2018 Yılında Yayımlanacak Yerli Reklam ve Pazarlama Uzmanlarının Kitapları

Bilgi; birikim ve deneyimdir. Reklam ve pazarlama uzmanlarının uzun yıllar içerisinde edindiği bilgi birikimini, tecrübelerini paylaşmaları önemli ve değerlidir. Çünkü yaşanmış başarı ve başarısızlık hikâyeleri hayatın hangi alanında olursa olsun ilham veriyor, aynı hataların tekrar edilmemesini sağlıyor. Günümüzde internetten her türlü bilgiye ulaşabiliyor olsak da, bazen birinin söylediği tek bir söz bile hayatımıza yeni bir yön çizmemizi sağlayabilir. Bu sebepten yola çıkarak geçen sene, sektörde yıllarca deneyim edinmiş kişilerin kitaplarını içeren bir liste hazırlamıştım. Bu listede online kitap satışı yapan sitelerde hali hazırda stokta bulunan Yerli Uzmanlardan Reklam ve Pazarlamaya Dair 100 Kitap yer aldı. Benzer bir listeyi de popüler kitap satış sitelerinde Türkçe olarak bulabileceğimiz Yabancı Pazarlama Uzmanlarından 141 Türkçe Pazarlama Kitabı olarak hazırladım. Her iki liste de oldukça ilgi gördü, beğenildi ve arşivlendi. Bu sefer ise bambaşka bir şey yapmak istedim ve henüz yayımlanmamış kitaplardan oluşan küçük bir liste hazırladım sizler için.

Hipnotik Satış, Kürşat Tuncel

Kurumsal finansman, proje geliştirme, satış yönetimi ve stratejik pazarlama alanlarında uzun yıllar kariyer yapmış olan Kürşat Tuncel; bir yandan bireysel ve kurumsal danışmanlık hizmeti sunarken bir yandan da satış ve pazarlama üzerine eğitimler veriyor. Daha önceki listemde Satış Küpü ve 140 Karakterde Satış adlı kitaplarıyla yer alan yazarın yeni kitabı Hipnotik Satış’ın Şubat 2018’de yayımlanması bekleniyor. Ceres Yayınevi’nden çıkması planlanan 350 sayfalık kitabın konuları arasında Hipnoz, Trans, Bilinçaltı, Satışta Hipnoz, Bilinçaltı Yönlendirme, NLP, Erickson Dili, Reklamcılıkta Hipnoz, Hipnotik Dil ve Telkin Prensipleri gibi başlıklar yer alacak.

Ustaişi, Ender Merter

30 yılı aşkın deneyimiyle reklam dünyasının duayenlerinden biri olan Ender Merter, Reklamcılar Derneği’nin “Yaşam Boyu Onur Üyesi” ünvanına sahip. Bir dönem Galatasaray Spor Kulübü’nün Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini de üstlenen yazar, bugüne dek 15 kitap yazdı, 60 sergi, panel ve konferansa katkı sağladı. Birçok dergi, blog ve gazetede yazıları yayımlanan reklamcı/yazar Ender Merter, 2011’den bu yana Bloomberg HT kanalında canlı yayınlanan ödüllü program Reklamarkası’nı hazırlayıp sunuyor. 108 yıl önce kurulan Türkiye’nin en köklü reklam ajanslarından biri olan İlancılık Reklam Ajansı’nda Eş Başkan olan Ender Merter’in Reklamarkası - Kısa Öyküler ile Kriz Seven İletişimci – Krizsizsiniz kitapları daha önceki listemde yer almıştı. Meslek hayatının 36. yılında  ise yeni kitabı Ustaişi’ni okuyucuların huzuruna çıkaracak. Üç bölümden oluşması planlanan kitabın ilk bölümünde Sektörün Yakın Dönem Ustaları ve Hafızada Kalanlar işlenecek. İkinci bölümde Türkiye’nin ilk grafik tasarımcısı olarak bilinen, reklam ve afiş sanatının üstadlarından İhap Hulusi Görey’in çalışmaları yer alacak.

Propaganda bir malın dilidir. Reklamsız kalmış mal, bir kapalı kutu içerisine hapsedilmiş gibidir. Mevcudiyetinden haberdar olmak için kutuyu açmak lazımdır. Bunu da ancak reklam yapabilir.” 

(İhap Hulusi Görey - İktisadi Yürüyüş Gazetesi, 1939)

Ender Merter, Cumhuriyet öncesi ve sonrası yaşanan sosyo – ekonomik süreci kronolojik olarak ele aldığı Görey’in çalışmalarını daha önceden “Müsellesten Üçgene” ismi ile derlemiş ve 2010 yılında Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi’ne bağışlamıştı. Afişlerini tasarladığı firmaların markalaşmasını sağlayan Görey için; “Cumhuriyet’in ilk yıllarından 1975’lere kadar Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin resimli romanlarını çizmiştir âdeta.” diyen Ender Merter, yeni kitabının ikinci bölümünde Müsellesten Üçgene kitabının 20. yılında Görey’in 120. doğum yılı anısına revize edilmiş haline yer veriyor. Usta – çırak ilişkisinin önemi üzerinde durularak “Usta Sesi”ne kulak verilecek olan kitabın son bölümünde ise görüşler yer alacak.

