ABD'de e-ticaret yaparken karşılaşacağınız en önemli 10 sorunu nasıl çözersiniz?

ABD’de e-ticaret yaparken yaşanabilecek olası problemlerin çözümlerini Road Global Kurucusu Bashak İlhan anlattı.

ABD’de e-ticaret yapmak hem kârlı, hem de bir o kadar riskli. Dünyanın neredeyse bir ucunda işe koyulmuşken karşılaşabileceğiniz 10 problemi ve bunları nasıl çözebileceğinizi Road Global Kurucusu Bashak İlhan aktardı.

Doğru kişileri tanımak: İlk ve önemli madde işiniz için gerekli adımları doğru saptamak ve güvenilir kişilere ulaşmak. Farklı ticari kuralları olan Amerika için hukuksal, muhasebesel ve iş olarak sizi doğru kontaklara ulaştıracak uzmanlardan danışmanlık almanız hatalarınızı çok azaltacak bir hamle olacaktır. Unutmayın ki bilmediğiniz bir pazarda neler ile karşılaşacağınızı ve kimlerin neyi nasıl çözdüğünü bilemeyebilirsiniz ve bu işinizi çok riske sokan bir duruma neden olabilir. 

Amerika’da şirket sahibi olmak: Amazon ve birçok pazar yerinde satış yapabilmek için Amerika’da şirket sahibi olmanız gerekir. Şirketi doğru eyalette ve doğru yapılarda kurmak vergi sorumlulukları açısından çok önemli olduğundan mutlaka uzman bir CPA şirket ile çalışmalısınız.

Banka hesaplarının açılması: Bu en zor adımlardan bir tanesi. Banka hesabı açabilmeniz için ikamet adresiniz ve vergi mükellefiyetinizi gösteren SSN veya EIN numarınızın olması gerekmektedir.

Fiziksel olarak Amerika’da bulunmak: Amerika’da iş yapabilmek için Amerika’da sürekli yaşama koşulunuz yok. Ancak banka hesabı açmak ve imza gerektiren birçok iş için seyahat etmeye ya da Amerika’da ikamet eden %25 hisseye sahip bir yöneticiye ihtiyacınız var.

Beden, ürün fotoğrafları ve açıklamaları: Amerika’da e-ticareti kendi siteniz ya da pazar yerleri üzerinden de yapsanız belli kalite standartlarında verilere ihtiyacınız var. Ürünlerinizin satması için mutlaka beyaz zeminde dekupe görsellere, lifestyle fotoğraflara, kullanımını gösteren kısa videolara ve çeviri olarak değil, Amerika yaşam kültürüne göre yazılmış açıklama metinlerine ihtiyacı var. Ürün açıklamalarınızın ağırlık, ebat, materyal detayları, kullanım koşulları, özendirici pazarlama metni , SEO odaklı içerik detayı dahil uzun ve profesyonel olması gerekir.

Kültürel farklılıklar: Doğru ürünün seçilmesi ve doğru tanıtım en çok hata yapılan adımlardan. Buna en güzel örnek bizim dillere destan simidimiz. Amerika’da simit satmak isterseniz bunu anlatacak ve tanıtacak çok büyük bir bütçe harcamanız ve onların kullanım şekline uygun tarifler ile sunmanız lazım. Ancak bu büyük çaba yerine bunun Amerika’da hali hazırda yer alan ve çok sevilen bagel’ı satmak daha anlamlı olabilir. Fotoğraf çekiminden tutun, kullanım alanlarına kadar sattığınız ürününün günlük kültüre uygun olduğundan emin olmanız şart. Bunun için de Amerikalı ajanslar ile çalışmak çok önemli.

Müşteri memnuniyeti ve iade: Amerika’da sorgusuz sualsiz, zaman sınırı olmayan bir iade süreci olduğunu asla unutmayın.  Müşteriniz ürünü kullanıp, belli bir süre sonra beğenmese bile geri gönderebilir ve sizden parasının tam iadesini isteyebilir. Bankanız size sormadan para iade talebini anında olumlu yanıtlar. Belli kurallar dahilinde iade kabul etseniz bile kötü online referans almamak için iadeyi almak zorunda kalabilirsiniz.  Tek iade alınmayan ürün kişiye özelleştirilmiş ürünlerdir. 

Markalaşmadan satış yapabileceğine inanmak: Bu büyük ve rekabetin yüksek olduğu pazara marka olmadan, marka hikayenizi yazmadan, rakiplerinizden üstün yanlarınızı belirtmeden girmeye çalışmak eğer müthiş ve farklı bir ürün satmıyorsanız çok zor. Pazar yerleri bile web sitenizi, sosyal medya hesaplarınızı inceledikten sonra size onay verir.

 Reklam bütçelerini yanlış öngörmek: Pazarlamanın ana vatanı Amerika ürününüze yeterli tanıtım harcamasını yapmadıkça size bir yere getirmez. Eğer doğrudan müşterinize ulaştığınız bir iş yapıyorsanız dijital harcamanız kadar satışınız olacaktır. Reklam harcama öngörünüzü ve gelebilecek potansiyel satış rakamlarını mutlaka bir uzman ile çalışarak, bütçenizi baştan doğru öngörün. Üretim, sevkiyat, şirket kurulumu  gibi tüm masrafları yaptıktan sonra bu gerçek ile karşılaşılması en sık rastladığımız sorunlardan biri.

Yanlış ve sabit fiyat garantisi: Eğer B2B yani Business to Business bir iş yapacaksanız, ürünün maliyetindeki hareketlilik en çok yaşanan sorunlardan bir diğeri. Çin ile çok hacimli ticaret yapan Amerika iki yıllık sabit rakam garantisi kolayca alırken bizim altı ayda bir fiyat değişikliğimizi asla kabul etmeyecektir. Aynı konu Amerika’ya mal satarken rakip ülkelerin kimler olduğunu aklımızda tutmamızı da öngörüyor. Çin, Pakistan, Hindistan bizim yarı fiyatımıza benzer ürünü satarken bizim çok şansımız olmayacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir