2019 Küresel Dijital Raporu'ndan Türkiye'nin Fotoğrafı

We Are Social ve HootSuite, her yıl yayınladığı  Küresel Dijital Raporu‘nu yayınladı. Her yıl tüm dünyanın dijital fotoğrafını çeken bu önemli raporda dünyadaki ve Türkiye'deki dijitale dayalı önemli detayları paylaşacağız.

Dünyanın nerdeyse yarısı sosyal medya kullanıyor

2019 Küresel Dijital Raporu'na baktığımızda toplam nüfusun 8 milyara yaklaştığını ve nüfusun neredeyse 3.5 milyarının aktif sosyal medya kullanıcısı olduğunu görüyoruz. Bu oran %45'e tekabül ediyor. Toplam nüfusun %42'si ise sosyal medyayı mobil üzerinden kullanıyor. İnternet kullanımı ise %57 ile sosyal medya kullanımının üzerinde.

Türkiye'de 52 milyon kişi sosyal medya kullanıyor

Türkiye'nin %63'üne tekabül eden 52 milyon kişi sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve bunların 44 milyonu mobil olarak sosyal medyaya erişebiliyor.

Yaklaşık 2 kişiden 1’i reklam engelleme aracı kullanıyor

Türkiye'nin kullandığı internet teknolojilerinde en yüksek orana sahip olan reklam engelleme araçları bize çok fazla şey anlatıyor aslına. Ülkenin yarısı artık reklam görmek istemiyor...

Öte yandan sesli komut ile arama yapma oranı da %44 ile oldukça yüksek. Yüzde 35 oranıyla VPN kullanımı üçüncü sırada yer alırken, Uber ve BiTaksi gibi araç çağırma hizmetleri yüzde 12 ile son sırada yer alıyor.

Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 96’sı çevrimiçi videolar izliyor

Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 96’sının çevrimiçi videolar izlediğini, yüzde 43’ünün ise TV içeriklerini internet üzerinden izlediğini görüyoruz. Kullancıların yüzde 36’sının internette canlı yayınlanan oyunları oynaması dikkat çekerken, yüzde 27’si başkalarının  oyun oynadığı canlı yayınları izlemeyi tercih ediyor. Yüzde 16’lık bir kesim ise e-spor müsabakalarını canlı olarak takip ediyor.

Her iki kişiden birisi e-ticaretten alışveriş yaptı

Tüketim ürünleri özelinde Türkiye’deki e-ticaret pazarına baktığımızda ise rapora göre yıldan yıla yüzde 2.6 büyüme ile 39.30 milyon kullanıcının e-ticaret üzerinden tüketim ürünü satın aldığını görüyoruz. Raporda toplam nüfusa oranla tüketim ürünlerine yönelik e-ticaretin kullanım yaygınlığı yüzde 48 olarak öne çıkıyor. Rapora göre e-Ticaret pazarındaki tüketim ürünlerinin değeri ise 5.955 milyar dolar. 

Türkiye’de en aktif sosyal medya platformu: YouTube


Rapora göre Türkiye'nin en çok kullanılan sosyal medya platformu YouTube. İkinci sırada ise %84 ile Instagram var. WhatsApp ve Facebook onu takip ederken Twitter ise 5. sırada.

Sosyal medya uygulamaları içerisinde en çok tercih edilen YouTube olurken mesajlaşma uygulamalarında en çok tercih edilenin WhatsApp olduğunu görüyoruz.


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir