• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

2019’da Kartlı Ödemeler 1 Trilyon TL’ye Yaklaştı

Cemre Üçhisarlı / 30 Ocak 2020
facebook twitter
  • Her 5 TL’lik kartlı ödemeden 1 TL’si ise internetten gerçekleşti.
  • En fazla kartlı ödeme adedi 23 milyon işlemle 31 Aralık’ta yılbaşı alışverişlerinde gerçekleşti.
  • İnternetten en fazla kartlı ödeme 1,4 milyar TL ile Muhteşem Cuma olan 29 Kasım’da gerçekleşti.
  • 2018 yılında 139 milyar TL olarak gerçekleşen internetten kartlı ödemeler, 2019’da yüzde 37 artarak 190 milyar TL’ye yükseldi.

Bankalararası Kart Merkezi, 2019 yılında toplam kartlı ödemelerin bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüyerek 1 trilyon TL’ye yaklaştığını açıkladı. 2019’da, her 3 kartlı ödemeden 1’inin banka kartlarıyla yapılırken; her 5 TL’lik kartlı ödemeden 1 TL’si ise internetten gerçekleşti.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, Bankalararası Kart Merkezince (BKM) geçen yıl kamu tahsilatlarında kart kabulünün yaygınlaştığı ve toplam kartlı ödemelerin yüzde 20 büyüyerek 1 trilyon TL’ye yaklaştığı bildirildi.

BKM tarafından 2019 yılı kartlı ödeme verileri açıklandı. BKM, Türkiye’de kartlı ödemeler ve nakitsiz ödemeler toplumu hedefine yönelik çalışmalar konusunda 2019 yılında yaşanan gelişmeleri yıllık değerlendirme raporuyla ortaya koydu.

Toplam kart adedi 236 milyon

Kredi kartı sayısı, yeni kullanıcılarla birlikte, 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 artışla yaklaşık 70 milyona ulaşırken, banka kartı sayısı ise yüzde 14 artışla 166 milyona çıktı. Böylece toplam kart adedi 236 milyona ulaştı. Türkiye hem kredi kartı hem de banka kartı adedinde Avrupa’da ilk sırada kalmaya devam etti. 

Kartlı ödemeler her geçen gün daha çok tercih ediliyor

Banka kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 37 artışla 134 milyar TL’ye, kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı ise yüzde 17 artışla 844 milyar TL’ye ulaştı. Böylece, toplam kartlı ödeme tutarı 1 trilyon TL barajına yaklaşmış oldu. Kartların kullanım alanı hızla yaygınlaşırken geçen yıl yüzde 38 olan kartlı ödemelerin hane halkı tüketimi içindeki payı, bu yıl yüzde 41 gibi önemli bir seviyeye ulaştı.

Banka kartları ile yapılan işlemler içerisinde ödeme işlemlerinin payı yüzde 60’a ulaştı

Rapora göre, her 3 kartlı ödemeden 1’i banka kartıyla gerçekleşirken, banka kartları ile yapılan işlemler içerisinde ödeme işlemlerinin payı yüzde 60 oldu. Bu oranın 2010’da yüzde 24 olduğu görülürken, 10 yıldan daha kısa sürede yaşanan böylesine hızlı bir değişim, banka kartlarının bir ödeme aracı olarak her geçen gün daha çok kabul gördüğünü ortaya koydu. Banka kartlarıyla beraber ticari kredi kartları da 2019 yılında ödemelerde daha çok kullanıldı.

Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemeler yüzde 19 artışla 209 milyar TL’ye ulaşırken, bu ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı ise yüzde 25 oldu.

2019’da hava yolları yine zirvede

Bir önceki yıl olduğu gibi 2019 yılında da hava yolları sektörü kartlı ödemelerde en fazla artış gösteren sektör oldu. Hava yolları sektöründe kartlı ödemeler 2019 yılında yüzde 41 artarak 29 milyar TL’ye ulaşırken, bu sektörü yüzde 35’lik artış ve 50 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla restoran ödemeleri izledi. Üçüncü sırada ise 2018 yılında en hızlı büyüyen sektörler listesinde ilk beşte yer almayan giyim sektörü yüzde 31’lik artış ve 89 milyar TL’lik ödeme tutarıyla yer aldı. Bunu, yüzde 30’luk artış ve 23 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla konaklama sektörü, yüzde 29’luk artış ve 31 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla seyahat acenteleri izledi.

En fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerde ise ilk sırayı 181 milyar TL ile market ve AVM’ler aldı. Bu iki sektörü 89 milyar TL ile giyim, 85 milyar TL ile akaryakıt, 72 milyar TL ile küçük gıda perakendesi ve 53 milyar TL ile elektronik eşya sektörleri takip etti.

İnternetten kartlı ödeme tutarı 190 milyar TL oldu

2019 yılında kartlı ödemelerin internette kullanımı hızla yaygınlaşırken, internetten alışveriş deneyimi yaşayan kişi sayısı da artmaya devam etti. 2018 yılında 139 milyar TL olarak gerçekleşen internetten kartlı ödemeler, 2019’da yüzde 37 artarak 190 milyar TL’ye yükseldi. Rapora göre, genç nüfusun ve dijital dönüşümün etkisiyle, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 18’i geçti. Yani, her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL’si artık internetten yapılır hale geldi.

Temassız ödemeler 4 yılda 17 katına çıktı 

Rapora göre, temassız kart sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Her 2 kredi kartından 1 tanesinin temassız özellikli olduğu 2019 yılında, temassız kredi kartı adedi 38 milyona ulaştı. Banka kartlarında da temassız dönüşüm hızla devam ederken, temassız banka kartı adedi 36 milyona, toplam banka kartları içindeki temassız payı ise yüzde 21’e yükseldi. Her üç terminalden ikisi temassızı desteklerken, temassız terminal adedi 2015’ten bugüne 5 kat arttı ve 1,56 milyon adede ulaştı. Temassız kart adedi ve terminal sayısındaki bu gelişimle birlikte, temassız ödeme adedi son 4 yılda 17 katına çıkarak 2019’da 502 milyon adet oldu. Bugün gelinen noktada günde 2 milyondan fazla temassız işlem yapılırken, yüz yüze yapılan her 7 ödemeden 1’i artık temassız gerçekleşir duruma geldi.

Yabancı harcamalar iki katına ulaştı

2019 yılında yabancı kartlarla Türkiye’de yapılan alışverişler geçen yılın 2 katına çıkarak 82 milyar TL’ye yükseldi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısında da zirveye ulaşılan 2019 yılında 23 milyon farklı yabancı kartla, kart başına 3 bin 500 TL ödeme gerçekleşti, yabancı kartlarla işlem başına yapılan ortalama ödeme tutarı ise 753 TL olarak belirlendi.

2019 yılının kartlı ödeme “en”leri

BKM raporunda, 2019’da kartlı ödemelerin “en”lerine de yer verdi. Geçen yılın ödemeler ekosistemine dair “en”leri şöyle sıralandı:

  •  En fazla kartlı ödeme adedi 23 milyon işlemle 31 Aralık’ta yılbaşı alışverişlerinde gerçekleşti. 2019 yılında 4,2 milyar TL ile en fazla kartlı ödeme tutarının gerçekleştiği gün MTV ödemelerinin yapıldığı 31 Temmuz oldu.
  • İnternetten en fazla kartlı ödeme 1,4 milyar TL ile Muhteşem Cuma olan 29 Kasım’da gerçekleşti.
  • 31 Aralık’ta yılbaşı alışverişleri için 2 milyon kartla yapılan 2,7 milyon işlemle temassız ödeme rekoru kırıldı.
  • Yabancı kartlarla 383 milyon TL ile en fazla ödeme yapılan gün ise yaz tatilinin sonuna denk gelen 25 Eylül oldu.” 
Eski Netflix CEO’su: “Kitap Okumayın”
Eski Netflix CEO’su: “Kitap Okumayın”

Dizi ve film platformu Netflix’in eski CEO’su Marc Randolph yeni iş becerilerini geliştirmek için bazı basit tavsiyelerde bulundu: “Kitap okumayın. Online bir kursa katılmayın. Bunların yerine iş becerilerini gerçekten öğrenmek […]

comment 0
share
Etiketler
Bankalararası Kart Merkezi internetten alışveriş

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mart Ayında Hangi Ürünlerin Satışları Arttı, Hangilerininki Azaldı?

Serdar Altan / 07 Nisan 2020
facebook twitter
Mart Ayında Hangi Ürünlerin Satışları Arttı, Hangilerininki Azaldı?

Bildiğiniz gibi, corona virüsü salgını dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesinde karantina uygulanması nedeniyle insanlar zorunda kalmadıkça evlerinden dışarı adım atmıyorlar. Doğal olarak bu durum, pek çok insanın temel ihtiyaçlarını karşılamak için online alışverişi tercih etmelerine neden oldu.

Aynı zamanda bu sıkıntılı süreç, tüketicilerin satın alma davranışlarının da değişmesine neden oldu. Şöyle ki, genel olarak insanlar, bu karantina durumunun ne kadar daha süreceğini bilmedikleri için aşırı temel ihtiyaç malzemelerini aşırı miktarda satın alırlarken zaruri olmayan giyim, elektronik gibi alışverişlerini ise ertelediler.

Perakende teknolojisi şirketi Stackline da bu konuda daha net bir içgörü elde edebilmek amacıyla mart ayı boyunca ABD genelinde gerçekleşen e-ticaret satışlarını inceledi ve bir önceki yılın mart ayına göre satışları en çok artan ve en çok azalan ürün kategorilerini sıraladı.

Satışları En Çok Artan Ürünler

Stackline'ın mart ayında satışları en çok artan 100 ürün listesinde, ilk sırayı %670'lik artışla tek kullanımlık eldiven alıyor. İkinci sırada ise %652'lik artış oranıyla ekmek yapma makinesi bulunuyor. Zira ekmek, insanların en çok stok yaptıkları gıda maddelerinin başında geliyor ve bu nedenle marketlerde ekmek stokları kısa sürede tükenebiliyor. İşte bu durum, ekmek yapma makinesi satışlarının önemli ölçüde artmasına neden oldu.

Çorba, %397 artışla listenin dördüncü sırasında yer alırken beşinci sırada %386'lık artışla kurutulmuş tahıllar ve pirinç, altıncı sırada ise %377'lik artış oranıyla paketlenmiş gıdalar bulunuyor. Salgın nedeniyle spor salonlarının geçici olarak kapatılması, pek çok insanı evde spor yapmaya yöneltmiş olacak ki, ağırlık antremanı ekipmanlarının satışları da önemli ölçüde artmış. Bu ürün kategorisi, %307'lik artışla sekizinci sırada yer alıyor.

Bu dönemde satışı en çok artan temizlik malzemeleri arasında yer alan kağıt havlu (%264) ve el sabunu ve dezenfektanı (%262) sırasıyla 11. ve 12. sırada bulunuyorlar. En çok stoklanan gıda ürünlerinden biri olan makarna ise %249'luk artış oranıyla 13. sırada yer alıyor. Ekmek yapma makinesi satışlarının artmasıyla doğru orantılı olarak un satışları da artış gösterdi. Un, %238'lik artışla satışları en çok artan 100 ürün listesinde, 15. sırada kendine yer buldu. Dünyanın pek çok ülkesinde stokları tükenen ürünlerin başında gelen tuvalet kağıdı (%190) ise ABD'de satışı en fazla artan 19. ürün konumunda.

Pek çok şirketin evden çalışma düzenine geçiş yapması, çalışanların ihtiyaç duydukları çalışma masası, monitör, klavye ve mouse gibi ürünlerin de satışlarının büyük oranda artmasını sağladı. Bu ürünler arasından en yüksek sıralamaya sahip olan %172'lik artış oranıyla 30. sırada kendine yer bulan monitör. Çalışma masası, %89'luk artışla 95. sırada yer alırken klavye ve mouse %80'lik artış oranıyla 98. sırada bulunuyor.

Satışları En Çok Azalan Ürünler

ABD'de, mart ayında satışları en çok azalan 100 ürün listesinin ilk sırasında %77'lik düşüş oranıyla bavullar bulunuyor. İnsanların tatil planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bu gayet normal bir durum. Listede, satışları aynı oranda düştüğü için ilk sırayı bavullar ile paylaşan evrak çantaları da dikkat çeken ürün kategorilerinden biri. Bu da evden çalışma düzenine geçilmesinin bir sonucu.

