Son Reklamıyla İflasına Tuz Biber Eken Marka: Wenice Kids

Talihsiz markalar serimizin başrolünde bugün bir zamanların “tekstil devi” olarak anılan Wenice Kids var.

Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk çocuk giyim markası olmakla ün salan Wenice Kids’in temeli 1993’te İstanbul Laleli’de kurulan Kuşam Tekstil’e dayanıyor. Kuşam Tekstil’in bir markası olarak çocuk giyim alanında bir zamanların devi olan bu marka, şirkete adımını yönetici olarak atan Oktay Özdemir’in şirketten %12’lik pay alması sonrası markanın güçlenmesine ön ayak olması ile başladı.

Özellikle 2008-2010 arası oldukça hızlı büyüyen marka Türkiye ile beraber yurt dışında da birçok mağaza açarak toplamda 512 mağazaya ulaşmıştı. Özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 68 ülkedeki 480 mağazası ve 1250 satış noktasıyla çocuk giyiminde önemli bir marka haline dönüşen Wenice Kids, başarıdan başarıya koşuyordu. Hatta İngiliz çocuk giyim markası Adams Kids’in de satın alınması gündemdeydi.

2010 yılında ise çocuk giyimde Dünyada “en fazla mağazaya sahip marka” haline gelme hedefleri vardı.

Uygun fiyat stratejisiyle geniş bir koleksiyonda çalışan marka, öylesine büyüyordu ki, ürünleri Çin pazarında taklit edilmeye bile başlamıştı. İletişimi de çocuk kıyafetlerinin genelde pahalı olmasının aksine Wenice Kids’te satılan ürünlerin ucuz ve kaliteli olduğu üzerinden kurarak, ailelere de çocuk kıyafetlerine fazla para vermenin anlamsız olduğunu anlatan markanın döneminde yaptığı bir reklam ise büyük bir tepki ile karşılaşmıştı.

“Çocuk İstismarına Son” sloganı ile yayınladıkları videoda karanlık bir atmosferde “ el kadar elbiseye 55 lira, bacak kadar pantolona 45 lira isteyen markalarına karşı Wenice Kids var” diyen reklam her ne kadar markanın ürünlerin uygun fiyatlı olduğunu anlatmak için çekilmiş gibi dursa da ters tepmişti.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hbHrq-0MRUs

Reklam, insanlar tarafından “ tüyler ürpertici” olarak nitelendirildi. Öyle ki reklamın yayından kaldırılmasını isteyen birçok kişi, “ Çocuk İstismarı” kavramının içinin boşaltıldığını ve böyle önemli bir konuda çocuk istismarı kavramının sadece kendi reklamlarını yapmak ve çocuk kıyafetlerini aşırı kar ile satan markalara karşı bir tepki olarak kullanılmaması gerektiğini ifade ettiler. Yoğun tepkilere karşı Wenice Kids aşağıdaki açıklamayı yaptı ve reklamı yayından kaldırmadı. Yaptığı yanlış hamlenin ve kullandığı kavramın ticarileştirilemeyecek kadar önemli bir soruna değindiğinden habersizdi.

Hızlı büyümenin ve alınan yanlış kararların getirdiği bazı olumsuz durumlar şirketin mali sıkıntıya girmesine neden olmuştu. Ancak hızlı yükselişi ve piyasada yarattığı bilinirlik sayesinde özel sermaye fonu Eurasia Capital Partners liderliğinde üç fon ortak oldu. Artık Wenice Kids’in %49’luk kısmı Hollandalı WncKids Holding’e geçmişti. Şirket artık kendi başarısını Laleli’den Amsterdam’a olarak ifade ediyordu. Ancak yabancı ortağın getirdiği sıcak para şirketi sadece bir yıl idare edebilecekti.

İflas erteleme isteyen şirketin iyileştirme planı mahkeme tarafından inandırıcı bulunmadı. Şirketin deposundan 70 kamyon mal kaçırıldığı, sahte satış faturaları ile bilançoların şişirildiği ve stokta görünen ürünlerin aslında gerçekte var olmadığı Wenice Kids dünyası en zor dönemlerini yaşıyordu.  512 mağazasından iflas ettiği tarih 2012’ye kadar 30 mağazaya düşen Wenice Kids mağazalarının “Sobe” ve “Joker” isimlerine dönüştürülmeye çalışıldı.

Ve nihayetinde 2012 Türkiye’nin belki de döneminde en başarılı sayılabilecek çocuk markası Wenice Kids’in iflasına karar verildiği yıl oldu.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir