Gelecek Hizmet Olarak Pazarlamada mı?

İhtiyacımız kadarını kullanmamızı sağlayan; Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service-SaaS) hayatlarımıza yerleşmeye başlarken, şimdilerde işletmelerin de ihtiyaçlarına göre pazarlama faaliyetlerinden yararlanmalarını sağlayan; Hizmet Olarak Pazarlama (Marketing as a Service-MaaS) gündemde.

Bundan 15-20 yıl önce, dünyanın herhangi bir yerinde yabancı insanların evlerinde konaklama konusunda fikirleri sorulsaydı, büyük bir ihtimal ile oldukça garip karşılanırdı. 2007 yılında San Francisco’da gerçekleşecek olan tasarım konferansı için tüm otellerin aylar öncesinden tutulması sonucunda; Rhode Island Tasarım Okulu’ndan arkadaş olan Joe Gabbia ve Brian Chesky, kendi evlerini ve çevrelerindeki komşularını biraz daha fazla para kazanma konusunda ikna etmek için AirBed & Breakfast adlı iş fikrini geliştirdiler. Bin dolarlık kâr ile başlayan bu macerayı, küresel çapta insanların seyahat ve konaklama alışkanlıklarında devrim yaratacak kadar büyük, daha sonra adı Airbnb olarak değişecek olan bir start-up haline getirmenin ilk adımını attılar.

Günümüzde satın almaya gerek olmaksızın son moda tasarımcılara ait aksesuarları takabilir, ihtiyacınız olan otomatik aletleri istediğiniz zaman kullanabilir, çiftçilik yapmadan taze meyve-sebze tüketebilir ya da hayalinizdeki arabaya ihtiyacınız olduğu zaman binebilirsiniz. Dahası satın almaya gerek olmadan en sevdiğiniz sanatçının albümünü Spotify üzerinden dinleyebilir ya da keyifle takip ettiğiniz dizinin yeni sezonunu, Netflix üzerinden aylık aboneliklerle izleyebilirsiniz.

Ekonomide gelişen sahip olma yerine ihtiyaç halinde kullanma mantığı yalnızca tüketicilerde değil, işletmelerin de iş yapma biçimlerinde yıkıcı etkiler yarattı. Tüketiciler olarak; Hizmet olarak yazılım (Software as a Service-SaaS) sayesinde talep ettiğimiz kadar hizmeti satın almaya aşina hale geldik. Şüphesiz ki, son on yılda yaşanan bu değişimlerden en çok etkilenen departman pazarlama oldu. Peki, tüketicilerin ön koltukta oturmaya başlamasıyla gitgide işleri zorlaşan markaların daha büyük deneyimler yaratarak aradan sıyrılabilmesi için, pazarlama faaliyetlerini hizmet olarak mı kullanmaları gerekiyor?

Daha öncesinde havayolu hizmeti satın alan bir müşteri ile işletme arasındaki ilişki, yolcunun uçaktan inmesiyle son buluyordu. Oysa günümüzde, havaalanından ayrılmak için ayarlanan Uber’e geç kalmamak için hatırlatıcı yollanmasından, terminale varır varmaz sunulan yemek hizmetine kadar müşteriye hizmet öncesi ve sonrasında tam bir deneyim yaşatmaları gerekiyor. Üstelik hiçbir müşteri, bu hizmet sağlayıcılarının işletmeye ait olup olmamasını önemsemiyor. İşte tam olarak bu nedenle Delta, Lyft ile işbirliği gerçekleştirildi.

Bunun bir başka örneği de Alexa, Echo ve HomePod ve Siri gibi modern araçlar. Cihazlarımız, bizim için şeyler yapabilen ve satın alabilen pazarlama servislerine dönüşüyor. Örneğin; evinizde kağıt havlu biterse, Alexa'ya Amazon'dan kağıt havlu almasını söyleyebilirsiniz veya Siri'den sizin için bir Uber çağırmasını isteyebilirsiniz. Airbnb örneğine dönecek olursak, İstanbul’da konaklama rezervasyonu yaptırırken, Tarihi Yarımada turu satın almanızı sağlayan bir hizmeti de anında deneyiminize ekleyebilirsiniz.

Tüm deneyimlerin isteğe ve anlık ihtiyaçlara bağlı olduğu günümüzde, hizmet olarak pazarlama kavramı; işletmelerin yeni pazarlama trendlerini hızlı ve etkili bir şekilde işletmelerine adapte etmelerine yardımcı oluyor. Pazarlamanın hizmet olarak satın alınması, özellikle küçük işletmelerin oyuna dahil olmasında oldukça etkili bir çözüm yaratabilir. CB Insights tarafından araştırmaya göre; startupların %90’ı başarısızlığa uğruyor ve bu başarısızlıkların en önemli 10 nedeninden 6 tanesi pazarlama stratejilerine dayanıyor.

 Hizmet Olarak Pazarlama Faaliyetlerinin Avantajları

İşletmenin kendi pazarlama ekibi, markanın tüm özelliklerini bilebilir ancak niş alanlarda yaratılan alternatif pazarlama hizmetleri için dışarıdaki ekipten yararlanmak, faaliyetleri daha etkili hale getirecektir.

Uzmanlık: Pazarlama desteği hizmet olarak sağlandığı zaman, işletmenin kendi ekibi de bu uzmanlıktan yaralanacaktır. Hizmet olarak pazarlamayı sunan işletme, gerçek bir niş pazarlama deneyimi yaratabilir.

Perspektif: Hizmet olarak pazarlama faaliyetleri sayesinde, ölçümler ve analitikler kolayca ele alınabildiği için daha etkin ve maliyet avantajlı bir süreç oluşturulabilir.

Esneklik: Daha öncesinde bilgi teknolojilerinde, insan kaynaklarında ve muhasebede kullanılan bulut bilişim, pazarlama faaliyetlerinde de kullanılabilir. Böylelikle gerçek zamanlı pazarlama faaliyetlerinden çok daha kolay şekilde yararlanılabilir.

Verimlilik ve zaman yönetimi: Yalnızca kendi temel görevlerine odaklanan iç pazarlama ekibi sayesinde çok daha verimli ve çevik sonuçlar yaratılabilir.

Sonuç olarak markalar, rakipleri üzerinde avantaj elde etmeye çalışırken, tüketicilerin ilgisini çekmenin gitgide zorlaştığının farkındalar. Bu anlamda onları asıl işlerine yoğunlaştıracak ve farklı deneyimler sunacak kadar donanımlı hale getirecek alternatif pazarlama hizmetlerine ihtiyaçları var. Çünkü; artık sadece tüketicilerin ihtiyaç duyduğu anı tespit etmek yeterli değil, aynı zamanda tüketicilerin ihtiyaç anını da onlar için kullanmak gerekiyor.

Tüm bunları yaparken de markaların hatırlaması gereken en önemli şey; tüketicilerin kaybedecek tek bir dakikası bile yok!

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir