24 Haziran Seçimlerinin Sosyal Medya Ayağı

Sosyal medya sadece sosyal hayatımızı etkileyen bir eğlence aracı olmaktan çıkalı çok olmuştu. Özellikle yeni neslin haber alma kaynağı olarak kullandığı sosyal medya ve internet artık Türkiye'de ve dünyada siyaset için de önemli bir mecra haline geldi. Önümüzdeki 24 Haziran seçimleri için de sosyal medya bir hayli önem teşkil ediyor.

Yakın zamanda patlak veren “Cambridge Analytica” skandalı ile 50 milyona yakın Facebook kullancısının bilgileri izinsiz olarak alınıp ABD seçimleri için kullanışmıştı. Bunun haricinde Rusya'nın yine aynı seçimlere Facebook üzerinden müdahale ettiği de konuşulmuştu.

Türkiye'ye bakacak olursak önümüzde 24 Haziran seçimleri var ve hem partiler hem de Cumhurbaşkanı adayları dur durak bilmeden kendilerini ifade etmek, oy toplamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Parti başkanları ve Cumhurbaşkanı adayları meydanlarda halkı konuşarak ikna etmeye çalışırken bir yandan da sosyal medyada ve internette ilginç reklam kampanyalarına imza atılıyor.

Sosyal medyayı en aktif kullanan kesim gençler ve 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak 59 milyon seçmenin 1 milyon 500 bininin gençlerden oluştuğunu göz önünde bulundurmak gerekli.

Örneğin İYİ Parti Google reklamlarıyla ilginç bir kampanyaya kurguladı. Belli anahtar kelimelerle Google’da arama yaptığınızda, karşınıza ilk olarak İYİ Parti’nin Google reklamları çıkıyordu. Bu anahtar kelimelerden biri “gençler". Google arama motorunda “gençler” kelimesini arattığınızda sizi karşılayan İYİ Parti reklamında, “Hükümetin Unuttuğu Yaş Aralığı” ve “Artık Yalnız Değilsiniz” sloganları ön plana çıkarken bu Google reklamının alt metninde ise “İYİ Parti İktidarında Mutlu Olacağına Kesin Gözüyle Bakılacak Kişiler” şeklinde bir ifade yer alıyordu. İYİ Parti bu çalışmayla sosyal medyada epey konuşuldu ve genç seçmene ulaşmayı başardı.

İYİ Parti'nin bu hamlesinin ardından MHP de bir hamle yaptı. Google’da “İyi Parti” kelimesine reklam veren MHP, arama yapan kullanıcıları “Ülkücülük MHP’de Olur | Başbuğ Alparslan Türkeş” sözleri ile kendi web sitesine yönlendirdi.

Google reklamlarının dışında YouTube da seçimler için oldukça aktif olarak kullanılıyor. Cumhurbaşkanı adaylarının mitinglerini Türkiye'nin dört bir yanından canlı olarak YouTube üzerinden izleyebiliyoruz ve YouTube canlı yayın platformunda izleyiciler konuşma kısmında düşüncelerini aktarabiliyorlar.

Twitter'ın en çok kullanıldığı ülke olmamız nedeniyle elbette seçimin kalbi de en hızlı orada atıyor. Twitter için Cumhurbaşkanı adayları, partiler ve seçmenin birbirlerine en yakın olduğu sosyal medya platformu Twitter. 2011 seçimlerinde Twitter'ın önemini keşfeden siyasi partiler bu mecrayı boş bırakmak istemiyor. Örneğin; HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş,Twitter üzerinden 24 Haziran seçimlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Demirtaş aralarında gazetecilerin de olduğu kullanıcıların sorularını yanıtlamıştı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir