Bir freelance internet sitesi tasarımcısı olma yolculuğu, yeni başlayanlar için oldukça zorlu bir süreçtir. Ancak işinizi doğru yaparsanız, bağımsız bir çalışan olarak başarılı bir kariyere sahip olabilirsiniz. Tek başınıza bir iş kurmanın en zor yanı, genelde nereden başlayacağınızı bilememektir. GoDaddy'nin bu konu hakkında paylaştığı yazı ise bir web tasarım işine nasıl başlanabileceğini adım adım anlatıyor.
1. Zemin Hazırla
Gerçek bir tasarım işine başlamadan önce işe uygun bir zemin hazırlamak için planlama yapmak gerekiyor.
Uzmanlığınızı Güçlendirin
Becerilerinizi mümkün olan en üst düzeye getirmek için bir plan yapın. Her şeyde uzman olamazsınız, ama en azından temel bilgilerde ustalık seviyesinde olduğunuzdan emin olun. Bunun için öncelikle katılmak istediğiniz dersleri, atölyeleri ve seminerleri belirleyebilirsiniz.
Freelance Zihniyetini Benimseyin
Diğer freelance web profesyonellerinin ilk elden deneyimleriyle ilgili tüm bilgileri okumak bunun için güzel bir başlangıç olabilir. Bu kişiler tarafından yazılan makalelere göz atmanın yanı sıra, serbest çalışma ile ilgili kitaplara göz atabilir ve bilgi edinme amaçlı görüşmeler için diğer freelance web tasarımcılarıyla iletişime geçebilirsiniz.
İş Planınızı Yazın
İş planınız hizmetlerinizi, finansal planlarınızı, hedef kitlenizi ve hizmetlerinizi sunma stratejilerinizi açık bir şekilde belirtmelidir. Şu adımları izleyerek düzgün bir iş planı hazırlayabilirsiniz:
- İş vizyonunuzu ve kimliğinizi tanımlayın.
- Finansal hedeflerinizi belirleyin.
- Fiyatlandırma seçeneklerinizi belirleyin.
- Yeni ürünler ya da hizmetler etrafında uzun vadeli iş hedefleri belirleyin.
- Beklenen gider ve gelir konusunda bir tahmin yürütün.
- İdeal müşterilerinizi tanımlayın.
2. Topluluğunuzu Meydana Getirin
Sizin gibi web tasarım işiyle uğraşan diğer freelance çalışanlarla irtibat halinde olun. Rakipler, iş birlikçiler ve potansiyel müşteriler de dahil olmak üzere diğer kişilerle sizi bağlayan network kurma fırsatlarını araştırın. Bununla birlikte yerel buluşmaları ve diğer freelance web tasarımcılardan oluşan grupları arayın.
İdeal Ekibinizi Oluşturun
Sizinle senkronize olarak çalışan, tamamlayıcı hizmetler sunan, bilinen ve güvenilir bir iş ortağı ağı oluşturun. Bununla birlikte teknik ya da yaratıcı becerilerinizi gerektirmeyen işleri (muhasebe vb.) dışarıdan halletmeyi düşünün. Ayrıca iş ortaklarınızla bizzat bağlantı kurun ve onları tanıyın.
3. Çalışma Ortamınızı Kurun
İşinizi kesintisiz olarak yapmanıza imkan tanıyan bir ev – ofis ortamı oluşturun. Çalışma alanınıza dokunulmamasını garanti altına alan kurallar da dahil olmak üzere sınırlar belirleyin ve bunları uygulayın. Çalışma saatleri ve kesintilerin nasıl idare edileceği ya da engelleneceği gibi belirli kurallar oluşturmak için birlikte yaşadığınız diğer ev sakinleriyle birlikte hareket edin.
Bunların yanı sıra yakınınızda bulunmasını isteyeceğiniz ofis malzemelerini belirleyin. Bir ofis tedarik istasyonu kurun, böylece işinizi yapmak için düzenli olarak bel bağladığınız yazıcı kağıdı, etiket, klasör ya da diğer sarf malzemelerinizin bitmesi durumuyla asla karşılaşmazsınız.
Acil Durum Planı Yapın
Elektrik ya da internet kesintileri, evden çalışan kişiler için büyük bir problemdir. Bu yüzden kablosuz ağını kullanarak birkaç saatliğine de olsa çalışabileceğiniz kahve dükkanları, kafeler, kütüphaneler vb. yerleri iyi öğrenin. Bir elektrik ya da internet kesintisi mahallenizden daha ötesine de sıçrayabileceği için değişik mesafelerde birkaç farklı acil durum mekanı belirleyin. Bu tarz durumlarda bu mekanlar sizin için hayat kurtarıcı olabilir.
4. Donanıma ve Yazılıma Yatırım Yapın
Bir web tasarımcısıysanız, sağlam ve yetenekli donanıma ve yazılıma yatırım yapmak hayati bir öneme sahiptir. Bu yüzden ilk iş olarak büyük bir monitör, yazıcı ve tarayıcı da dahil olmak üzere alabileceğiniz en iyi bilgisayar ve çevre birimlerini satın alın. Ayrıca müşterilerin internet sitelerinde kullanmak için fotoğraf çekiyorsanız, bir kamera satın almayı da düşünebilirsiniz. Bununla birlikte mevcut bilgisayarınızın çalışamaz hale gelmesi durumunu göz önüne alarak yedekte işlerinize devam edebileceğiniz bir dizüstü bilgisayar bulundurmanız iyi olabilir.
Donanım işini hallettikten sonra sıra geldi yazılıma. Öncelikle hangi yazılımlara ihtiyaç duyacağınızı belirleyin ve yazılım satın almanın mı, aylık ücret ödeyerek bir bulut servisinden faydalanmanın mı daha uygun maliyetli olduğunu değerlendirin. Ayrıca finansal takibi sağlayan, Zoom gibi video toplantılar yapmaya imkan tanıyan ve LogMeIn ya da GoToMyPC gibi uzaktan oturum açma yeteneğine sahip bulut tabanlı yazılımları edinmeyi de unutmayın. Son olarak Dropbox ya da başka bir sağlayıcı aracılığıyla bir dosya paylaşım hesabı kurmanız da faydalı olabilir.
Bunların yanı sıra bilgisayarlarınız için güvenilir güvenlik ve yedekleme stratejilerini de göz ardı etmeyin. Mesela Crashplan ya da Carbonite gibi bir çevrimdışı dosya yedekleme sistemi seçebilirsiniz. Bunun dışında harici bir sunucuya tam bir bilgisayar yedeği isteyip istemediğinize karar verin ve istiyorsanız, bunun başlangıçtaki donanım bütçenize ekleyin.
5. Finans ve Muhasebe Sistemlerini ve Süreçlerini Ayarlayın
İşinize başlamadan önce ayrı bir banka hesabı açın, hatta gerekli olduğunu düşünüyorsanız bir kredi kartı da edinin. GoDaddy Online Bookkeeping, Quickbooks Online ya da FreshBooks gibi bir muhasebe yazılımı seçin. Hatta hesap tablonuzu ve muhasebe yapınızı oluşturmak için bir mali uzmandan danışmanlık almayı düşünmeniz yararınıza olur. Bununla birlikte finansal soruları yanıtlamanın yanı sıra vergilerle de başa çıkabilen bir vergi uzmanı ile uzun vadeli bir ilişki kurmayı da düşünün.
Ödeme Alın
Sürekli değişen vergi yasalarıyla uğraşmamak ve mali formların düzgün bir şekilde doldurulmasını garantiye almak için bir bordro hizmeti kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunun haricinde fiyatlandırma modeli oluşturma, faturalandırma ve online ödeme kabul etme de dahil olmak üzere parayı nasıl idare edeceğinizi belirleyin.
Faturalandırma süreçlerini ve politikalarını belirleyin:
- Fatura Oluşturma
- Faturanın Müşteriye Teslimatı
- Fatura Tarihlerine Göre Ödeme Bitiş Tarihi
- Mevduat Şartları
- Geç Ödemeler İçin Cezalar
- Ödenmemiş Faturaların Sonuçları
Ödemeleri nasıl kabul edeceğinizi aydınlığa kavuşturun:
- Çek
- Kredi Kartı
- PayPal Benzeri Hizmet Sağlayıcılar Aracılığıyla Online Ödeme
6. Pazarlama ve Reklama Dalış Yapın
Potansiyel müşterilerinizin rakipleriniz yerine sizinle çalışmak istemelerini sağlayacak ilgi çekici bir hikaye anlattığınızdan emin olun. Bunun için öncelikle markanızı ve markanızın ayırt edici özelliklerini tanımlayın. Daha sonrasında ise şu sorulara cevap bulun:
- Rakibiniz yerine neden sizinle çalışmalıyım?
- Sizi diğerlerinden daha iyi yapan şey nedir?
- Neden bir ajans yerine bir freelancer ile çalışmalıyım?
Online Varlığınızı Oluşturun
İşinizi sergileyen, sunduğunuz ürünü ya da hizmeti gösteren ve politikalarınızı kapsayan aracı meydana getirin ve sosyal medya hesaplarınızı açın. Daha sonrasında ise kendi internet sitenizi hazırlayın ve internet sitesinde mutlaka hikayeniz, iletişim bilgileriniz, sağladığınız hizmetler, portfolyonuz, referanslarınız gibi bilgilere yer verin.