Bu listenin üçüncü sırasında ise %64'lük düşüş oranıyla kameralar yer alıyor. İnsanların dışarıda vakit geçirme süreleri büyük oranda azaldığı ve tatil planlarının yanı sıra spor aktiviteleri ve konserler gibi pek çok büyük etkinlik ertelendiği için kamera satışlarının düşmesi de şaşırtıcı değil.

Bu dönemde giyim ürünlerinin satışlarının düştüğünü zaten tahmin ediyorduk. Satışları en çok azalan ürünler listesine göz attığımızda da bu tahminimizin son derece doğru olduğu ortaya çıkıyor. Satışları en çok azalan giyim ürünleri sırasıyla şu şekilde:

4. Erkek Mayo (%64)

5. Gelinlik (%63)

6. Erkek Klasik Giyim (%62)

7. Kadın Mayo (%59)

9. Erkek Çocuk Spor Ayakkabı (%59)

13. Kız Çocuk Mayo (%55)

18. Kadın Kıyafeti ve Elbisesi (%53)

19. Kadın Çizme / Bot (%51)

21. Kadın Sandaletleri (%50)

23. Erkek Çocuk Aktif Giyim (%50)

27. Erkek Dış Giyim (%49)

28. Saat ve Aksesuar (%49)

33. Kız Çocuk Mont ve Ceket (%47)

34. Kadın Şapka (%47)

35. Kadın Dış Giyim (%47)

42. Kız Çocuk Spor Ayakkabı (%44)

43. Kadın Ayakkabı (%44)

45. Güneş Gözlüğü ve Gözlük (%43)

46. Erkek Üst Giyim (%41)

48. Erkek Spor Ayakkabı (%40)

52. Erkek Ayakkabı (%40)

54. Kız Bebek Ayakkabı (%39)

56. Erkek Bot (%39)

59. Erkek Alt Giyim (%38)

64. Erkek Şapka (%37)

65. Kız Ayakkabı (%37)

76. Kız Çocuk Aktif Giyim (%34)

77. Kadın Üst Giyim (%34)

82. Kadın Spor Ayakkabı (%33)

93. Erkek Çocuk Ayakkabı (%31)

98. Erkek Aktif Giyim (%29)

Doğum günü partileri ve kutlamalar gibi etkinlikler de şu aralar yapılmadığı için etkinlik ve parti malzemelerinin de satışları düştü. Listenin 15. sırasında yer alan bu ürün kategorisinin satışları %55 oranında azaldı. Bununla birlikte tatilden sayabileceğimiz kamp organizasyonları da sekteye uğradığı için kamp ekipmanlarının satışları da düşüşe geçmiş durumda. Satışları %39 oranında azalan bu ürün kategorisi de listenin 58. sırasında yer alıyor.

Salgında Modaya İlgi %36 Arttı
Salgında Modaya İlgi %36 Arttı

Google ve Kantar tarafından yürütülen Smart Shopper araştırması marka, pazarlama ve tüketici stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olmak için pandemi sırasındaki alışveriş davranışlarına ışık tutuyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de 2019’da %19 olarak gerçekleşen […]

comment 0
share
Etiketler
Bankalararası Kart Merkezi internetten alışveriş

Pirelli, CEO ve Üst Düzey Yöneticilerinin Ücretlerini Düşürüyor

Cansu Bolat / 10 Nisan 2020
facebook twitter
Pirelli, CEO ve Üst Düzey Yöneticilerinin Ücretlerini Düşürüyor

Pirelli Yönetim Kurulu, Covid-19 salgını nedeniyle küresel ekonomik büyümenin olumsuz etkilenmesini değerlendirerek, 2020-2022 Endüstriyel Planı için esas alınan senaryoyu değiştirmeye karar verdi. Şirket, Covid-19 salgınıyla ilgili olarak, Yönetim Kurulu, CEO ve üst düzey yöneticilerin ücretlerinde kesintiler yapılacağını duyururken, Yönetim Kurulundaki kişilere verilen kısa vadeli teşvik sisteminin iptal edildiğini açıkladı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO Marco Tronchetti Provera, Yönetim Kurulu üyeleri ve liderlik ekibindeki yöneticiler gelecek üç ay boyunca ücretlerinin bir kısmından feragat ettiğini açıkladı. Buna göre;

  • Pirelli Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO Marco Tronchetti Provera’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İcra Direktörü, CEO,Yönetim Kurulu üyeliği ve Yönetim Kuruluna bağlı komitelerin başkanlığı pozisyonlarından aldığı yıllık brüt sabit ücretlerin yüzde 50’si;
  • Yönetim Kurulu üyelerinin ücretlerinin yüzde 50’si;
  • Liderlik ekibindeki yöneticilerin ise yıllık brüt sabit ücretlerinin yüzde 20’si kesilecek.

Şirket, açıklanan bu aksiyonlarla dünya çapında yaklaşık 31 milyon euro tasarruf sağlamayı planlıyor.

Pirelli, diğer yandan krizin etkisini en aza indirmek ve toparlanmayı daha iyi planlamak için tedarikçiler, müşteriler ve dağıtım ağı dahil olmak üzere tüm paydaşlarıyla yakından temasta bulunmayı sürdürüyor.

Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi
Black Friday’e Yönelik 3 Dijital Pazarlama Stratejisi

Kara Cuma hızla yaklaşıyor ve Bloomberg’e göre bu yılın satışları normalden iki hafta önce başlayacak, bu nedenle pazarlamacılar Kara Cuma’ya iyi hazırlanmalı. Ayrıca, bu yıl tüketicilerin mağazaya gidip sıra beklemek […]

comment 0
share
Etiketler
Bankalararası Kart Merkezi internetten alışveriş

Amazon, Yapay Zekâ Destekli Paketleme Sistemiyle Ürün Hasarlarını Azalttı

Cansu Bolat / 10 Haziran 2020
facebook twitter
Amazon, Yapay Zekâ Destekli Paketleme Sistemiyle Ürün Hasarlarını Azalttı

Dünya'nın dört bir yanına milyarlarca ürün dağıtan Amazon, yapay zekâ destekli yeni bir paketleme sistemi kullanmaya başladı. Bu yeni paketleme sistemi sayesinde paketleme sırasında meydana gelen ürün hasarları da %24 oranında azaltıldı.

Bu yeni paketleme sistemi, otomatik olarak belirli ürünlere, ürünlerin lojistik özelliklerine göre özel paketleme teknikleri atayabiliyor. Bu sayede Amazon, ürünlerde taşıma sırasında ortaya çıkan hasarları %24 oranında düşürebilmeyi başarıyor.

Yeni sistem iki aşamalı bir yol izliyor. Sistem ilk olarak her ürünün taşıma esnasında alabileceği hasarı; var olan paketleme sistemlerini, ürünün özelliklerini, taşıma standartlarını, ürünün ağırlık, genişlik, uzunluk ölçülerini ve aynı ürünlerin geçmiş taşımalarda aldığı hasarları karşılaştırarak hesaplıyor. Amazon'un daha dayanıklı paketleme sağladığı ürünler ise bu karşılaştırmaya yapay zekâ tarafından eklenmiyor.

https://pazarlamasyon.com/amazon-yuz-kalkanlari-uretip-maliyetine-satmayi-planliyor/

Sistem ikinci aşamada, hangi ürünler için dayanıklı paketlemenin seçilmesinin daha uygun olabileceğini ve aynı zamanda diğer paketlemelerin daha dayanıklı olabilmesi için paketin içine ne gibi materyaller eklenebileceğini araştırıyor. Sistem ayrıca, paketlerin ağırlıklarını, taşıma giderlerini, paketlerin boyutlarını ve mevcut paketlemeye sahip ürünlerin geçmiş satış rakamlarını inceliyor.

Şirketin, her bir deposuna en az 24 işçinin görevine son vererek bu robotlardan iki adet ekleyeceği bildiriliyor. Eğer Amazon bu makineleri ABD'deki tüm depolarına ekleyecek olursa, bu 1.300'den fazla işten çıkarma anlamına geliyor.

Trendyol Hakkındaki İddialara Cevap Verdi
Trendyol Hakkındaki İddialara Cevap Verdi

Online alışveriş sitesi Wayfair’in çocuk istismarı ve insan kaçakçılığı ile ilişkili olduğu yönündeki iddiaların ardından, sosyal medyada Trendyol hakkında da benzer iddialar gündeme gelmiş, internette fahiş fiyatla satışı yapılan çocuk […]

comment 0
share
Etiketler
Bankalararası Kart Merkezi internetten alışveriş
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön