2025’e Kadar Gerçekleşmesi Beklenen Yenilikler

(Okurken iyi gider.)

Dördüncü sanayi devrimi, birçok sektörde bozulma yaratarak taşları yerinden oynatıyor, şirketleri köklü değişikliklere zorluyor. Dünya Ekonomik Forumu’na bağlı küresel gündem konseyi tarafından yapılan bir araştırmada; bilgi ve iletişim sektöründe çalışan 800 üst düzey yönetici ve uzman, dördüncü sanayi devriminin tetiklediği gelişmelerin neler olabileceğini öngörmeye çalıştı. Buna göre dünyayı, 2025 yılına kadar aşağıdaki yenilikler bekliyor.

  1. İnsanoğlunun %10’u, internete bağlanabilen elbiseler giyecek.
  2. 3B yazıcı ile basılan ilk karaciğer nakli gerçekleştirilecek, ki bunu başka organlar da takip edebilir.
  3. 1 trilyon sensör internete bağlanacak. Sensörler, robotların birbirleriyle diyaloğa geçebilmesi ve ortak öğrenme anlayışı geliştirebilmeleri için çok önemli olacak.
  4. Nüfusun %90’ı düzenli internet erişimine sahip olacak. Bu, SpaceX ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk’ın uzaya göndereceği binlerce küçük uydu üzerinden dünyanın her köşesine sunmayı planladığı “Özgür İnternet” projesiyle hayata geçebilir. Elon Musk ile aynı amaca sahip bir şirket daha var. O da Boeing.
  5. İnsanların %80’i dijital bir varlığa sahip olacak.
  6. 3B yazıcı ile ilk otomobil üretilecek.
  7. Bir devlet, nüfus sayımını büyük veri kaynaklarını kullanarak gerçekleştirecek.
  8. Okuma gözlüklerinin %10’u internete bağlanacak. Örneğin, bir kelimenin anlamını bilmiyorsak gözlüğümüz üzerinden hemen öğrenebilecek veya o kelime ile ilgili sözlüklerde ne yazıldığını araştırabileceğiz.
  9. Implant edilebilir ilk mobil telefon piyasaya sürülecek. Bunu, başka cihazlar takip edebilir.
  10. Toplam tüketici ürünlerinin %5’i, 3B yazıcı ile basılan ürünlerden meydana gelecek.
  11. İnsanların %90’ı, reklam destekli olsa da sınırsız ve ücretsiz depolamaya sahip olacak. Hayır, şu andaki Çin menşeili sınırsız ama ortak kullanımlı, güvensiz depolama çözümlerinden bahsetmiyorum. Onları hiç önermiyorum güvenlik açısından.
  12. Toplam dünya nüfusunun %90’ı akıllı telefon kullanacak.
  13. ABD yollarındaki bütün otomobillerin %10’u sürücüsüz olacak. Buna, seyir halindeki otomobili şarj edebilen yolları da eklersek harika olabilir.
  14. Bir devlet, ilk defa blockchain üzerinden vergi tahsilatı yapacak. Blockchain teknolojisinin ne olduğu şu TED videosunda çok güzel anlatılmış.
  15. Evlerdeki internet trafiğinin %50’den fazlası ev aletleri ve mobil cihazlar için kullanılacak. Buradaki tetikleyici gelişme nesnelerin interneti (IoT) olacak.
  16. Küresel ölçekte paylaşımlı otomobil kullanımı, özel otomobil kullanımını geçecek.
  17. Trafik lambalarına ihtiyaç duymayan, 50.000 üzerine nüfusa sahip ilk şehir ortaya çıkacak. Buradaki tetikleyici gelişme ise sürücüsüz otomobiller.
  18. Küresel GSYİH’nin %10’u blockchain teknolojisi üzerinde tutulacak.
Dördüncü sanayi devriminin bozucu ve taşları yerinden oynatan etkisiyle önümüzdeki dönemde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark azalırken kritik konu, bir ülkenin inovasyon yapıp yapmadığı olacak. İnovasyon derken, örneğin bir ülke için yeni olsa da dünya çapında modası geçmiş, pazarları çoktan kapılmış bir konuya yatırım yapmaktan değil; henüz pazarı oluşmamış veya yeni oluşan, dördüncü sanayi devrimi ile trend olacak noktalara yatırım yapabilme kapasitesinden söz ediyorum. Ülkeler arasındaki fark; inovasyon yapabilme ve yeni endüstrinin sunduğu imkanları entegre ve yenilikçi şekilde kullanabilme yeteneklerine göre açılacak.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir