• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

2021’de Pazarlamayı İleriye Taşıyacak 3 Teknoloji

Begüm Canbaz / 30 Aralık 2020
facebook twitter

Video konferans platformlarından sohbet robotlarına kadar, koronavirüs salgını hem tüketicileri hem de pazarlama ve marka yöneticilerini daha önce belki de hiç kullanmadıkları teknolojileri, araçları kullanmaya yöneltti. Yüz yüze olmak birçok risk taşıdığından insanları farklı şekillerde bir arada tutan teknolojiler ve uygulamalar bu sene normalde hiç olmadığı kadar önem kazandı. 2021 yılına gelirken bakalım bu teknolojik eğilimlerden kaç tanesi kalıcı olarak hayatımızda yer alacak, kaçı karantina hayatının bir parçası olarak unutulup gidecek?

Adweek‘ten Patrick Kulp’un kaleme aldığı yazı, hayatımızı kalıcı olarak değiştirecek teknolojilerden bahsediyor. Özellikle pazarlama alanı için ilham verici olan bu yazıyı sizler için derledik.

2021’de Belirsizliği Yönetmek

Artırılmış Gerçeklik ve 5G

Ocak 2020’de Apple’ın CEO’su Tim Cook tarafından geleceğin büyük bir parçası olarak tüm hayatımıza yayılacağını öngördüğü artırılmış gerçekliğin yayılımı, koronavirüs nedeniyle adeta hız kazandı. Pandemi fiziksel aktiviteleri zorlaştırdı. Dolayısıyla markalar da özellikle tüketicilerin ilgisini çekmenin etkileşimli bir yolu olarak bu formatı benimsedi.

Fiziksel dünyada 3D grafiklerin üst üste bindirilmesini içeren teknolojiyi, mağazaların fiziksel mağaza rafları veya soyunma odaları yerine sanal ortamlar oluşturmak için benimsemesi, aslında arttırılmış gerçeklik için sadece bir başlangıç. Ancak tabii ki Snapchat ve Instagram gibi sosyal platformlar, arttırılmış gerçekliği her zamankinden daha hızlı ve daha erişilebilir hale getirmek için salgından çok daha önce çalışmaya başlamış ve temelini atmıştı.

Sanal ve Artırılmış Gerçeklik, Müşterilerin Online Alışverişe Daha Sıcak Bakmalarını Sağlıyor

2020 yılı ile beraber hayatımıza giren 5G teknolojisi, her ne kadar Türkiye’de şu anda kullanıma hazır olmasa da tüm dünyayı değiştirmek üzere. 5G teknolojisi, daha büyük dosya boyutlarını, daha yüksek yükleme hızlarını ve dolayısıyla da daha ayrıntılı ve sürükleyici grafikleri destekleme becerisiyle teknoloji için daha fazla kapı açma potansiyeli taşıyor.

Sentetik Medya ve Deepfake

Bu yıl salgın önlemleriyle sık sık kesintiye uğrayan video prodüksiyon süreçleri ve maddi sıkıntılar nedeniyle pek çok marka önceden de bahsettiğimiz yapay zeka destekli deepfake projelere imza attı.

CGI ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte oldukça gerçekçi sahte görüntüler oluşturmayı mümkün kılan deepfake teknolojisini, Spotify ve Hulu gibi pek çok marka kullandı. Hulu, NBA oyuncusu Damian Lillard’ın yüzünü dublörün yüzüne yerleştirmek için bu teknolojiyi kullandı ve böylece yıldızın çekim için fiziksel olarak orada bulunmasına gerek kalmadı. Spotify ise The Weeknd’in avatarını kullanıcıların dinleme alışkanlıkları hakkında yorum yapacak şekilde programladı.

2020 ve Ötesinin En Distopik Teknolojileri

2021 yılında, evden çıkmadan bir reklam veya film çekilebilme ihtimali her ne kadar absürt gibi gözükse de teknolojinin gelişmesiyle beraber bu fikir hiç de imkansız olmayacak. Deepfake teknolojisi video üretim süreçlerini kökten değiştirecek ve pazarlamanın pek çok alanında kullanılmaya başlanacak.

Yapay Zeka ve Dil Öğrenme Modelleri

San Francisco merkezli yapay zeka araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından bu sene geliştirilen GPT-3 ile yapay zeka dünyası tamamen boyut atladı diyebiliriz. İnsanları taklit etme yeteneğine sahip yapay zeka tarafından konuşan dil modeli, sorulara cevap verebiliyor, tercüme yapabiliyor ve hatta roman yazabiliyor.

GPT-3 sayesinde dünya artık insan ile bir makinenin yazısını birbirinden ayırt edebilmenin çok zor olduğu bir noktaya ulaştı. Geçen sene tanıtılan GPT-2’ye göre büyük ölçüde geliştirilmiş tutarlılığı ve becerisi ile GPT-3, gelecek yıllarda her türlü ticari dil uygulamasını dönüştürme potansiyeline sahip olacak.

OpenAI, Paylaşmanın Tehlikeli Olduğunu Düşündüğü Yapay Zekayı Paylaştı

OpenAI’nin yanı sıra Google‘da kendi yapay zeka algoritması ile gündemde. 2019 yılında tanıtımı yapılan BERT güncellemesi ile Google üzerinden yapılan aramalarda kelimeler ayrı ayrı işlenmek yerine, bütün kelimeler mantıksal bir değerlendirmeye tabi tutulacak ve en tutarlı en doğru sonuçlar sıralanacak.

Şüphesiz ki yapay zeka kullanımı Google veya OpenAI ile sınırlı kalmayacak. 2021 senesinde insan gibi davranan yapay zeka kodlamaları sayesinde özellikle tüketici davranışlarını tahmin edebilmek pazarlamacılar için önemli bir kaynak olacak.

Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama
Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama

GlobalWebIndex’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, çalışanların %23’ü evden daha sık çalışmak istediklerini belirtiyor. Araştırma sonucuna göre, evden çalışma eğiliminin yükselmesiyle birlikte dijital pazarlama ihtiyacı artacak ve işletmeler pazarlama etkinliklerini daha fazla […]

comment 0
share
Etiketler
5G artırılmış gerçeklik Deepfake featured OpenAI pazarlama teknolojileri teknoloji trendleri yapay zeka

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elon Musk, Neuralink Cihazını Cuma Günü Tanıtacak

Ayşe Göl / 26 Ağustos 2020
facebook twitter
Elon Musk, Neuralink Cihazını Cuma Günü Tanıtacak

Elon Musk, gizemli nöro-teknoloji firması Neuralink'in cuma günü 18:00'da muhtemelen beyin-makine arayüzü olan bir cihaz tanıtacağını söyledi. Musk, beyin gücümüzü destekleyerek yapay zekaya ayak uydurmasına yardımcı olmak için BMI cihazlarının gerekli olduğunu düşündüğünden defalarca söz etmişti. Ancak amaç şu anda çok daha basit: İnsanların telefonları veya bilgisayarları zihinleriyle kontrol etmelerini sağlayan yerleştirilebilir bir cihaz yaratmak.

Elon Musk, 28 Ağustos'ta gelişmelerle ilgili güncellemeleri duyuracağını temmuz ayında açıklamıştı. Şimdi ise güncellemenin, şirketin teknolojisini beyine bağlamak için tasarlanmış ikinci nesil bir robotu ve "gerçek zamanlı olarak ateşlenen" bir nöron tanıtımını içereceğini açıkladı, ancak bunun ne anlama geldiği tam olarak belli değil.

https://twitter.com/elonmusk/status/1298494373278220290?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1298494373278220290%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2020%2F8%2F26%2F21402240%2Fneuralink-august-2020-event-brain-machine-interface-working-demonstration

Elon Musk’ın Tesla ve SpaceX gibi diğer girişimlerinin yanında bile Neuralink iddialı kalıyor. Nöro-teknoloji şirketi, insan beynine "iplik" olarak adlandırdığı, saç telinden daha ince ve esnek elektrotlar kullanarak bağlanmak istiyor. Mevcut BMI cihazları, bu iş için hasara neden olabilecek sert elektrotlar kullanıyor. Ancak esnek elektrotları yerleştirmek çok daha hassas ve zorlu bir iş olduğundan şirket, işi yapmak için robot gibi bir "dikiş makinesi" oluşturmaya odaklanıyor.

Sonuç olarak Neuralink, BMI'lar için kurulum sürecini bir lazer göz ameliyatı kadar müdahalesiz hale getirmeyi, hatta genel anestezi ihtiyacını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Musk daha önce, işlem için yüksek eğitimli beyin cerrahlarına duyulan ihtiyaçla ilgili maliyetlerin ve kısıtlamaların üstesinden gelebilmek amacıyla BMI'lar için otomatik lazer benzeri bir sürecin gerektiğinden bahsetmişti. Musk'a göre bu noktadan hala uzakta olsak da, birkaç yıl içinde bu noktaya oldukça yaklaşabiliriz.

https://pazarlamasyon.com/elon-muskin-yeni-sirketi-neuralink-insan-beyni-yapay-zekayi-birlestirmeyi-hedefliyor/

Birçok bilim insanı, BMI'ların felçli insanlara ve nörolojik rahatsızlıkları olanlara yardım etme potansiyeli nedeniyle Musk'ın tıbbi alana katılımını memnuniyetle karşılıyor. Diğerleri, bu cihazların gelecekteki kullanımıyla ilgili iddiaların kanıtlanmamış olduğunu ve ilerleme için gereken zaman konusunda fazlasıyla iyimser olunduğu konusunda uyarıyor.

Geçen yıl Neuralink, 2020'nin sonunda klinik deneylere başlayacağını söylemişti; ancak bu hedefle ilgili başka güncelleme yapmadı. Neuralink, cuma günü gerçekleşecek etkinliği nasıl izleyebileceğimizi henüz açıklamadı, ancak nöro-teknoloji şirketinin YouTube kanalına göz atmak mantıklı görünüyor.

Amazon’dan Sanal Dublörünüzü Oluşturan Yeni Alışveriş Hizmeti
Amazon’dan Sanal Dublörünüzü Oluşturan Yeni Alışveriş Hizmeti

Amazon, ABD’deki tüm kullanıcıların kendi ölçülerine ve özelliklerine uygun tişörtler bulmasına olanak sağlayan kişiselleştirilmiş bir sanal giyim mağazası açtı. “Made for You”, girdiğiniz bilgiler ve görüntülerle sanal dublörünüzü oluşturuyor. Made […]

comment 0
share
Etiketler
5G artırılmış gerçeklik Deepfake featured OpenAI pazarlama teknolojileri teknoloji trendleri yapay zeka

Karantina Günlerinde Tek Ekran Kime Yeter?

Cansu Bolat / 20 Mart 2020
facebook twitter
Karantina Günlerinde Tek Ekran Kime Yeter?

Gemius, Corona virüs günlerinde farklılaşan tüketici davranışı ve öngörülerini paylaştığı rapor serisinde bu kez dijital TV tüketimine odaklanıyor.

Corona virüsten korunmak ve toplum sağlığını düşünen bilinçli bireyler olarak kendi rızamızla evlerimizde karantina uygulamasına geçtik. Bu süreçte insanlar bilgi ihtiyacını karşılamak için haber içeriği tüketimini arttırmış olsa da, endişe yaratan gündemden uzaklaşmak için de kafa dağıtıcı içeriğe ihtiyaç duyuyorlar. Burada iki farklı davranış tipinin TV’lerin dijital kanalları ile premium içerik sahibi dijital platformlara içerik tüketim artışı olarak yansıyacağı öngörülebilir.

Birincisi evde yalnız kalan ve gündemden biraz uzaklaşmak isteyen  bireyin iş yoğunluğu, iş saatleri ya da dizi saatlerinin paralel olması  sebebiyle ıskaladığı TV içeriklerini dijital VOD ya da TV’nin dijital platformundan tüketmesi, ikincisi ise aynı ailede yaşayan farklı yaş gruplarının, anne, genç birey, çocuk, baba gibi tüm gün tek bir TV ekranını paylaşamaması durumu. Genç bireyin dizi izlemek istediği saatte, aile büyükleri tartışma programlarını seyretmek istediğinde evde tek TV var ise çözümün dijital kanal olması kuvvetle muhtemel.

Gemius da, hayatın akışının sokaktan/ofisten eve taşınması ile birlikte tek kanalın yeterli olamayacağı bu günlerde dijital TV tüketim verilerinde 14-17 Mart dönemini bizler için derlemiş:

  • “Evde kaldığımız” Pazartesi ve Salı günlerine ait IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması günlük verileri özellikle dizi/premium content içeriği ile farklılaşan ve kodlu ölçümle tüm platformlarda toplam erişimde ilk 5 sırayı paylaşanfox.com.tr, puhutv.com, atv.com.tr, showtv.com.tr ve startv.com’nin kullanıcılarının bir yandan gündemi takip ederken, diğer yandan dijital premium content tüketmeye devam ettiklerini gösteriyor. İlgili sitelerin kesişimden arındırılmış  toplam gerçek izleyici erişimleri Pazartesi ve Salı günü kesintisiz şekilde artarak 17 Mart Salı günü 1.7 milyon rakamını geride bırakmış.

   Dijital TV Gerçek İzleyici Trendi(IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, Günlük Veri)
  • Site gerçek izleyici rakamlarını sosyal izolasyonun arttığı son 3 günlük dilimde tek tek incelediğimizde ise startv.com.tr’de %152, atv.com.tr’de %106, puhutv’de %104, showtv.com.tr’de %79 ve foxtv.com.tr’de %73’lük yükseliş kaydetmiş.
  • Toplam izleyici sayısının en yüksek noktaya ulaştığı 17 Mart tarihinde ortalama bir kişinin içerik izleme süresi  1 saat 14 dakika olurken, kişi başına izlenilen ortalama video sayısı ise 2.3 olmuş.
  • Aynı güne Sosyo-demografik olarak da baktık. Buna göre 17 Mart tarihinde toplam izleyicilerin %52.5’ini kadınlar oluştururken, ABC1 SES grubunun %58 ile baskın segment olduğunu ve 25-34 yaşın öne çıktığı söylenebilir.

İlgili kanalların dizi/program kırılımı yapmış olanlarının dizi detayı incelemesini günlük IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması üzerinden inceleyebilirsiniz.

Adidas x The Simpsons Ayakkabı Tasarımında Krusty Burger Esintileri
Adidas x The Simpsons Ayakkabı Tasarımında Krusty Burger Esintileri

Spor giyim sektörünün en büyük isimlerinden biri olan Adidas, sevilen çizgi dizi The Simpsons ile yeni bir ayakkabı tasarlamak için iş birliği yaptı. Zaman zaman farklı ürün tasarımlarına giden ve […]

comment 0
share
Etiketler
5G artırılmış gerçeklik Deepfake featured OpenAI pazarlama teknolojileri teknoloji trendleri yapay zeka

2021’de Belirsizliği Yönetmek

Esra Baykal / 12 Aralık 2020
facebook twitter
2021’de Belirsizliği Yönetmek

Belirsizlik karşısında, plan yapmak kontrolün sizin elinizde olduğunu hissettirse de, kriz durumlarında bu planları dönüştürecek hıza sahip değilseniz, verdiğiniz emekler bir anda boşa gidebilir.

Ancak 2021 yılında, pazarlamacılar bunun yerine bilinmeyeni benimsemeli ve başından itibaren stratejilerine dahil etmelidir. Bunun nasıl olacağı her marka ve sektör için farklı olacaktır, ancak anlatacağım dört adımı izleyerek pazarlamacılar, ortaya çıkan yeni zorluklar ne olursa olsun, planlarının uyum sağlayacak kadar çevik olmasını sağlayabilir.

https://pazarlamasyon.com/2021-degerlerin-donustugu-yil/

Dönüşüme adapte olun: Geleneksel kanal satışlarının sekteye uğradığı bu dönemde, ev içi etkinlikleri ve alışverişi tetikleyecek tüm kanallarda var olun. Online spor derslerinden, eve servislere, nefis pizza unlarını online satmaya kadar bugüne dek denemediğiniz kanallarda yer alma cesaretini gösterin.

Müşterilerinize kattığınız değeri bulun: Tüm planlar ters gittiğinde, belirsizliğin içinden geçebilmenizi sağlamanın bir yolu, şu sorunun cevabını bilmektir: Müşterilerinize nasıl değer katarsınız? Örneğin, salgın meydana geldiğinde ve evde kalmaya başladığımızda bile IKEA,  dışarıda neler olup bittiğine bakılmaksızın müşterilerinin kendilerini güvende ve rahat hissedebilecekleri bir ev yaratmalarına yardımcı olmak için iletişimlerine devam etti. Sanal gerçeklik, özel kampanyalar ve pozitif mesajları ile hep yüreklere su serpti.

https://pazarlamasyon.com/2021-kisisellestirilmis-pazarlamanin-yili-olacak/

Ne kadar hızlı değişirlerse değişsinler, yükselen trendleri takip edin: İnsanların çevrimiçi olarak aradıkları şeyler, dinamik ve hızla değişen bir ortamda bile, bir sonraki adımda ne bekleyeceklerine dair ipuçları sunabilir. Google trendlerini düzenli kontrol edin, kalitatif araştırmalarınıza ara vermeyin.

Hızlı karar alın: Sıradan zamanlarda biz pazarlamacılar, mükemmel planlar geliştirmek için zaman ayırmak, odak gruplarını bir araya getirmek için haftalar harcama ve stratejilerimizi test edip sonra yeniden test etme lüksüne sahibiz. Bu yaklaşım, analiz felcine yol açabilir ve belirsiz zamanlarda, genellikle hızlı hareket etmek önemlidir.

Bunun yerine, şu anda bildiklerinizle mümkün olan en iyi pazarlama kararlarını vermeye odaklanın ve insanlar yanıt verdikçe ve yeni bilgiler geldikçe ayarlamalar yapın. Günümüz koşullarında bir pazarlama planı oluştururken, değişme olasılığının yüksek olduğunu anlayın ve dönüştürüp, değiştirmenize izin verecek şekilde ayarlayın.

Soyadı McDonald olan Futbolcu, Burger King Sponsorluğunda Soyadını Değiştirdi
Soyadı McDonald olan Futbolcu, Burger King Sponsorluğunda Soyadını Değiştirdi

Geçtiğimiz hafta Kosta Rika Ligi’nde forma giyen bir futbolcunun çıktığı maçta, formasındaki değişen soyadı dikkatleri çekti. Kosta Rika liginde Alajuelense’de forma giyen Jonathan McDonald‘ın soyadının McDonald’s’a olan benzerliğini siz de […]

comment 0
share
Etiketler
5G artırılmış gerçeklik Deepfake featured OpenAI pazarlama teknolojileri teknoloji trendleri yapay zeka
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön