• Pazarlamasyon TV
  • Etkinlikler
  • Trend Raporları
  • Akademi
  • Kariyer
  • Prime
Created with Sketch.
  • Marketing Meetup
  • MarTech Awards
  • The Hammers Awards
  • Tech Brands 2020
Prime'a Giriş Yap Prime'a Kayıt Ol
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Trend Raporları
  • İlan Ver
facebook twitter linkedin whatsapp mail

2018 Dünya Kupası’nın Enleri

Sibel Koç / 16 Temmuz 2018
facebook twitter

2018 FIFA Dünya Kupası finalinde Fransa’nın kupaya uzanmasının ardından organizasyonunun enleri belli oldu.

2018 FIFA Dünya Kupası final maçında Hırvatistan’ı 4-2 mağlup eden Fransa kupaya uzanarak tarihinde 2. kez Dünya’nın Kupasını kazanırken, turnuvanın en iyi ödüllerini aldı.

FIFA‘nın belirlediği isimler sırasıyla ödüllerini alırken, “Altın Top” tartışması da Modric‘in almasıyla son bulmuştu.

Turnuvanın en iyi isimlerinin yer aldığı sıralamada ödül alanlar listesi şu şekildeydi; 

En İyi Oyuncu Ödülü

Luka Modric – Hırvatistan

Eden Hazard – Belçika

Antonie Griezmann – Fransa

En İyi Genç Oyuncu Ödülü 

Kylian Mbappe – Fransa

Altın Top Ödülü 

Harry Kane – İngiltere

Antoine Griezmann – Fransa

Romelu Lukaku – Belçika

Altın Eldiven Ödülü 

Thibaut Courtis – Belçika

Güney Kore’nin Temassız Bir Toplum Planı: Untact
Güney Kore’nin Temassız Bir Toplum Planı: Untact

Güney Kore hükümeti, COVID-19’un yayılmasını durdurmak ve ekonomik iyileşmeye yardımcı olmak için mücadelede insanların temassız hizmetleri kullanmasını istiyor. Şubat ayından bu yana pandemi ile mücadele eden ülke için temassız müşteri […]

comment 0
share
Etiketler
2018 FIFA Dünya Kupası

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Martın İlk 11 Gününde 31 Milyon Temassız İşlem Yapıldı

Cemre Üçhisarlı / 17 Mart 2020
facebook twitter
Martın İlk 11 Gününde 31 Milyon Temassız İşlem Yapıldı

Corona virüs sebebiyle uzmanların da uyarıları üzerine evlerinde vakit geçiren insanların e-ticarete yöneldiğini dün sizlerle paylaşmıştık.

Corona virüs salgınıyla alınan hijyen önlemleri nakit kullanımını azaltırken, banka ve kredi kartlarında temassız ödemenin patlama yapmasına neden oldu. Mart ayının ilk 11 gününde 31 milyon temassız işlemle rekor kırıldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Başkanı Dr. Soner Canko, hijyen konusundaki telkinlerin de etkisiyle kullanıcıların son dönemde kartlarıyla daha çok ödeme yaptığını, daha az nakit çekip ve daha az nakit kullandığını söyledi.

Kullanıcılar Karta Yöneldi

Bu tarz olağanüstü durumların kullanıcı davranışı üzerindeki etkisinin zaman içinde görülebileceğini belirten Canko, “Bu salgının kartlı ödemeler üzerinde de bazı etkilerini gözlemledik. Mart ayının ilk 11 gününde, yerli kartlarla yapılan ödemeler bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gösterirken nakit çekim tutarı aynı seviyelerde kalmış. Yani kart kullanıcıları nakitten çok karta yönelmiş görünüyor” dedi.

Canko, bu dönemde temassız ödemelerde önemli artış gördüklerini de dile getirerek, “Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, tüketicilere daha az nakit kullanmaları ve ödemelerinde kartlarını ve özellikle temassız ödemeyi tercih etmelerini telkin etmişti. Türkiye’de zaten bir süredir temassız ödemelerde artış gözlemliyorduk. Virüs gündemiyle beraber temassız işlem adedinin mart ayının ilk 11 gününde 31 milyon adede ulaştığını görüyoruz. 2015’in tamamında temassız ödeme işlem adedi 30 milyondu. Sadece 11 günde 2015’te tüm yıl gerçekleşenden fazla temassız ödeme yapıldı” diye konuştu

Sanal Alışveriş Arttı

Bu dönemde sanal alışverişin arttığını da aktaran Canko, şunları söyledi: “İnternetten alışveriş bu olağanüstü dönemde de en önemli araçlardan biri oldu. Türk halkının Sağlık Bakanlığı’nın telkinlerini de dikkate alarak, kalabalık yerlerden uzak durup alışverişlerinde daha çok interneti tercih ettiğini ve etmeye devam edeceğini de söyleyebiliriz. Yerli kartlarla mart ayının ilk 11 gününde yapılan internetten ödeme tutarının aylık olarak yüzde 4 arttığını görüyoruz. Bu dönemde, internetten kartlı ödeme tutarı 6.4 milyar TL olurken, bu tutar toplam ödemelerin yüzde 19.1’ine denk geliyor. Yani her 5 TL’lik kartlı ödemenin 1 TL’si internetten gerçekleşti.”

Soner Canko, geçen hafta Dünya Sağlık Örgütü’nün kağıt ve bozuk paralardan yayılabilecek bakteri ve virüslere karşı tedbirler alınması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu da hatırlatarak, parayla temasın ardından ellerin yıkanması ve mümkünse ödemelerin temassız yapılması konusunda telkinlerde bulunulduğunu kaydetti. Canko, BKM olarak da temassız ödemelerin, hızlı ve güvenli olmasının yanı sıra hijyenik olduğunun da her fırsatta altını çizdiklerini belirtti.

Canko, “Dünyayı saran bir virüs sorunu yaşadığımız şu dönemde sağlığını düşünen herkesin tedbirli olmasını ve ödemelerini temassız kartlarıyla yapmasını öneriyoruz. Perakendecilerimizin de bu dönemde temassız ödemeleri teşvik edecek, kolaylaştıracak şekilde kasa süreçlerini planlamaları çok faydalı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

COVID-19 Salgınında En Çok Harcama Yapılan Hızlı Tüketim Ürünleri
COVID-19 Salgınında En Çok Harcama Yapılan Hızlı Tüketim Ürünleri

Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne üye olan dijital hanelerinden iletilen kayıt sayıları, corona virüsü salgınının Türkiye’de etkili olmaya başladığı 11-17 Mart döneminde bir önceki haftaya kıyasla yüzde 21 arttı. Artışta başı […]

comment 0
share
Etiketler
2018 FIFA Dünya Kupası

Dünyadaki Kadın-Erkek Eşitliği 10 Üzerinden 5.8 Puan Aldı

Cemre Üçhisarlı / 06 Mart 2020
facebook twitter
Dünyadaki Kadın-Erkek Eşitliği 10 Üzerinden 5.8 Puan Aldı

Barem, Dünya Kadınlar Günü öncesinde yapmış olduğu eşitlik araştırmasını yayınladı.

Cinsiyet eşitliği konusunda geçen yüzyılın başından itibaren çok yol kat edildi. Ancak WIN Grubu’nun Barem ile birlikte gerçekleştirdiği küresel araştırma sonuçları, hala gidilecek çok yol olduğunu gösteriyor. Kadın-erkek eşitliği dünya genelinde 10 üzerinden 5.8 puan alırken, Türkiye’nin puanı 5.

Barem ve global ortağı WIN, kadın erkek eşitliği konusundaki kişisel görüşlerin incelendiği önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma, birçok ülkede özellikle politika ve iş dünyasında kadın erkek eşitliğinden pek de söz edilemeyeceğini gösterdi. Bu araştırmaya göre, dünya genelinde kadın-erkek eşitliği 10 üzerinden 6 puan bile alamıyor (5.8). Türkiye’nin puanı daha da düşük 5.0. Puanlamaya göre birinci sırada 7.5 puanla Finlandiya yer alırken, ikinci sırada 7 puanla Danimarka, üçüncü sırada 6.9 puanla Çin bulunuyor. Japonya ise 4.4 puanla sonuncu sırada. Türkiye ise aldığı puanla son on ülke arasında.

Kadınlarda ve orta yaş grubunda eşitlik algısı değişiyor

Eşitlik algısı kadınlarda erkeklere göre daha düşük. Dünyada bu oran 5,6 ile belirtilirken, Türkiye’de 4,7.  Bununla birlikte Türkiye’de orta yaş grubunda (35-54 yaş), cinsiyet eşitliği algısı diğer gruplara göre biraz daha yüksek (5,3) olarak değerlendiriyor.

Dünya ortalaması ile Türkiye farklılık gösteriyor

Dünya genelinde eğitim yükseldikçe cinsiyet eşitliği algısı artarken, Türkiye’de azalış gösteriyor. (Dünyada ortalama oran üniversite eğitimliler arasında 6.0 iken, Türkiye’de 4.8). Çalışma durumu açısından bakıldığında ise Türkiye yine dünyadan farklı görünüyor. Dünya genelinde cinsiyet eşitliği algısı öğrenciler, çalışanlar ve emeklilerde daha yüksekken, Türkiye’de ev kadınları ve çalışanlar cinsiyet eşitliği algısının en yüksek olduğu gruplar. Ev kadınları, cinsiyet eşitliğine dünya genelinde en düşük puanı (5,4) veren grup olurken, Türkiye’de ise en yüksek (5,3) puanı veren grup.

Sosyal tutum ve davranışlar kimden yana?

Toplumda genel tutum ve davranışların hangi cinsten yana olduğu sorulduğunda her iki cinse eşit davranıldığını söyleyenlerin oranı dünya genelinde (%27) ve Türkiye’de (%26) benzer oranlarda seyrediyor. Erkeklerden yana diyenler dünya (%48) ve Türkiye’de (%46) neredeyse yarıya yakın oranlarda. Ancak tutum ve davranışların kadınlardan yana olduğunu düşünenlerin oranı dünya ortalamasına (%17) göre Türkiye’de (%21) daha fazla. Dünyada ve Türkiye’de sosyal tutum ve davranışların kadınlardan yana olduğunu düşünenler daha çok erkekler. Türkiye’de 35-54 yaş grubunda bu oran %25, çalışanlar arasında ise %27.

Beş farklı alanda eşitlik ne durumda?

Araştırmada; iş, politika, ev, sosyal ortamlar ve medya olmak üzere 5 farklı alanda cinsiyet eşitliğinin ne kadar sağlandığı da irdelendi. Sonuçlar demografik gruplar arasında yalnızca cinsiyet açısından aynı yönde farklılık gösteriyor. Erkekler tüm konularda cinsiyet eşitliğini daha yüksek algılıyor. Muhtemelen eşitsizliğin pozitif tarafında oldukları için eşitsizliği daha az farkediyorlar. Dünyada cinsiyet eşitliğinin en çok sağlandığı düşünülen alan ev (%72) ve bu oran erkeklerde daha yüksek (%75).

Bulgular, cinsiyet eşitliği algısının en düşük olduğu alan olarak %49 ile politikayı gösteriyor.İnsanların yarısı bile politikada kadın-erkek eşittir diyemiyor. Oran kadınlarda %45’e kadar düşüyor.

İşyerlerinde cinsiyet eşitliği sağlandığını düşünenlerin oranı %60. Bu oran erkeklerde daha yüksek (%64). İşyerinde eşitlik diğer demografik değişkenlerden de etkileniyor. Öneğin yaş arttıkça azalıyor. 18-34 yaş grubunda oran %64 iken, 55 yaş ve üzeri grupta %55’e düşüyor. Eğitim yükseldikçe eşitlik algısı da artıyor. İlkokul mezunlarına kadar olan grupta oran %56, üniversite ve üzeri eğitimliler arasında ise %64.

Sosyal ortamlarda kadın erkek eşitliğine ulaşıldığını düşünenlerin oranı %61. Bu oran kadınlarda %58’e düşüyor. Eşitlik algısı yaş arttıkça ters orantılı olarak düşüyor, eğitim arttıkça da yükseliyor. Medyada kadın erkek eşitliğine ulaşıldığını düşünenlerin oranı da yine %61.

Japonya 39 ülke arasında sonuncu

Ülkeler bazında beş farklı alanda incelenen eşitlik karşılaştırması ilginç sonuçlar veriyor. Cinsiyet eşitliği algısının en yüksek olduğu ülkeler Filipinler ve Vietnam. Lübnan ise medya ve sosyal ortamda eşitliğin en çok sağlandığı ülke. Koronavirüs ile gündemde oturan Çin, politika alanının lideri konumunda.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Barem Genel Müdürü Sencer Binyıldız, “Veriler incelendiğinde dünya genelinde kadın erkek eşitliğinin en çok evde sağlanmış olduğunu  görüyoruz. Eşitliğin en uzak olduğu alan ise politika. Farklı alanlara göre bakıldığında ülkelerin şaşırtıcı sonuçları ortaya çıkıyor. Ayrıca eşitlik algısı, yaşa, cinsiyete, çalışma durumuna göre de farklılık gösteriyor. Sonuç olarak bu araştırma bize, kadın erkek eşitliği için sadece ülkemizin değil tüm dünyanın daha gidecek çok uzun bir yolu olduğunu gösteriyor”.

Evde Kaldığımız Sürede Neler Yapıyoruz? [Araştırma]
Evde Kaldığımız Sürede Neler Yapıyoruz? [Araştırma]

Covid-19’un getirdiği, evde kalma ve sosyal mesafeyi koruma süreçleri hemen hemen tüm alışkanlıklarımızın değişmesine yol açtı. Big Cat Research‘ün Habitat iş birliği ile gerçekleştirdiği; evlerde geçirdiğimiz vakti değerlendirmek adına neler […]

comment 0
share
Etiketler
2018 FIFA Dünya Kupası

Kogniz Health: Kalabalık Ortamlarda Yüksek Riskli İnsanları Tespit Eden Ateş Ölçer

Tümay Ulutaş Ertuğrul / 02 Nisan 2020
facebook twitter
Kogniz Health: Kalabalık Ortamlarda Yüksek Riskli İnsanları Tespit Eden Ateş Ölçer

Dünya gündemi mevcut Corona virüs (Covid-19) pandemik salgını sebebiyle bütünüyle değişti. Fakat bu durum girişimlerin krizi fırsata çevirebilen çözüm önerileri getirmesine ve ürünler sunmasına engel olmadı.

Kogniz, ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Marin ilçesinde bulunan Mill Valley merkezli bir girişim. Kogniz kullanıcılarına kalabalığın içindeki insanların vücut sıcaklıklarını gerçek zamanlı olarak tarayabilen ve potansiyel olarak Corona virüs ile enfekte olmuş, yüksek riskli insanları tespit edebilen ve yüksek ateşi algılayabilen bir izlem aracı sunuyor.

kogniz-health-cam-3

Kogniz, ürünü otonom yüksek ateş dedektörü Kogniz Health ile Corona virüs, grip ve diğer salgın hastalıklardan korumak için ateş benzeri semptomlar gösteren insanları hızlı bir şekilde tespit etmeyi kolaylaştırıyor.

Kogniz Health'i benzeri ürünlerden ayıran özelliği, Kogniz Cloud ile birlikte kullanılabilmesi. Birlikte kullanıldığında, binalara giren insanların vücut ısısının sürekli olarak ölçülmesi mümkün oluyor.

Kogniz, mevcut gözetim kameralarını kullanarak semptom gösteren kişilerle başka kiminle temasa geçebileceğini de hızlıca belirleyebiliyor.

Kogniz Health Cam, bir masa üzerine konabilir, bir duvara monte edilebilir veya bir tripoda yerleştirilebilir.

Ürün insanlar yürürken, sıcaklıkları gerçek zamanlı olarak kontrol etmeye ve yüksek sıcaklık gösteren herhangi bir kişinin görüntüsü yakalamaya yardımcı olur. Kogniz Health, yürüyen her insanın sıcaklık histogramını yani o gün ki sıcaklık değeri belirli bir sıcaklığın üzerinde ise aradaki farkı hesaplar ve hesaplanan normal seviyelerin üzerindeki sıcaklıkları tespit etmek için kullanır. Uyarılar SMS, mobil push ve Slack üzerinden gönderilebilir. Sıcaklık da dahil olmak üzere canlı video akışı Kogniz Health ekranında görüntülenir. Ayrıca veriler Kogniz mobil uygulamasında ve web arayüzünde de görüntülenebilir.

Kogniz Health'in Güçlü Özelikleri Nelerdir?

Vücut ısısı ölçümü

Bir binaya giren insanın veya gruplarının vücut sıcaklığını sürekli olarak ölçer. Sürekli ölçüm için, bir odanın herhangi bir yerine yerleştirilebilen ve 16 metreye kadar sıcaklığı doğru bir şekilde tespit edebilen Kogniz Health Cam kullanımı gerektirir.

Kimlik Belirleme

Semptomlar gösteren kişilerle başka kimin temasa geçebileceğini belirler ve mevcut gözetim kameralarını kullanarak bunların bulunmasına yardımcı olabilir.

Gerçek Zamanlı Bildirimler

İnsanlar ateş benzeri semptomlar gösterdiğinde sistem personeli otomatik olarak uyarır. Belirli sıcaklık aralıkları için veya normal aralığın üzerinde uyarılar özel olarak ayarlanabilir.

Uzaktan Erişim ve Paylaşım

Herhangi bir mobil cihazdan veya web tarayıcısından canlı video ve sıcaklık verileri izlenebilir. Tek bir tıklama ile, ilgili olayların video kliplerini güvenli bir şekilde paylaşılabilir.

Anlaşılan o ki, Kogniz gerçek zamanlı tanıma teknolojisi, sorunsuz bir şekilde bir güvenlik ve analiz çözümü sunuyor. Riskli bireyleri canlı izleme ve sistemi uyarma teknolojisi ile işe döndüğümüzde daha da sık konuşacağımız pandemik salgınla ilgili günlük operasyonel soruların çözümüne yardımcı oluyor.

Hangi ülke olursa olsun, kuruluşların, bir tesise giren herkesi taramak için gerekli insan gücü ve teknolojiden yoksun olduğununu yaşadığımız süreçte hep beraber görmüş olduk. Maske, eldiven, hızlı tanı kitleri, solunum cihazlarına bile hızlıca ulaşmakta güçlük çektik. Bu durum temassız, uzaktan ateş ölçüm ve tarama sistemleri içinde geçerli oldu. Ülkeler sınırları kapadıkça ihtiyaçlar yerel üreticiler tarafından tedarik edilmeye başlandı.

Siz Kogniz'in bu ürünü hakkında ne düşünüyorsunuz? İş yerinizde görmek ister misiniz?

COVID-19 Tedavisinde Ülkeler Hangi Aşamada?
COVID-19 Tedavisinde Ülkeler Hangi Aşamada?

Corona virüsü dünyada gittikçe yayılmaya devam ediyor. Her güne hasta ve ölüm sayısındaki artışla başlıyoruz. Bilim insanları da dünyanın dört bir yanında bu virüsün tedavisi için çalışıyor. Biz de ülke […]

comment 0
share
Etiketler
2018 FIFA Dünya Kupası
Bültenimize Kaydolun
Prime Dünyasını Keşfet
Üye ol, Ayrıcalıklardan Yararlan
KEŞFET
Size haftada 2 kez en değerli gelişmeleri ücretsiz göndermek istiyoruz.
Haftalık bültenimize ücretsiz üye olun.

pazarlamasyon

Dijital nesile sunduğu kaliteli içerikler sayesinde sektörün en çok okunan online kaynağı olan Pazarlamasyon, pazarlamanın tüm bileşenleri, iş dünyası ve dijital dönüşüm konularında özgün ve fayda odaklı içerikler sunuyor.

facebook twitter instagram linked-in
  • Prime’ı Keşfet
  • İletişim
  • Hakkında
Ücretsiz Abonelik
  • Pazarlamasyon TV
  • Prime’ı Keşfet
  • Akademi
  • Kariyer
  • Marketing Meetup
  • Prime Üye Girişi
Created with Sketch.
×

Prime Giriş

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun?
| Giriş’e geri dön