Marka Olmak Akıl İşi, Didem Moralıoğlu

Kariyer hayatında sektör devlerinin pazarlama ve marka süreçlerini yönetmiş olan Didem Moralıoğlu, markalara danışmanlık hizmeti de vermiş. Eğitim ve seminerler de düzenleyen yazar, bugünlerde Markalaşma Süreçleri ve Stratejik Pazarlama üzerine çalışmalarına devam ediyor. Bir önceki listemde 2014 yılında çıkardığı Ben Marka Olsam adlı kitabıyla yer alan yazar, ismi henüz kesinleşmese de yeni kitabını Marka Olmak Akıl İşi adıyla yayımlamayı planlıyor. Kendisine kitap içeriğini sorduğumda; marka olma kavramının Türkiye’deki algısını, marka olmanın zekâ işi olmasını ve herkesin marka olamayacağını anlatacağını söyledi.

E – Ticarete Başlıyorum, Murat Kahraman

Full – stack marketer olarak sektörde yer edinen, kreatif dijital prodüksiyon ajansı UpLondon’ın kurucu ortağı Murat Kahraman, daha önceki listemde Sosyal Medya 101 2.0 adlı kitabıyla yer almıştı. Henüz adı kesinleşmese de, E – Ticarete Başlıyorum ismiyle yayımlamayı planlayan Murat Kahraman’ın kitabı Ocak ayında tamamlanacak ve 200 – 250 sayfa aralığında olacak. Kitap e – ticarete başlamak isteyip de nasıl başlayacağını bilemeyenler ve işini büyütmek isteyenler için bir rehber niteliğinde olacak. Kitapta ürün fikirleri, bu fikirlere yönelik pazar, talep ve rekabet analiz teknikleri ve araçları, farklı e – ticaret platformları ve nelere dikkat edilmesi gerektiği, Türkiye ve dünyada ödeme sistemleri, kargo ve fulfillment servisleri, e – ihracat, mikro ihracat, yurt dışı pazar yerlerine giriş, yurt dışında satış ve tahsilat gibi konular yer alacak. Kitapta genel olarak e - ticaret ve e - ihracat çerçevesinde dijital pazarlama için yapılması gereken temel çalışmalar yer alacak.

Reklam Ustaları 2, Müge Elden & Murat Çelik

2018 yılında yayımlanmayacak olsa da 2017’nin son ayında raflarda yerini bulan ve göz ardı edilemeyecek kadar değerli bir derlemeden bahsetmek istiyorum size. 11 farklı üniversiteden 23 akademisyenin bir araya gelerek hazırladıkları bu kolektif eser, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Müge Elden ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan Murat Çelik’in editörlüğünde hazırlandı. Müge Elden’in Reklam ve Reklamcılık ile Reklam Ustaları 1 adlı kitapları daha önceki listemde yer almıştı. Reklamcılığın dünyadaki tarihsel serüveninin anlatıldığı Reklam Ustaları 1 kitabının ardından yayımlanan Reklam Ustaları 2 kitabında Türk reklamcılık tarihinde iz bırakanlar yer alıyor. Reklam duayenlerinin yaşam ve deneyimleri üzerinden Türk reklam tarihinin ilkleri, hafızalara kazınan reklam kampanyaları, elde edilen büyük başarılar ve aşılan zorluklar yer alıyor. Kitapta yer alan üstadlar ise şöyle: N. İzidor Barouh, Yakup Barouh, Eli Acıman, İhap Hulusi Görey, Süheyl Gürbaşkan, Ersin Salman, Ege Ernart, Hakkı Pınar Kılıç, Nazar Büyüm, Faruk Atasoy, Atilla Aksoy, Haluk Mesci, Jeffi Medina, Nesteren Davutoğlu, Haluk Sicimoğlu, Oğuzhan Akay, Alinur Velidedeoğlu, Serdar Erener ve Demir Karpat Polat. Kitap raflarda yeni yer almış olsa da, serinin üçüncü kitabı için şimdiden çalışmalara da başlanmış.

"İşini çok seven bir avuç kadın ve adamın yaptığı romantik bir meslek reklamcılık.”

Serdar Erener

Handbook Research on Transmedia Storytelling and Narrative Strategies, Recep Yılmaz & M. Nur Erdem & Filiz Resuloğlu

Listenin yerli reklam ve pazarlama uzmanlarının 2018 yılında yayımlanacak kitaplarından oluşması itibariyle, farklı üniversitelerden bir araya gelen 3 akademisyenin önümüzdeki yıl yayımlanacak olan İngilizce kitabına da yer vermek istedim. IGI Global (ABD) yayınevinden çıkacak olan kitabın hedef kitlesinde akademisyenler, reklam profesyonelleri, kreatif direktörler, metin yazarları, araştırmacılar ve reklamcılık öğrencileri bulunuyor. Kitapta trans medya kavramsallaştırması, yeni medya kültürü, hikâye anlatım teori ve pratikleri, söylem ve ideoloji, dijital hikâye anlatımı, interaktif dijital anlatı ve grafik anlatılar, video oyunlarda metin yazımı, anlatım modelleri, fantastik transmedya ve müşterilere transmedya yoluyla pazarlama stratejileri gibi konular yer alacak.

Bilgi ile kuşatıldığımız, verimli ve üretken olabildiğimiz mutlu bir yıl dilerim hepinize. Şimdiden iyi okumalar... :)

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir