalışıyor? Her bir giysinin kendine özgü kalıbı belirleniyor ve izomorfik algoritmalar uygulanıyor. Markası ne olursa olsun aynı orantılara sahip aynı tip giysiler belirleniyor. Sonrasında ise, kıyafetleri veya belirli bir kalıbı satın alan tüm kullanıcıların geri bildirimlerine ve beden hatası nedeniyle iade edip etmediklerine bakılıyor.

https://pazarlamasyon.com/adobe-online-alisveriste-kiyafetleri-sanal-olarak-denemeyi-saglayan-bir-teknolojiyi-test-ediyor/

Sistem, tüm bilgileri toplayıp, o giysiye göre her vücut tipi için en iyi bedeni otomatik olarak öğreniyor. Bir kullanıcının kendine özgü vücut kalıbı, boy ve kilo gibi temel ölçülerle ve morfolojik algoritmalarla oluşturuluyor. Ardından, kalıplara göre toplanan tüm bilgi ve makine öğrenmesine dayalı olarak söz konusu vücut için en iyi bedeni öneriyor.

KFC, Çin’de Otonom Gıda Araçlarını Hizmete Sundu
KFC, Çin’de Otonom Gıda Araçlarını Hizmete Sundu

Geçtiğimiz hafta sizlere fast food restoran zinciri KFC‘nin, salgına uygun olarak tasarlanan yeni restoranlarını tanıttığından söz etmiştik. Şimdi de fast food restoran zinciri, müşterilere tavuklarını insan temasını en aza indirecek […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Merkezleri AVM Fiziksel Mağazacılık

Corona Virüs’ün Lüks Hali: COVID-19 Essentials

Ayşe Göl / 20 Ekim 2020
facebook twitter
Corona Virüs’ün Lüks Hali: COVID-19 Essentials

Artık hepimiz yüzümüzü kapatan maskelere alıştık. Maske kullanımı zaruriyet haline gelirken, markalar tüketicilere corona virüse karşı savaşmak için daha yaratıcı seçenekler sunuyor. Yeni bir perakende zinciri, pandemi boyunca kullanılması hayati olan temel ögelerin üst düzey versiyonlarını satıyor.

https://pazarlamasyon.com/lgden-pille-calisan-hava-filtreleme-maskesi/

Covid-19 Essentials olarak adlandırılan sekiz butikli zincir, üst düzey el ve telefon dezenfektanları, kapıları açmaya veya asansör düğmelerine basmaya yardımcı olan küçük araçlar satıyor. Odak noktası ise "modaya uygun ve güzel" görünen yüz maskeleri. Kurucusu Nadav Benimetzky, New York Times'a yaptığı açıklamada estetik açıdan hoş görünen yüz maskeleri yapmak istediğini, çünkü bu temel unsurların normalde çirkin ve rahatsız edici göründüğünü ve herkesin onlardan nefret ettiğini söyledi.

https://www.instagram.com/p/CB1ZAPuJf96/

Covid-19 Essentials'ın çocuklar için olan küçük boy 19,99 dolarlık maskelerden N95 filtre ve dahili fan içeren 130 dolarlık premium maskelere kadar geniş bir ürün yelpazesi var. Günlük giyim için karikatür baskılı, resmi etkinlikler için pullu ve saten, ev partileri için LED ışıklı ve yemek yemek için ağız kısmı fermuarlı maskeler bulunuyor. Maskelerin boyunda durabilmesi ve makyajın bulaşmasını önlemek için plastik aparatlar da satılıyor.

https://www.instagram.com/p/CEGF9gmjYdm/
Perakende Sektöründe 2020 Nasıl Geçti?
Perakende Sektöründe 2020 Nasıl Geçti?

Hem Türkiye hem de dünyada perakende sektörü, daha önce hiç yaşanmamış bir dönemden geçti. 2020 yılında perakende sektöründe tam anlamıyla bir fırtına yaşandı. Yıla hızlı başlayan sektör mart ayı itibariyle […]

comment 0
share
Etiketler
Alışveriş Merkezleri AVM Fiziksel Mağazacılık
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön